193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Sörélesztő, búzacsíra, búzakorpa, máj, marhahús, vese, szív, tojás, tej, káposzta, dinnye.

Hatásai:

Számos enzim alkotórészeként sokféle feladata van a szervezetben. Részt vesz az aminosavak, az esszenciális zsírsavak és a vas anyagcseréjében. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vértestek képzéséhez. Mivel legfőbb feladatát az aminosavak átalakításában tölti be, szükséglete arányban áll a fehérjebevitellel.

Hiánya következtében kialakulhat:

Vérszegénység, (anémia) bőrgyulladás (seborrhoeás dermatitis), nyelvgyulladás ( glossitis) az izomszövetek újraépülésének zavara.

Mire jó?

Enyhíti a menstruációt megelőző idegfeszültséget, hányingert illetve a havi vérzést kísérő fájdalmat. Szükség esetén B12 vitamin beépüléséhez is. Természetes vízhajtó szer.

Jó tudni

Vízben oldódik. Fokozott fehérjemennyiség és a testi megterhelés növeli a szükségletét, ezért sportolók többet igényelnek belőle.

B6-vitamin elnevezés alatt tulajdonképpen három egymáshoz hasonló vegyületet értünk: a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. Ez a vitamin fontos együttműködő enzimek, úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek kulcsszerepet játszanak a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében.

A B6-vitamin javasolt napi adagja

felnőtteknek napi 1,3 mg.

idős korban megnő a szükséglet,

50 év felett nőknek 1,5 mg,

férfiaknak 1,7 mg ajánlott. Még magasabb a szervezet igénye a terhesség és szoptatás során. Ilyenkor érdemes naponta 1,9-2 mg B6-vitamint fogyasztani.

B-komplexban 2,5 mg található

 Története

A B6-vitamin olyan vitamin, melyet az 1930-as években a patkányok táplálkozásának tanulmányozásakor fedeztek fel. Hogy a nevében is jelezzék a piridinhez hasonló felépítését, piridoxinnak nevezték el. Később kimutatták, hogy a B6-vitamin még két másik, teljesen eltérő kémiai alakban is létezik.

Ezeket piridoxálnak és piridoxaminnak nevezték el. A B6-vitamin mindhárom kémiai alakja a piridoxál-5-foszfát működéséhez szükséges, ezen folyamatokat előre jelző anyag. A PLP az emberi szervezetben fontos szerepet játszó enzimek működéséhez elengedhetetlen kofaktor szerepét tölti be.

A PLP meglététől függ számos enzim működése, melyek egy sor – leginkább az aminosavakat is érintő – kémiai folyamatban vesznek részt. Az aminosavakkal kapcsolatba hozható, a PLP jelenlététől függően működő enzimek által létrehozott reakciók közé tartozik az aminocsoportba tartozó anyagok szállítása, a karbonsavak lebontása, valamint a béta- és gamma anyagok eltávolítása.

Ez a sokoldalúság abból adódik, hogy a PLP képes kovalens kötést létrehozni, s így katalizátorként képes működni, melynek következtében számos széntartalmú anyag közti reakció közbenső elemét képes stabilizálni. Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörös vértestek képzéséhez

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm