193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

P-vitamin, rutin, heszperidin, kvercetin

Forrásai:

Citrusfélék-citrom, narancs, grépfrút – héjának fehér rétege, valamint a gerezdeket elválasztó réteg. Megtalálhatók még a sárgabarackban, cseresznyében, szederben, fekete ribizliben, a szőlőben, szilvában és csipkebogyóban, a paprikában és a hajdinában. De lekvár, csokoládé, kávé is tartalmaz flavonoidokat. 

 

Hatásai:

A citrusfélék gyümölcsének sárga és narancssárga színét adják. Felelősek az erek falának szilárdságáért. Hozzájárulnak a C-vitamin megfelelő felszívódásához és hatásának kifejtéséhez a kötőszövetek egészségéhez. A bioflavonoidok C-vitaminnal együtt szedve szinergisták, vagyis erősítik egymás hatását. Baktériumölő és keringésserkentő hatásuk is van. Segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet. C-vitaminnal együtt herpesz kezelésére is hasznos lehet.

Megakadályozzák a fogínyvérzést, gátolják a belső fül betegség miatt fellépő szédülést, segítenek az ödéma kezelésében. Hasznosak sportsérülések esetén, mert a vérzést mérséklő fájdalomcsillapító hatásúak, enyhítik a szérum alacsony kalciumtartalma okozta tüneteket.

• Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
• Öregedési folyamatok gátlásához
• Csökkenti a hajszálerek törékenységét

 

Hiánya következtében kialakulhat:

Hajszálerek elpattanása, vérzés, az érfalak rugalmatlansága.

Mire jó?

A C-vitamain hatását erősítik az oxidációtól. Elsődleges az érfal erősítő hatásuk, ezért minden olyan embernek ajánlottak, akiknek gyakran elpattannak a hajszálerei.

Segítenek a fogíny gyógyulásban, javítják az immunrendszer hatékonyságát a fertőzésekkel szemben.
C-vitaminnal együtt szedve enyhítik a hőhullámokat a változás korában.

 

Jó tudni

Vízben oldódik. 

Minden 500 mg C-vitamin bevételét célszerű kiegészíteni 100 mg bioflavonoiddal. Akinek fogmosáskor gyakran vérzik az ínye, annak érdemes növelni a bioflavonoidok bevitelét. A zúzódások gyorsabban gyógyulnak, ha elegendő mennyiségben vannak a szervezetben bioflavonoidok. Túlzott adagban hasmenést okozhatnak.

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P-vitamin a C-vitamin kísérője.

A flavonoidok onnan kapták a nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok zöme sárga színű (flavus latinul sárga). Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

Ezt a vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban. Kutatótársaival, köztük Rusznyák István belgyógyásszal megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik.[2]

Ekkor még azt feltételezték, hogy a flavonoidok is a vitaminok közé sorolható, a szervezet számára esszenciális anyagok (a P-vitamin névvel illették ezeket a vegyületeket), később azonban kiderült, hogy fogyasztásuk nem elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez, így ma a flavonoidokat nem tekintik vitaminnak. Bizonyos flavonoidokat (pl. rutin, heszperidin, diozmin) napjainkban is használnak a gyógyászatban, jellemzően érvédő hatásuk miatt.

A flavonoidok széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal (A-, C-, E-vitamin) együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm