Jellemzője
Az avokádó krémes, zamatos párját ritkító gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és fitovegyületekben. A táplálkozási szakemberek kimondottan ajánlják.
Mi van benne?
Béta-szitoszterol
Ez a vegyület megakadályozhatja a koleszterin felszívódását és enyhíti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit. Azt is vizsgálják, hogy van-e szerepe az emlőrák megelőzésében.
Élelmi rost
Az avokádó nagyon sok rostot tartalmaz, ( egyetlen avokádóban a napi szükséglet 34% -a megtalálható). Az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, míg a nem oldható rostok jótékonyan hatnak az emésztésre, és megakadályozzák a székrekedést.
Folsav
Az avokádó jó folsavforrás (egyetlen zöldségben 57 µg van, ami a napi szükséglet 14%-a). Erről a B-vitaminról feltételezik, hogy a mazatnál megakadályozza a velőcső – záródási rendellenességet a felnőtteket pedig megvédi a ráktól, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedéstől.
Glutation
Antioxidánsként semlegesíti a sejteket károsító szabadgyököket.
Magnézium
Ez az ásványi anyag segít enyhíteni a menstruáció előtti tünetegyüttes, a migrén, a szorongás és más betegségek okozta panaszokat.
Olajsav
Egyszeresen telítetlen zsírsav, amelyről feltételezik, hogy ha az étrendben a telített-zsírsav tartalmú zsírokat ezzel helyettesítjük, akkor csökkenti a koleszterint.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Az avokádó húsa gyorsan megbarnul, ezt úgy előzhetjük meg, hogy felvágás után azonnal citromlevet csepegtetünk rá.
⇒ saláta öntet készítéséhez: pépesítsük az avokádót zsírszegény natúr joghurttal, zöldcitrom lével, vagy ecettel. Sózzuk meg, és adjunk hozzá ízlés szerint csípős paprikaszószst.
⇒ avokádó ital: turmixoljunk össze avokádót tejjel, kevés édesítőszerrel és jégkockával.
⇒ szendvicskrém: keverjünk össze zöldcitromlével elkevert pépesített avokádót, és hasznájuk csirkés szendvicsek készítéséhez.
⇒ avokádódesszert: csepegtessünkmézet a kockára vágott avokádóra és szórjunk a tetejére összevágott diót vagy mogyorót.
⇒ sózzuk meg az avokádót és rörjük össze (kis mustár is mehet hozzá) Az így kapott pépet használhatjuk majonéz helyett tonhal, vagy csirkesalátához.
Egészséges falatok
Van aki azért nem akar avokádót enni, mert fél a zsírtartalmától. Ez azonban egyáltalán nem káros: az avokádó sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely- amennyiben az étrendben a telített zsírsavakat helyettesítjük vele-segít csökkenteni a “rossz” LDL koleszterin szintjét és a szívbetegség kockázatát.