Források:
Az alfa-zsírsavak legfőbb forrása a húsok, különösen máj, élesztő spenót. A zsírsavakat az élő szervezetből, vagyis nem kőolajból állíthatják elő.
A mesterséges kezelés során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak,( főként a szív- és érrendszeri megbetegedésekre) ezért ezek fogyasztása teljes mértékben kerülendő.
Alfa-zsírsavak hatásai:
Különböző enzim folyamatokban való részvételükkel felgyorsítják az energiatermelő folyamatot a szervezetben. Antioxidánsként semlegesítik a szabadgyököket, így védik a sejtek egészségét.
Fokozzák más antioxidánsok – pl C-vitamin vagy E-vitamin hatékonyságát.
A B – vitaminokkal együtt közreműködnek a szénhidrát,- fehérje és zsíranyagcserében.
Mire jók az alfa-zsírsavak ?
Elsősorban idegkárosodás megelőzésére és kezelésére ajánlott. Ilyen pl. a cukorbetegség fájdalmas szövődményeként jelentkező diabéteszes neuropátia, amely a végtagok érzéktelenné válásához vezethet.
Más idegkárosodás esetén ( pl. zsibbadás, bizsergés) szintén hasznosak lehetnek.
Az alfa-zsírsavak segítik a cukorbetegek sejtjeinek inzulinfelvételét, ily módon hozzájárulnak a vércukorszint mérsékléséhez.
Védik a májat, segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Fogyasztásuk javasolt májgyulladásban, alkoholizmus okozta májzsugorodásban és más májbetegségben is. Bevitelükkel meggyorsítható a szervezetben felhalmozódott méreganyagok –elsősorban ólom és nehézfémek, vegyszerek-eltávolítása.
Állatkísérletek szerint gátolják a szürkehályog – képződést, védik az agysejteket, javítják az emlékezőképességet.
Mivel erős antioxidánsok, fokozzák az immunrendszer hatékonyságát, segítségünkre lehetnek krónikus fáradság, pikkelysömör stb. esetén.
A csirkemájról
- fehérjében gazdag, (annyit tartalmaz mint a csirkemell)
- gazdag B-vitaminban is
- kiemelkedő foszfor, magnézium, vas tartalom
⇒ Javítja az emésztést
⇒ szabályozza a pajzsmirigy működését
⇒ javítja a memóriát
⇒ visszér, és trombózis esetén ajánlott csirkemájat enni, hiszen normalizálja a véralvadást
⇒ nyugtató hatása⇒ metionin tartalma miatt megakadályozza a rák kialakulását
⇒ csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét
Miért szerethetik a Nők?
Sok folsav tartalma miatt a várandós nőknek ajánlott. A cink szabályozza a hormonális egyensúlyt, és mérsékeli a várandóság alatt problémák kialakulását.
Férfiaknak
A mellékvese működést és tesztoszteron termelését növelő Patontén –sav miatt ajánlott a csirkemáj.
A fogyókúrázók számára
Nagyon alacsony a kalóriatartalma miatt, ugyanis 100 gramm nyers csirkemáj 136-138 kalóriát tartalmaz. Sütve pedig 171-173 kalória van benne. Ezen kívül a fehérje (58-59%), zsír (37-38%), szénhidrát (2-3%) tartalma is figyelemre méltó.
Jó tudni
Ritka és enyhe mellékhatásként esetleg emésztési zavar, vagy allergiás bőrkiütés előfordulhat.
A zsírsavaknak nagy szerepe van a táplálkozásban. Elsősorban növényi és állati zsírok formájában vesszük magunkhoz. Annak idején a kőkorszakban kb. a napi energiaszükséglet kb 25% fedezték zsír formájában, manapság ez az arány 40-50%.
A zsírsavak bevitelének legnagyobb problémája a telített/telítetlen zsírsavak aránya pontosabban az Omega-3/Omega-6 arány. Az ideális arány 1:3 – 1:5 volna, de sajnos a civilizált táplálkozás ezt az arányt a rosszul felállított étrend miatt eltolja 1:10 de inkább 1:30 irányba. Az orvosok és táplálkozás tudomány szakemberi azt javasolják, hogy mindenképpen növelni kell az omega-3 bevitelét, ha helyes arányt szeretnénk elérni és természetesen egészségesebben táplálkozni.