193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

B1-vitamin t tartalmaznak: amerikai mogyoró, élesztő, hántolatlan rizs, gabonamagvak, korpa, tej, zabliszt, zöldségfélék. Sovány disznóhúsban van a legtöbb.

Hatásai:

Jelentős szerepet játszik a szénhidrát-anyagcseréjében, pontosabban az ahhoz szükséges enzimek működésében. A simaizmok normális tónusának fenntartásához, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges.
Szívbetegeknél a tiaminadagolás fokozhatja a szívösszehúzódás erejét, ezért hasznos lehet. Enyhe vízhajtó.

Hiánya következtében kialakulhat:

Beriberi.

A Távol-keleten a hántolt rizs fogyasztása okozza a vitaminhiányt és az ennek következtében fellépő betegséget. A hántolás során ugyanis a rizsszemekről eltávolítják a B1-vitamint tartalmazó burkot, így következményesen thiaminhiány alakul ki. Indonéziában még ma is a szegényebb családok mintegy kétharmadát érinti a betegség.

A fejlettebb országokban az alkoholbetegség okoz hasonló tüneteket. A tartós alkoholfogyasztás csökkenti a B1-vitamin raktárakat, amelyek -pótlás nélkül -egyébként csak mintegy 3 hétre elegendőek.

Művese-kezelés, mesterséges táplálás, az anyagcsere egyes felgyorsult állapotai (például láz, fertőzés, terhesség, tartós megterhelés) hasonlóképpen okozhatnak átmeneti vagy tartós B1-vitaminhiányt.

A betegség ritka okai, mikor a gyomor-bélrendszerből egyéb okok miatt gátolt a felszívódás, pl. gyomorműtét, vagy rendszeres (például terhességi) hányás (hiperemezesis gravidarum) következtében.

A beri-beri tünetei

A betegséget korai szakaszában hányinger, étvágytalanság, gyengeség, zavartság, ödéma jellemzi. Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a lábujjak zsibbadása, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök, diffúz lábfájás formájában jelentkezik Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.

 Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzés, tüdő- és a végtagok ödémájával.

A betegség két főbb formája részletesebben a “Diagnózis” alfejezetben olvasható.

A beri-beri diagnózisa

Korai jelek: fáradtság, apátia, fokozott érzékenység, lehangoltság, aluszékonyság, koncentráció, ill. memória zavarai, étvágytalanság, anorexia nervosa, hányinger és hányás, hasi fájdalom, székrekedés.

Az előrehaladott betegség a végtagok idegeinek gyulladásával, érzés- és reflex zavarokkal, a vibráció-érzés elvesztésével, a láb izmainak petyhüdtségével és görcshajlamával, illetve szívelégtelenség tüneteivel (légszomj, májmegnagyobbodás, ödéma) jár. Forrás

 

Mire jó?

Szellemi vitaminként ismerik, mert kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Mérsékelheti a kar és a láb zsibbadását, bizsergését, amely cukorbetegség szövődményeként (diabéteszes neuropátia) illetve más, az idegrendszert károsító betegségeknél következhet be. Pantoténsavval vagy kolinnal együtt alkalmazva javíthatja az emésztést, enyhítve az emésztőrendszer panaszait.

Jó tudni

Vízben oldódik. Fokozott szénhidrátbevitel, sportteljesítmény valamint stressz növeli a szükségletet. Ugyancsak többet igényelnek belőle a dohányzók, alkoholisták, vízhajó vagy epilepsziaellenes gyógyszert szedők és a sok édességet fogyasztó emberek. Nagy dózisú adagolásakor a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell. Étkezés közben érdemes bevinni, mert savas környezetben szívódik fel jobban. A napi mennyiséget érdemes elosztani két különböző napszakra.

A thiamin (B1-vitamin) egy vízoldékony, hőre bomló vegyület, mely számos enzimnek fontos alkotóeleme, továbbá az idegek ingerületvezetésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik.

Meg kell különböztetni elsődleges thiamin hiányt, amikor a vitamin bevitele elégtelen, és másodlagos tiamin hiányt, amikor az egyébként táplálékkal normál mennyiségben bevitt thiaminnak vagy a belekből történő felszívódása nem megfelelő (például tartós hasmenés), vagy a hasznosulása csökken (pl. súlyos májbetegségben), vagy a szervezet tiamin igénye növekszik meg (például pajzsmirigy túlműködés, terhesség, szoptatás, láz).

Felnőtt ember napi B1-vitamin szükséglete 1-2 mg.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm