193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Lecitinek, különösen szójalecitin, de megtalálható a tojássárgájában, a halakban, az agyvelőben, a májban, az élesztőben, a szívben, az olajos magvakban, valamint a zöldfőzelékfélékben, búzacsíra, sörélesztő, terjtermék, csokoládé.

Hatásai:

Az agy vitaminja. Közreműködik a zsírsavak felhasználásában, védi a májat az elzsírosodás ellen és gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakon.

Ellenségei: víz, szulfa-gyógyszerek, ösztrogének, ételtartósítási eljárások, alkohol.

Hiánya következtében kialakulhat:

Érelmeszesedés, az agy teljesítményének romlása, továbbá hiánya kedvez a zsírmáj kialakulásának, emellett Alzheimer-kór is kialakulhat.

Az alkoholfogyasztás következtében a máj B8-vitamin-szükséglete megnövekszik.

Ezen kívül termel még egy igen fontos idegközvetítő anyagot, melyre koncentrált erőfeszítés közben van szükségünk. Ezért fordulhat elő kolinhiánynál, hogy valaki csak rövid ideig tud koncentrálni, vagy képtelen tartósan örülni.

Mire jó?

Segíti a szervezet méregtelenítését, a hosszan tartó gyógyszerszedés mellékhatásainak megszüntetését. Májvédő az érrendszert is óvja. Javítja az emlékezőképességet.

Hasznos lehet a „frontérzékenységnél”. Képes a vér-agy gáton átjutni, ahol az agysejtekben emlékezést segítő vegyület képződik belőle, acetilkolin formájában fontos szerepe van az idegimpulzusok továbbításában.

Jó tudni

Vízben oldódik. 

Általában inozitollal együtt fordul elő, hiszen mindkét anyag a Lecitinek alkotórésze és komplex készítményekben a Kolin és az Inozitol (B9-vitamin) általában együtt található meg.

Kolinból körülbelül 3-4 mg-nyi mennyiségre van szüksége a szervezetnek. Ezt a mennyiséget maga is képes előállítani, azonban a stresszes életmód, az ételtartósító eljárások, feldolgozott élelmiszerek és bizonyos gyógyszerek szedése mellett ennek többszörösét is felhasználja a szervezet naponta, ezért érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és folyamatosan pótolni a vitamint.

Naponta 50-100 mg az ajánlott beviteli mennyiség. A B8-vitamin túladagolása nem ismert.
B-komplexban 10 mg található

  • Fejfájás
  • Fülzúgás
  • Vérkeringési problémák
  • Ingerültség
  • Alvászavar
  • Feledékenység
  • Koncentrációs
  • Székrekedés
  • Szívpanaszok
  • Zsírmáj (máj zsíros elfajulása)
  • Érelmeszesedés
  • Alzheimer-kór
  • Rövid koncentrációs képesség
  • Képtelen tartósan örülni

 

B8-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) B8-vitaminmg NRV%
Vörösbab (száraz) 65.9 15.5 %
Tyúktojás (sárgája) 820 193 %
Tyúktojás (sárgája, por) 2403 565 %
Tyúktojás (por) 1267 298 %
Tyúktojás 294 69.1 %
Tükörtojás 317 74.6 %
Tonhal 65.0 15.3 %
Tengerészbab (száraz) 87.4 20.6 %
Szójaliszt 191 44.8 %
Szójafehérje 191 44.9 %
Szójabab (száraz) 116 27.3 %
Szardínia (konzerv, paradicsomos) 76.0 17.9 %
Szardínia (konzerv, olajos) 75.0 17.6 %
Sűrített tej 89.1 21.0 %
Sertésszűz 79.7 18.8 %
Sertéshús (sovány) 71.7 16.9 %
Sertéstarja 78.8 18.5 %
Sertéssonka 84.7 19.9 %
Sertéskaraj (rövid karaj) 77.3 18.2 %
Sertésgyomor 195 45.8 %
Sertéscomb 72.3 17.0 %
Sertésborda 87.3 20.5 %
Sárgaborsó (száraz) 95.5 22.5 %
Rózsaszín bab (száraz) 67.2 15.8 %
Rántott tojás 221 52.0 %
Quinoa (száraz) 70.2 16.5 %
Pulykazsír 122 28.8 %
Pulykamáj 222 52.2 %
Pulykazúza 89.7 21.1 %
Pulykaszív 127 29.8 %
Pulyka felsőcomb 75.9 17.9 %
Pulyka felsőcomb (bőrrel) 69.9 16.4 %
Pulyka alsócomb 75.6 17.8 %
Pulyka alsócomb (bőrrel) 72.5 17.1 %
Polip 65.0 15.3 %
Pisztácia (pirított) 71.4 16.8 %
Pintó bab (száraz) 66.2 15.6 %
Petrezselyem (szárított) 97.1 22.8 %
Mustármag 123 28.9 %
Mungóbab (száraz) 97.9 23.0 %
Mogyoróliszt 109 25.6 %
Metélt tészta (száraz) 78.7 18.5 %
Marhazsír 79.8 18.8 %
Marhaszegy 76.9 18.1 %
Marhahús (sovány) 70.9 16.7 %
Marhafartő 85.9 20.2 %
Marhafaggyú 79.8 18.8 %
Marhatarja 98.0 23.1 %
Marhamáj 333 78.4 %
Marhalapocka 70.4 16.6 %
Marha hasaalja 88.6 20.8 %
Marha feketepecsenye 92.6 21.8 %
Marhacomb 91.3 21.5 %
Makréla 65.0 15.3 %
Limabab (száraz) 96.7 22.8 %
Libatojás 263 62.0 %
Lenmag 78.7 18.5 %
Lencse (száraz) 96.4 22.7 %
Lazac 94.6 22.3 %
Korianderlevél (szárított) 97.1 22.8 %
Kaviár (fekete, vörös) 491 116 %
Kardhal 65.0 15.3 %
Kagyló 65.0 15.3 %
Kacsazsír 122 28.8 %
Kacsatojás 263 62.0 %
Juhhús 69.3 16.3 %
Homár 70.3 16.5 %
Hering 65.0 15.3 %
Fürjtojás 263 62.0 %
Főtt tojás 294 69.1 %
Fokhagymapor 67.5 15.9 %
Fésűkagyló 65.0 15.3 %
Fekete bab (száraz) 66.4 15.6 %
Fehérbab (száraz) 66.2 15.6 %
Favabab (száraz) 95.8 22.5 %
Éticsiga 65.0 15.3 %
Édesvízi rák 80.9 19.0 %
Disznóbab (száraz) 95.8 22.5 %
Csirkezsír 122 28.8 %
Csirkeszárny 65.8 15.5 %
Csirkeszárny (bőrrel) 82.0 19.3 %
Csirkemell 82.1 19.3 %
Csirkemell (bőrrel) 67.1 15.8 %
Csirkemáj 194 45.7 %
Csilipor 66.5 15.6 %
Csicseriborsó (száraz) 99.3 23.4 %
Cápa 65.0 15.3 %
Búzakorpa 74.4 17.5 %
Buggyantott tojás 234 55.1 %
Borjúhús 96.5 22.7 %
Borjúmáj 310 72.9 %
Borjúlapocka 99.1 23.3 %
Borjúlábszár 99.9 23.5 %
Borjúhátszín 111 26.0 %
Birkazsír 79.8 18.8 %
Birkahús 69.3 16.3 %
Bárányhús 69.3 16.3 %
Amerikai alóza 74.0 17.4 %
Amaránt (száraz) 69.8 16.4 %
Vitamin- és ásványianyag-táblázatok

NRV% – Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm