193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

 

A brokkoli az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott zöldség. Ennek oka a szervezet védekező mechanizmusait segítő magas fitovegyület tartalma.

Mi van benne?

 

Béta-karotin

Hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a sejteket károsító szabad gyököket.

Ditioletionok

Rákellenes vegyületek, amelyek segítik a rák ellenvédő antioxidáns glutation termelődését.

Folsav

A rák és bizonyos fejlődési rendellenesség gyakoriságát csökkentő B-vitamin. Segít csökkenteni a szívbetegséget okozó aminosav a homocisztein szintjét. Egy csésze főtt brokkoliban 78µg folsav van, ami a napi szükséglet 20%-át teszi ki.

Glukozinolátok

A szervezetben különböző egészséges vegyületekre, pl.indolokra, szulforafánra és izotiocianátokra bomló anyagok. Ezek mindegyike segít a rák elleni küzdelemben.

Indolok

Azt tartják róluk, hogy védenek a hormonfüggő rákos megbetegedések, például az emlő- és a prosztatarák ellen.

Izotiocianátok

Serkentik a szervezetben azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek semlegesítik a rákkeltő anyagokat. Egyúttal védenek a füstben levő rákkeltő vegyületekkel szemben is.

Kalcium

A brokkoli gazdag ebben a csontképződésben fontos szerepet játszó ásványi anyagban. A tejtermékekkel szemben a brokkoli előnye, hogy kevés benne a zsír.

Kálium

Ez az ásványi anyag csökkenti a stroke és a magas vérnyomás kockázatát. Egy csésze főtt brokkoliban 456 µg kálium van, ami a napi szükséglet 15%-át teszi ki.

Lutein

Karotinoid, amely gátolja a vastagbélrák és bizonyos szembetegségek kialakulását.

Nem oldható rostok

Ezek az élelmi rostok gyorsítják a táplálék továbbjutását az emésztőrendszerben, s ez elősegíti a rendszeres székletürítést.

Szulforafán

A szervezet rákellenes enzimjeinek működését serkentő és a daganatképzést akadályozó fitovegyület. 

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

Az alma C-vitamin- és glutation tartalmához csak nyers állapotban jutunk hozzá, mert ezek a vegyületek hő hatására lebomlanak. A pektint viszont a főzés során szabadíthatjuk ki a sejtekből. Az alma héjában található oldható rostok és antocianinok akkor gazdagítják étrendünket, ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt.

⇒ sok receptben az áll, hogy a brokkolinak csak a rózsáját használjuk fel, holott a virágzati szárak is jó ízűek. A szárakat hámozzuk meg és keresztben vékonyan szeleteljük fel.

⇒ brokkolikrém leves készítése: a megőzött brokkolit tejjel és fűszerekkel pépesítjük. A tetejére díszítésként reszelt parmezánt szórhatunk.

⇒ keverjünk össze apróra vágott főtt brokkolit krémsajttal. Kenjünk meg vele puha tortillákat, rakjunk rá sült pulykahússzeleteket és csaverjuk össze.

⇒ főtt pépesített brokkoliból tésztaszószt készíthetünk, ha olivaolajat, fokhagymát és tört fűszerpaprika – pelyhet keverünk hozzá.

⇒ brokkolisaláta: vágjuk össze a nyers brokkolit, keverjünk hozzá reszelt sárgarépát és majonézzel, citromlével és petrezselyemzölddel fűszerzzük.

Egészséges falatok

ha a brokkolit bő vízben főzzük meg, csökken a glukozinolát, a folsav és a C-vitamin tartalma. Ezért inkább gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben pároljuk vagy keverve süssük

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm