193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

 

Az almafajok közül az élelmezés szempontjából fontos szerepe van a nemes almának  (Malus domestica).

Ennek több fajtáját termesztik a világon Az alma (malus) gyümölcsként  fogyasztják, illetve az élelmiszeripar nyersanyagként használja  fel.

Különféle termékeket állítanak elő egyebek között mert finom és az alma telis-tele van egészséges anyagokkal,

Mint például pektinnel, C-vitaminnal, és számos fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív – és érrendszeri betegségeket, bizonyos típusú rákos megbetegedéseket, továbbá enyhítik az allergia és az asztma tüneteit.

Mi van benne?

 

Antocianinok

Természetes antioxidáns hatású növényi festékanyagok, amelyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok ellen, csökkentik a rossz LDL koleszterin szintjét, és gátolják az erekben belül a vérrögök keletkezését.

Fenolsavak

Az almában kávé-, *klorogén-, ( *A klorogénsav egy természetes kémiai vegyület,fontos a bioszintézis szempontjából.
Ez a vegyület antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így a vércukorszintet nem elemi meg olyan hirtelen.)
**ellág-,(**Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék)  és ferulasav található, valamint más fenolok, amelyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben.

Glutation

Rákellenes hatású antioxidáns vegyület. Erősíti az immunrendszert, így az könnyebben legyőzi a fertőzéseket.

Kvercetin

Feltételezik, hogy csökkenti a rák kockázatát, segít megelőzni a szürke hályogot és enyhíti a légúti betegségek tüneteit.

Pektin

Oldható rost, amely gátolja az LDL koleszterinnek az artériák falát károsító hatását. A reszelt almában és az almapürében található pektin enyhíti a hasmenést. Egyetlen hámozatlan almában majdnem 4 gramm élelmi rost van és ennek a fele a szívre kedvező hatást gyakorló pektin.

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

Az alma C-vitamin- és glutation tartalmához csak nyers állapotban jutunk hozzá, mert ezek a vegyületek hő hatására lebomlanak. A pektint viszont a főzés során szabadíthatjuk ki a sejtekből. Az alma héjában található oldható rostok és antocianinok akkor gazdagítják étrendünket, ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt.

Egészséges falatok

aki sok almát eszik, fellélegezhet,ugyanis nemrég kimutatták, hogy az alma csökkenti a tüdőrák kockázatát. A kvercetin nevű flavonoidnak tulajdonítják a rákellenes hatást, bár a fenol és a C-vitamin is szerepet játszhat a tüdő védelmében.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm