Jellemzője
Az almafajok közül az élelmezés szempontjából fontos szerepe van a nemes almának (Malus domestica).
Ennek több fajtáját termesztik a világon Az alma (malus) gyümölcsként fogyasztják, illetve az élelmiszeripar nyersanyagként használja fel.
Különféle termékeket állítanak elő egyebek között mert finom és az alma telis-tele van egészséges anyagokkal,
Mint például pektinnel, C-vitaminnal, és számos fitovegyülettel, amelyek megelőzik a szív – és érrendszeri betegségeket, bizonyos típusú rákos megbetegedéseket, továbbá enyhítik az allergia és az asztma tüneteit.
Mi van benne?
Antocianinok
Természetes antioxidáns hatású növényi festékanyagok, amelyek védelmet nyújtanak a rákkeltő anyagok ellen, csökkentik a rossz LDL koleszterin szintjét, és gátolják az erekben belül a vérrögök keletkezését.
Fenolsavak
Az almában kávé-, *klorogén-, ( *A klorogénsav egy természetes kémiai vegyület,fontos a bioszintézis szempontjából.
Ez a vegyület antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így a vércukorszintet nem elemi meg olyan hirtelen.)
**ellág-,(**Az ellágsav, a hidrolizálható cserzőanyagok csoportjába sorolható polifenolszármazék) és ferulasav található, valamint más fenolok, amelyek védik a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben.
Glutation
Rákellenes hatású antioxidáns vegyület. Erősíti az immunrendszert, így az könnyebben legyőzi a fertőzéseket.
Kvercetin
Feltételezik, hogy csökkenti a rák kockázatát, segít megelőzni a szürke hályogot és enyhíti a légúti betegségek tüneteit.
Pektin
Oldható rost, amely gátolja az LDL koleszterinnek az artériák falát károsító hatását. A reszelt almában és az almapürében található pektin enyhíti a hasmenést. Egyetlen hámozatlan almában majdnem 4 gramm élelmi rost van és ennek a fele a szívre kedvező hatást gyakorló pektin.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Az alma C-vitamin- és glutation tartalmához csak nyers állapotban jutunk hozzá, mert ezek a vegyületek hő hatására lebomlanak. A pektint viszont a főzés során szabadíthatjuk ki a sejtekből. Az alma héjában található oldható rostok és antocianinok akkor gazdagítják étrendünket, ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt.
Egészséges falatok
aki sok almát eszik, fellélegezhet,ugyanis nemrég kimutatták, hogy az alma csökkenti a tüdőrák kockázatát. A kvercetin nevű flavonoidnak tulajdonítják a rákellenes hatást, bár a fenol és a C-vitamin is szerepet játszhat a tüdő védelmében.
Almát lehet fogyasztani bármikor, sőt még lefekvés előtt is. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rákmegelőző tulajdonsága is van.
Az antioxidánsok főleg az alma héjában vannak mint pl. quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin.
Ha alaposan megmossuk, megtöröljük, minimalizáljuk a növényvédő szerek bevitelét.