Forrásai:
Sovány hús (baromfi), máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra , sörélesztő, amerikai mogyoró, szilva, avokádó, datolya, füge.
Három különböző formában létezik :
- nikotintsav
- niacinamid
- inozitol-hexaniacinát
Niacin előállítására a szervezet is képes a triptofán nevű aminosavból.
Hatásai:
A biológiai oxidációban, az energianyerésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában és felépítésében a vércukorszint szabályozásában tölt be lényeges szerepet. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer, az idegrendszer és a bőr normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez (például tesztoszteron, ösztrogén, inzulin)
Hiánya következtében kialakulhat:
Pellagra.
Ez a betegség jószerivel már megszűnt. Tüneteit először 1700-as évek elején írták le, a probléma előfordulása pedig a későbbi évszázadokban is gyakori volt minden olyan területen, ahol az egyik fő és szinte kizárólagos táplálékot a kukorica jelentette.
Bár a kukoricában van niacin, az nem szívódik fel belőle az emberi szervezetbe. Amikor viszont a kukoricát a tartósítás miatt savas lébe áztatják, a niacin, mint vízben oldható anyag, oldatba kerül, és így már felhasználhatóvá válik.
A hiánybetegség manapság már leginkább csak Indiát és a dél-afrikai országokat sújtja.
Mire jó?
- Segít megakadályozni, illetve mérsékli a migrénes fejfájást, depressziót.
- Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a koleszterin-és trigliceridszintet.
- Hatékony a szívbetegség megelőzésében.
- A fiatalkori ( I. típusú ) cukorbetegségben niacin szedésével csökkenthető a szervezet inzulinszükséglete.
Értágító hatása révén keringési zavarokban előnyös az alkalmazása. Így például ⇒ segíthet az érelmeszesedés miatt gyalogláskor a lábszárban kialakuló fájdalmas izomgörcs, továbbá a ⇒ kezek és a lábak hideg határára létrejövő átmeneti érzéketlensége és fájdalma ( Raynaud-kór) tüneteinek mérséklésében.
Karbantartja az agy – és az idegsejteket, enyhíti a szorongást, az álmatlanságot. Segíti megszüntetni a fekély okozta fájdalmat és gyakran a rossz szájszagot. Enyhíti az ízületi gyulladást kísérő panaszokat.
Jó tudni
Vízben oldódik. A niacint étkezés közben vagy tejjel együtt érdemes bevenni így kevésbé lépnek fal a mellékhatásként esetleg jelentkező gyomorpanaszok.
Bár B3-vitamint, azaz niacint szervezetünk is termel, azonban nem raktározza, ezért napi szinten pótolni kell.
A napi javasolt bevitel niacinból
⇒ 14 milligramm nőknek és
⇒ 16 milligramm férfiaknak.
Nők esetében ez a mennyiség terhesség, illetve szoptatás esetén 18 milligrammra emelkedik. A niacin nagyon fontos az energiatermeléshez, ezen kívül több mint 200-féle enzim működésében is részt vesz. 15 mg niacin B-komplexben itt található.