Forrásai:
Citrusfélék, csipkebogyó, a legtöbb gyümölcs, paprika.
Hatásai:
Sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben. Részt vesz a csont-, a kollagén-, és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében. Segíti a vas felszívódását, B12 –vitaminnal és folsavval együtt hozzájárul a vörösvértestképzéshez.
Fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. Erőss antioxidáns, tehát véd a szervezetben keletkező szabadgyökök káros hatásától.
Hiánya következtében kialakulhat:
Skorbut. Fog hullás, tönkrement érrendszer, érfalak rugalmatlansága.
Mire jó?
Erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűlés) betegségekkel szemben, és lerövidíti a belőlük való felgyógyulás idejét. Vashiányban szenvedőknek segít a vas hasznosulásában.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet jelent a rákkeltő (karcinogén) anyagokkal szemben. Erősíti a fizikai teljesítőképességet.
Hozzájárul a csontok és a porcok egészségéhez, a hormonrendszer egyensúlyának megőrzéséhez. Védelmet nyújt a stressz elen.
Jó tudni
Vízben oldódik, ezért néhány órával a bevétel után a fel nem használt mennyiség távozik a szervezetből, tehát folyamatos pótlásra van szükség. Fokozott fizikai igénybevétel, edzés esetén kiürülése még gyorsabb. Bomlásra hajlamos, érzékeny a hőre, fényre páratartalomra- mindezt érdemes figyelembe venni tároláskor.
A C-vitamint elsőként Szent-Györgyi Albert vonta ki mégpedig paprikából. Ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. Linus Pauling a több mint kilenc évtized megélt ugyancsak Nobel-díjas biokémikus minden nap nagy dózisban szedte, mert úgy vélte, hogy a C-vitamin számos betegség ellenszere – az egyszerű megfázástól egészen a rákig.
Nő a szervezet C-vitamin szükséglete lázas betegség esetén, illetve azoknál, akik rendszeresen szednek fogamzásgátló szteroidokat, fájdalomcsillapítót, aszpirint. Több C-vitaminra van szükségük az alkoholt sűrűn fogyasztóknak és a dohányosoknak. Egyetlen szál cigaretta elszívása 100 mg C-vitamint pusztíthat el a szervezetben.
A természetes eredetű C-vitamin az aszkorbinsav többszörösen összetett, úgynevezett poliaszkorbát formában fordul elő. Ennek a hatása sokkal tartósabb , mint az egyszerű szintetikus úton előállított aszkorbinsavé. Gyengébb veseműködés esetén szedése nagy dózisban meggondolandó. Ha a C-vitamin mellett ginszengre is szükségünk van, a kettőt ne egy időben, hanem néhány óra időkülönbséggel szedjük.
1-2 hónap és C-vitamin hiányában minden emberi szervezetnek vége van, azaz elpusztul, életképtelen lesz. Ezt valamikor a 15. században kezdték felismerni, amikor beindult a hajózás, a kontinensek felfedezése és az ezzel járó kereskedelem.
A hosszabb hajó utakon a tengerészek egy része megbetegedett és egy bizonyos száma pedig el is pusztult a hosszú hajóút során. Nézték, hogy mi ez a furcsa betegség, ami különböző fertőzésekkel, majd vérzéssel halált okoz. Már abban az időben rájöttek, hogy van ennek ellenszere, de a gyatra kommunikáció miatt, csak évszázadok múlva jöttek rá a hajósok, hogy mit kell magukkal vinni, hogy elkerüljék ezt a különös betegséget – a skorbutot.
A skorbut a C-vitamin hiány következtében alakul ki.
Kolumbusz idejében nem volt ilyen jellegű megbetegedés, mert a hajó raktárosa, rengeteg savanyított zöldséget és tartósított gyümölcsöt vitt magával az útra. Ezt ették a hajósok és nem alakult ki náluk a C-vitmin hiány.Később, amikor már ez a raktáros hajóskapitány volt, elfelejtett szólni a raktárosának, hogy gondoskodjon a savanyított zöldségekről é a tartósított gyümölcsökről.
Ennek következtében a legénység jelentős része skorbutos lett és el is pusztul a hosszú út folyamán. Ilyen gyenge volt a kommunikáció és a következtetések.Egészen a 19. század elejéig, amikor híre ment, hogy a citrusfélék megelőzik a skorbut problémát.
Kijelenthetjük, hogy a C-vitamin nagyon fontos az életünk szempontjából. Egyrészt, mert részt vesz különböző anyagcsere folyamatokban, amivel segíti a kollagén szintézisét. Ugyanis C-vitamin nélkül nincs kollagén szintézis.
Talán az egyik legnagyobb félreértés az emberek között a C-vitamin mennyiség. Ugyanis a napi ájánlott mennyiség RDA 85 -120 mg ( Recommended Dietary Allowances) . Ez a mennyiség sajnos nem elég,csak esetleg egy 1 kg-os tengerimalacnak. ÉN abból indulok ki, hogy Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar orvos napi 5 000 -8 000 mg C-vitamint fogyasztott és 93 évig élt. Nem volt vese problémája ( az egyik legtöbbször hallatott érv, miért nem szabad sok C-vitamint fogyasztani,) https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert
Jómagam is 4 5 g C.vitamint fogyasztok naponta, szép fokozatosan. Tablettában és aszkorbinsavas vízzel.