193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Gyümölcs, dió, sörélesztő, árpa, hántatlan rizs, barna rizs, szójatermékek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, korpás kenyér, zabkása, tej, tojássárgája, marhamáj, hüvelyesek, karfiol.

Hatásai:

Olyan enzimek alkotórésze, amelyek szerepet játszanak a fehérje -, a szénhidrát, – és a zsír anyagcseréjében. Fontos szerepet játszik a szervezet cukorfelhasználásában, valamint a haj és a körmök egészségének megőrzésében.

Hiánya következtében kialakulhat:

Nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere zavarok, ekcéma.

Mire jó?

Egészségesen tartják a bőrt, gátolja az őszülést, jó hatású hajhullás és kopaszság esetén. Segít a gyenge és töredező körmökön. Enyhíti az izomfájdalmakat.

Nagy adagban hasznos lehet a cukorbetegség ellen, mivel növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ily módon segíti a vércukorszint szabályozását. Közvetve előnyösen hat a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) kísérő tüneteinek , vagyis a végtagok zsibbadásának, érzéstelenségének mérséklésében.

Jó tudni

Vízben oldódik.  A nyers tojásban található avidin gátolja a felszívódását a belekből. Sportolóknak nagyobb az igénye ebből a vitaminból.

A biotin az agyvelő és idegsejtek kizárólag glükózt, vagyis vércukrot fogadnak el energiaforrásként, állandóan kell tartani a szintjét, lehetőleg 80-100mg között 100ml vérben.

  • 60mg-nál idegesek, ingerlékenyek,
  • 40mg-nál gyötrő gondolatok fognak el,
  • 30mg-nál pedig már képtelenek vagyunk ellátni a feladatainkat. Segít feldolgozni a fehérjét, kapcsolatban van a folsavval, pantoténsavval, B12-vel. Hozzájárul a zsírsavak felépítéséhez, lebontásához, elégetéséhez. Kéntartalma miatt a bőr, haj, körmök vitaminja.

Az USA-ban ajánlott napi bevitel:

 3 éves kor alatt: 10-20 µg
 4-6 éves korban: 25 µg
 7-10 éves korban: 30 µg
 Kamaszoknak és felnőtteknek: 30-100 µg.

B-komplexban 30 µg található

 Története

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm