Hozzávalók
- 60 dkg sima, félgrízes, vagy kevert (70% sima-, + 30% rétesliszt) liszt
- csipetnyi só
- 4 tojás
- 20 dkg vaj
- 2 dl tej
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg porcukor
- mazsola ( ízlés szerint)
- rum aroma
- citromhéj
- víz
- 1/2 Budafoki élesztő
Mihez ajánlom
- reggeli, kakaóval
- tízórai
- uzsonna
- karácsonyi asztalnál nélkülözhetetlen
- mazsolával

Elkészítés

1.lépés: felfuttatom az élesztőt
Hagyományos módon én is 2 dcl langyos tejbe egy fél Budafoki élesztőt morzsolok be, majd fél mokkás kanál kristálycukrot adok hozzá.
Kb 20 perc múlva készen van. Látni, hogy a tej tetején buborékok jelennek meg

2.lépés: elkészítem a tésztát
Elkészítem a tésztát. Attól függ milyen lisztet találok itthon. Lehet
- lehetőség? 600 – 700 gramm sima liszt
- lehetőség: 500 gramm sima +200 gramm rétes liszt
- lehetőség: ha van otthon szlovák szlovák Polohruba múka ( ez a legjobb) akkor 700 gramm
Hozzá adok két tojás sárgáját és kb 30 deka porcukrot.
Felmelegítek, de nem forralom fel 20-25 deka vajat és hozzáadom az elkészített liszthez.
Összekeverem először fakanállal majd kézzel addig dagasztom, amíg már nem ragad a kezemhez. Ez a lényeg, hogy szép tésztát kapjunk, ezt még egy kezdő háziasszony is észere veszi, hogy a tészta kb rendben van.

3.lépés: hűtőbe pihentetem
A kidolgozott tésztát ketté választom, ( valaki négy részre osztja) és külön – külön becsomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.

4.lépés: szörp elkészítése
3 deci vízbe 30 deka kristálycukrot teszek és felmelegítem. Amikor már kezd forrni, figyelek, kavargatom, hogy ne égjen le. Ha már az állaga olyan “szörpös” akkor készen vagyunk,és félre tesszük kihűlni egy kicsit.

5.lépés: Töltelék elkészítése
Külön – külön edényben elkészítek 30-30 deka darált mákot és diót.
Az elkészített szörpöt hozzáadom kb 1-1l deci arányban, de a mákoshoz egy picivel több kell, mert több levet szív fel.

6.lépés: Töltés
Ha letelt a 30 perc és két részre volt osztva a tésztám, akkor készítek belő négy egyenlő gombócot és még hagyom kb 20-30 percig melegen. Ha négy gombócom volt, akkor természetesen a négyet hagyom pihenni.
Utána fogom a gombócom és kinyújtom sodrófa segítségével a lehető legvékonyabbra, amit tudok.
Ha kész, akkor fogom az egyik töltetet és egyenletesen elkenem a tésztán, úgy, hogy széleinél hagyok 1-2 cm üres helyet.
Utána ráhajtom a két szélét a töltelékre.
Utolsó lépés, hogy szépen feltekerem a beigli tésztát és ráteszem az kizsírozott tepsire. Én a sütőpapírt zsíroztam ki, de ez már lényegtelen.

4.lépés: Iránya sütő
H a elkészítettük mind a négy beiglit, akkor már csak két dolog maradt hátra:
- szívószállal 4 lyukat fúrjunk a beiglikbe, hogy ne repedjenek meg
- tegyük előmelegített sütőbe és 180 fokon 30-35 percig süssük.

5.lépés: Készen vagyunk
Ha kész a beigli, nagyon gusztusos lesz, de azért várjunk vele, amíg egy picit kihűl, mert a forró kelt tészta nem tesz jót a gyomornak, no meg a forró töltelék szétégetheti a nyelvet.
Eddig soha nem tettem pihenni a hűtőbe a tésztát. Most talán ezért lett sokkal finomabb