Jellemzője
A Amerikából származó burgonya az egész világon elterjedt. Ha héjastul fogyasztjuk, tápláló és gyógyító vegyületek garmadájával és rengeteg rosttal látja el szervezetünket.
Mi van benne?
Antocianinok
A vörös héjú burgonyafajták héjában található antioxidáns festékanyagnak rákkellenes és szívvédő hatása van.
B6.vitamin
Ez a szívvédő vitamin enyhíti a depresszió és az álmatlanság tüneteit és a menstruáció előtti tünetegyüttessel járó panaszokat.
C-vitamin
fontos antioxidáns megvéd a szabadgyökök káros hatásaitól és erősíti az immunrendszert.
Kálium
Azt tartják, hogy amelyik élelmiszerben sok a kálium az véd a szív-és érrendszeri betegségek és vesekő ellen.
Kávésav és ferulasav
Ezek a burgonya héjában található fitovegyületek jó szolgálatot tesznek a rákkeltő anyagok ellen.
Klorogénsav
Gátolja a rákkeltő nitrogénvegyületek termelődését.
Összetett szénhidrátok
Segítenek enyhíteni a depresszió és a gyomorégés tüneteit. Javítják az emlékezőképességet.
Proteázgátlók
Biztató jelek mutatnak arra, hogy e vegyületek gátolják a rák kialakulását.
Szaponinok
A szaponinok csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát. Vízzel rázva habzanak, felületaktív anyagok, csökkentik a víz felületi feszültségét.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A burgonyát legjobb héjastul fogyasztani, mert a héjában található a legtöbb tápanyag. A hámozatlan burgonyát sütőben süssük, illetve gőzön vagy mikrohullámú sütőben pároljuk. Ha héja nélkül fogyasztjuk vékonyan hámozzuk meg. Hasznéjuk fel a héjában főtt burgonya levét is, mert sok B.vitamint tartalmaz.
⇒ főzés közben adjunk a levesekhez és a ragukhoz burgonyát, majd miután megpuhult törjük össze. Így könnyebben besűríthetjük az ételt.
⇒ gyors hideg krumplileves: főzzünk puhára szeletelt hámozatlan burgonyát. Törjük át annyi íróval, hogy sűrű levest kapjunk. Sózzuk meg, és adjunk hozzá összevágott friss kaprot és mogyoróhagymát.
⇒ a krumplipüréhez héjjában főzükk meg a burgonyát és a főzőlevet is használjuk fel az elkészítéséhez. A maradék levet tegyük el, mert jó alapul szolgálhat majd levesekhez vagy raguhoz.
⇒ salátaönteteknél az olajat részben helyettesítjük krumplipürével. Ízesítjük foghagymával, citromlével és ecettel.
⇒ többfajta (piros, sárga és fehér héjú) burgonyából készítsünk színes krumplisalátát. A burgonyákat ne hámozzuk meg.
⇒ fasírthoz használjunk főtt krumplit.
Egészséges falatok
Egy kísérlet során feledékeny idős embereknek naponta egy csészényi krumplipürét adtak és úgy tapasztalták, hogy mind a rövid, mind a hosszútávú emlékezetük javult. Feltételezik, hogy a burgonya serkenti a memóriajavító agyi vegyületek termelődését.