Aminosavak a fehérje építőkockái.Fehérje nélkül nincs élet qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Aminosavak

Általános tudnivalók

 

Mindenki tudja, hogy fehérjék nélkül nincs élet, a fehérjék pedig aminosav „építőkockáiból” állnak. Az aminosavak különböző kombinációi révén több mint 50 ezer különféle fehérje, valamint több 10 ezer különböző enzim létezik.

Mindegyiknek más-más az összetétele és a feladata a szervezetben, ebből következően nem képesek egymást helyettesíteni, vagyis mindegyikre szükségünk van.
A leggyakrabban előforduló 29 aminosavból több száz olyan fehérje épül fel, amely minden élő szervezetben megtalálható. Az emberben az életműködéshez szükséges aminosavak 80% -át a máj állítja elő, a többit azonban kizárólag külső forrásból „szerezhetjük ” be. (esszenciális aminosavak).

Tíz esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis a táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Ezek a következők:

1. arginin
2. femilanalin
3. hisztidin
4. leucin
5. izoleucin
6. lizin
7. metionin
8. treonin
9. triptofán
10. valin

A szervezetben nem létezik külön aminosavraktár: az aminosavak mindig az aktuális szükségletnek keletkeznek. vagy alakulnak át. Ha szükségünk van valamelyikre, szervezetünk először a vérben keringő aminosavakat veszi igénybe, majd-ha ez kevés – fehérjéből kell előállítania azokat.

Akinek az étrendje nem kiegyensúlyozott, vagyis nincs benne elegendő esszenciális aminosav, annak a szervezetben zavar keletkezik be a biokémiai folyamatokban. Ugyanis helyzet alakul ki akkor is, ha a táplálék kiegyensúlyozott ugyan, de szervezetünk valamilyen felszívódási zavar következtében nem képes ezt megfelelően feldolgozni. Aminosavak híján a vitaminok, és az ásványi anyagok sem képesek ellátni feladatukat.

Szinte mindegyik aminosav kétféle szerkezetben, egymás tükörképeként létezik, ezeket d- és l-izomérnek hívják. A természetben szinte valamennyi aminosav csakis l-formában fordul elő, egyedül a fenilalanin található meg mind d-, mind l-izomérként. Szervezetünk az l-aminosavakat képes jól hasznosítani. A táplálék-kiegészítőkben is főként ezeket alkalmazzák.

Aminosavra mindenkinek szüksége van, főleg akkor, ha hiányállapotokat kell megszüntetni. Egyenesen nélkülözhetetlenek azonban a testépítők, súlyemelők és más kitartást igénylő sportot űzők – tornászok, futók, úszók, labdarúgók részére.

Átlagos napi fehérje szükségletünk felnőtt esetében 45g. Egy 80 kilós testépítőnek azonban már napi 160 -240 g fehérjére van szüksége, aminek egy részét aminosav pótlással is magához veheti. Aki aminosavakat szed, az fokozhatja előnyös hatásukat, ha éhgyomorra vízzel vagy gyümölcslével veszi be őket, és csak 15-30 perc elteltével reggelezik vagy ebédel.

Triptofán

Triptofán

Triptofán Jó segítség lehet az alkoholizmusból való leszokásban. Az elalvás tervezett időpontja előtt másfél órával érdemes bevenni lehetőleg B6-vitmainnal, naicinnal és magnéziummal együtt vízzel vagy gyümölcsélvel, de semmiklépp sem fehérjetartalmú itallal.

read more
Lizin

Lizin

A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogén egyensúly fenntartásában

read more
Glutaminsav

Glutaminsav

Glutaminsav hasznos lehet egyetemi vagy főiskolai hallgatóknak vizsgaidőszakban. Egyes források szerint javítja az intelligenciát, akár szellemileg fogyatékos gyermekeknek is érdemes adni.

read more
Fenilalanin

Fenilalanin

Fenilalanin Növeli az életerőt, az éberséget, a szellemi frissességet. Javítja az emlékező és tanulási képességet, kedélyállapotot, kiváló depressziósoknak. Étvágycsökkentés céljából étkezés előtt egy órával vegyük be gyümölcslével vagy vízzel.

read more
Cisztein

Cisztein

Cisztein erősíti a májat és az agyat alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás okozta ártalmakkal szemben. Magas kéntartalma révén segít közömbösíteni az anyagcserefolyamat káros melléktermékeit a szabad gyököket.

read more

Pin It on Pinterest

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm