Aminosavak
Általános tudnivalók
Mindenki tudja, hogy fehérjék nélkül nincs élet, a fehérjék pedig aminosav „építőkockáiból” állnak. Az aminosavak különböző kombinációi révén több mint 50 ezer különféle fehérje, valamint több 10 ezer különböző enzim létezik.
Mindegyiknek más-más az összetétele és a feladata a szervezetben, ebből következően nem képesek egymást helyettesíteni, vagyis mindegyikre szükségünk van.
A leggyakrabban előforduló 29 aminosavból több száz olyan fehérje épül fel, amely minden élő szervezetben megtalálható. Az emberben az életműködéshez szükséges aminosavak 80% -át a máj állítja elő, a többit azonban kizárólag külső forrásból „szerezhetjük ” be. (esszenciális aminosavak).
Tíz esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis a táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Ezek a következők:
1. arginin
2. femilanalin
3. hisztidin
4. leucin
5. izoleucin
6. lizin
7. metionin
8. treonin
9. triptofán
10. valin
A szervezetben nem létezik külön aminosavraktár: az aminosavak mindig az aktuális szükségletnek keletkeznek. vagy alakulnak át. Ha szükségünk van valamelyikre, szervezetünk először a vérben keringő aminosavakat veszi igénybe, majd-ha ez kevés – fehérjéből kell előállítania azokat.
Akinek az étrendje nem kiegyensúlyozott, vagyis nincs benne elegendő esszenciális aminosav, annak a szervezetben zavar keletkezik be a biokémiai folyamatokban. Ugyanis helyzet alakul ki akkor is, ha a táplálék kiegyensúlyozott ugyan, de szervezetünk valamilyen felszívódási zavar következtében nem képes ezt megfelelően feldolgozni. Aminosavak híján a vitaminok, és az ásványi anyagok sem képesek ellátni feladatukat.
Szinte mindegyik aminosav kétféle szerkezetben, egymás tükörképeként létezik, ezeket d- és l-izomérnek hívják. A természetben szinte valamennyi aminosav csakis l-formában fordul elő, egyedül a fenilalanin található meg mind d-, mind l-izomérként. Szervezetünk az l-aminosavakat képes jól hasznosítani. A táplálék-kiegészítőkben is főként ezeket alkalmazzák.
Aminosavra mindenkinek szüksége van, főleg akkor, ha hiányállapotokat kell megszüntetni. Egyenesen nélkülözhetetlenek azonban a testépítők, súlyemelők és más kitartást igénylő sportot űzők – tornászok, futók, úszók, labdarúgók részére.
Átlagos napi fehérje szükségletünk felnőtt esetében 45g. Egy 80 kilós testépítőnek azonban már napi 160 -240 g fehérjére van szüksége, aminek egy részét aminosav pótlással is magához veheti. Aki aminosavakat szed, az fokozhatja előnyös hatásukat, ha éhgyomorra vízzel vagy gyümölcslével veszi be őket, és csak 15-30 perc elteltével reggelezik vagy ebédel.
Triptofán
Szerző: Péter István | máj 16, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Triptofán Jó segítség lehet az alkoholizmusból való leszokásban. Az elalvás tervezett időpontja előtt másfél órával érdemes bevenni lehetőleg B6-vitmainnal, naicinnal és magnéziummal együtt vízzel vagy gyümölcsélvel, de semmiklépp sem fehérjetartalmú itallal.
Lizin
Szerző: Péter István | máj 15, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogén egyensúly fenntartásában
Karnitin
Szerző: Péter István | máj 14, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Karnitin nélkülözhetetlen a szívizom számára, valamint az izomzat fejlődéséhez. Rendkívül fontos, mivel zsírégető hatású is.
Glutaminsav
Szerző: Péter István | máj 13, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Glutaminsav hasznos lehet egyetemi vagy főiskolai hallgatóknak vizsgaidőszakban. Egyes források szerint javítja az intelligenciát, akár szellemileg fogyatékos gyermekeknek is érdemes adni.
Fenilalanin
Szerző: Péter István | máj 12, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Fenilalanin Növeli az életerőt, az éberséget, a szellemi frissességet. Javítja az emlékező és tanulási képességet, kedélyállapotot, kiváló depressziósoknak. Étvágycsökkentés céljából étkezés előtt egy órával vegyük be gyümölcslével vagy vízzel.
Cisztein
Szerző: Péter István | máj 11, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Cisztein erősíti a májat és az agyat alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás okozta ártalmakkal szemben. Magas kéntartalma révén segít közömbösíteni az anyagcserefolyamat káros melléktermékeit a szabad gyököket.
Arginin
Szerző: Péter István | máj 8, 2020 | Aminosavak, Táplálékkiegészítők
Forrás: Búzakorpa, korpás kenyér, napraforgómag, szezámmag, zabliszt, barna rizs, dió,...