193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

A friss ananász – ban található fehérjebontó enzim a bromelin (bromelain) Táplálék-kiegészítő céljára általában az ananász szárából állítják elő.

Ananász hatásai:

Gátolja egyes prosztaglandinok kialakulását, ennek következtében fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, továbbá elősegíti a szövetek regenerálódását. Érdekesség: bár fehérjebontó enzim, az emésztőrendszerből úgy szívódik fel, hogy közben a szervezete nem változik.

Mire jó a bromelin, vagy ananász kivonat?

Elősegíti a fehérjék lebontását, hasznosulását a szervezetben, ezért fogyasztása különösen hasznos azoknak, akik emésztési problémákkal, puffadással közködnek. Érdemes idült hörögurut (bronchitis), asztma és arcüreggyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmazni. Elősegíti az antibiotikumok felszívódását. Gyulladás gátlóként csillapítja az ízületi gyulladás tüneteit. Az ananász még elősegíti a sebgyógyulást és a műtét utáni lábadozást. Egyes adatok szerint fokozza a kemoterápia hatékonyságát.

Jó tudni

Ha emésztési panaszokra szedjük, étkezés közben vegyük be. Egyéb problémák esetén étkezés előtt. Ritkán allergiás reakciót válthat ki, egyes embereknél pedig gyorsíthatja a szívritmust.

Elterjedése, élőhelye

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.
A Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.
A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.

Brazíliában és Guyanában a földek körül ültetik s itt minden ápolás nélkül két év alatt gyümölcsöt hoz; Európában csak külön e célra berendezett ananász-tenyészőházakban nevelhető, ahol a tenyésző-házak berendezése s az alkalmazott különféle kertészeti fogások szerint 11/2 egész 3-4 év alatt ad gyümölcsöt.

Szaporítása gyökérsarjak, az úgynevezett ananászfiak útján történik.
Az ananászt, ha szállításra van termelve, nem szabad teljesen megérve metszeni. Papírba csomagolva, szellős hideg helyen nyáron 3-4 hétig, télen 6 hétig lehet eltartani.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm