193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Aminosavak

Általános tudnivalók

 

Mindenki tudja, hogy fehérjék nélkül nincs élet, a fehérjék pedig aminosav „építőkockáiból” állnak. Az aminosavak különböző kombinációi révén több mint 50 ezer különféle fehérje, valamint több 10 ezer különböző enzim létezik.

Mindegyiknek más-más az összetétele és a feladata a szervezetben, ebből következően nem képesek egymást helyettesíteni, vagyis mindegyikre szükségünk van.
A leggyakrabban előforduló 29 aminosavból több száz olyan fehérje épül fel, amely minden élő szervezetben megtalálható. Az emberben az életműködéshez szükséges aminosavak 80% -át a máj állítja elő, a többit azonban kizárólag külső forrásból „szerezhetjük ” be. (esszenciális aminosavak).

Tíz esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis a táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Ezek a következők:

1. arginin
2. femilanalin
3. hisztidin
4. leucin
5. izoleucin
6. lizin
7. metionin
8. treonin
9. triptofán
10. valin

A szervezetben nem létezik külön aminosavraktár: az aminosavak mindig az aktuális szükségletnek keletkeznek. vagy alakulnak át. Ha szükségünk van valamelyikre, szervezetünk először a vérben keringő aminosavakat veszi igénybe, majd-ha ez kevés – fehérjéből kell előállítania azokat.

Akinek az étrendje nem kiegyensúlyozott, vagyis nincs benne elegendő esszenciális aminosav, annak a szervezetben zavar keletkezik be a biokémiai folyamatokban. Ugyanis helyzet alakul ki akkor is, ha a táplálék kiegyensúlyozott ugyan, de szervezetünk valamilyen felszívódási zavar következtében nem képes ezt megfelelően feldolgozni. Aminosavak híján a vitaminok, és az ásványi anyagok sem képesek ellátni feladatukat.

Szinte mindegyik aminosav kétféle szerkezetben, egymás tükörképeként létezik, ezeket d- és l-izomérnek hívják. A természetben szinte valamennyi aminosav csakis l-formában fordul elő, egyedül a fenilalanin található meg mind d-, mind l-izomérként. Szervezetünk az l-aminosavakat képes jól hasznosítani. A táplálék-kiegészítőkben is főként ezeket alkalmazzák.

Aminosavra mindenkinek szüksége van, főleg akkor, ha hiányállapotokat kell megszüntetni. Egyenesen nélkülözhetetlenek azonban a testépítők, súlyemelők és más kitartást igénylő sportot űzők – tornászok, futók, úszók, labdarúgók részére.

Átlagos napi fehérje szükségletünk felnőtt esetében 45g. Egy 80 kilós testépítőnek azonban már napi 160 -240 g fehérjére van szüksége, aminek egy részét aminosav pótlással is magához veheti. Aki aminosavakat szed, az fokozhatja előnyös hatásukat, ha éhgyomorra vízzel vagy gyümölcslével veszi be őket, és csak 15-30 perc elteltével reggelezik vagy ebédel.

Triptofán

Triptofán

Triptofán Jó segítség lehet az alkoholizmusból való leszokásban. Az elalvás tervezett időpontja előtt másfél órával érdemes bevenni lehetőleg B6-vitmainnal, naicinnal és magnéziummal együtt vízzel vagy gyümölcsélvel, de semmiklépp sem fehérjetartalmú itallal.

bővebben
Fenilalanin

Fenilalanin

Fenilalanin Növeli az életerőt, az éberséget, a szellemi frissességet. Javítja az emlékező és tanulási képességet, kedélyállapotot, kiváló depressziósoknak. Étvágycsökkentés céljából étkezés előtt egy órával vegyük be gyümölcslével vagy vízzel.

bővebben
Cisztein

Cisztein

Cisztein erősíti a májat és az agyat alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás okozta ártalmakkal szemben. Magas kéntartalma révén segít közömbösíteni az anyagcserefolyamat káros melléktermékeit a szabad gyököket.

bővebben

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm