Források:
Acidophilus (teljes nevén Lactobacillus acidophilus) helyes táplálkozás esetén állandóan jelen van az emésztőrendszerben. Rendkívül fontos a bél más hasznos baktériumai számára, amelyek acidophilus hiányában néhány napon belül elpusztulnak.
Ezért is nevezik „barátságos baktériumnak”. Nagy mennyiségben tartalmazza az aludttej, valamint az erjesztett tejtermék, ( joghurt, kefír)
Acidophilus hatásai:
Kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók számára, így jelenlétében a kólibaktériumok, a mikrococcusok, a klosztridiumok és a gombák nehezebben szaporodnak. Elősegíti az emésztőrendszerben egy gyenge természetes antibiotikum a colicin termelődését, ezért gyakran feleslegessé teheti az antibiotikum kezelést.
Közreműködik a fehérjék a tejcukor, az aminosavak és a zsírok hasznosításában. A szervezet számára fontos B-vitaminok szintézisében is szerepe van. Mérsékli a koleszterinszintet.
Mire jó az acidophilus?
Rendszeres alkalmazásával megóvhatjuk az emésztőrendszer egészséges baktériumflóráját.
Különösen hasznos antibiotikum kezelésnél és az azt követő néhány héten az antibiotikum ugyanis a kórokozók mellett az egészségünkhöz nélkülözhetetlen baktériumokat is károsítja. Ilyenkor az acidophilus képes megakadályozni a Candida- gomba elszaporodását és az ennek következtében kialakuló candidiasist.
Ugyancsak jó hatású a szervezet más részein ( tüdő, száj, kéz, láb, ujjak, körmök, hüvely) kialakuló gombásodásnál.
Sokan szenvednek kellemetlen szájszagtól. Ha azt a bélben végbemenő bomlási folyamat okozza, akkor segíthet az acidophilus ( más a helyzet a szájüregi eredetű, a fogak okozta rossz szájaggal )
Előnyös akne és más bőrbántalmak esetén.
Gyomorvédő – ajánlatos kemény diéta használatánál, mert hatékonyan védi a gyomrot a káros hatásoktól.
Másnaposság – segíti az emésztőrendszert helyreállítani túlzott alkohol fogyasztás után.
Antibiotikum fogyasztás után – segít rendbe tenni a meggyengült bélflórát,
Hasmenés után is helyrehozza a bélflórát.
Jó tudni
Bőrgyógyászati és nőgyógyászati gombás fertőzéseknél a helyi gyógyszeres kezelést érdemes néhány hónapig acidophilus kúrával kiegészíteni.
Soha ne vegyük be az antibiotikummal együtt, csak legalább egy órával később. Az antibiotikum- kúra befejeztével még legalább két hétig szedjük.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. Színe hófehér, aromája jellegzetes.
Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben.
Légy VIP - hívd le az ajándékod
Add meg a keresztneved és az e-mail címed, hogy az elsők között kapj információkat és persze az ajándékom is. Nem kell aggódnok, mert, ha meggondolod magad az e-mailban van egy leiratkozó link, amit bármikor használhatsz.
Kizárólag csak az egészséggel kapcsolatos tájékoztatót fogok küldeni.