Jellemzője
A gabonafélékhez hasonlóan felhasználható amarántot, hajdinát, tefet és rizsparéjt szupergabonáknak is nevezik, mert jóllakotnak érezhetjük magunkat illetve sok bennük a fehérje, az élelmi rost és a B-vitamin.
Mi van benne?
E-vitamin
Más antioxidáns fitovegyületekkel együtt az E-vitamin segít megőrizni a rákos megbetegedést, szürke hályogot, sárga test elfajulást, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.
Fitátok
A belekben fejtik ki szabad gyök ellenes hatásukat.
Lignánok
A “rossz” LDL koleszterin szintjét, az emlő- a vastagbél- a méh- és a prosztatarák kockázatát csökkentő fitoösztrogének.
Lizin
A rizsparéj jó forrása ennek az esszenciális aminosavnak. Segít megelőzni és enyhíteni az ajakherpeszt.
Magnézium
Az amaránt és a rizsparéj bővelkedik ebben a szívbarát ásványi anyagban. Segít megelőzni az allergiát, az asztmát, a vesekövet és enyhíti a menstruáció előtti kellemetlenségeket.
Növényi szterolok
Elősegítik a koleszterin csökkentését.
Összetett szénhidrátok
A hajdinában található amilopektin és az amilóz fogyasztása mellett kisebb a vércukorszint ingadozás.
Proteázgátlók
Gátolják a rákos sejtek növekedését.
Rutin
A hajdinában található rutin csökkenti a rák kockázatát.
Szaponinok
Megelőzik a rák és a szívbetegségek kialakulását.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A tápanyagok megőrzése érdekében kevés vízben és csak addig főzzük a gabonaféléket, hogy épp csak megpuhuljanak, különben a fitovegyületek elvesznek.
⇒ a palacsintatésztába és a sütemények tésztájába tegyünk teflisztet. A búzaliszt és a tefliszt aránya 2:1 legyen.
⇒ készítsünk salátát főtt hajdinából, rizsparéjból és amarántból feta sajttal, zöld húsú paprikával, paradicsommal és uborkával. Citromos öntettel tálaljuk.
⇒ daráljuk meg az amarántot és keverjük a muffin tésztájába úgy, hogy negyed részben helyettesítsük vele a búzalisztet.
⇒ készítsünk pilátot, rizsparéjból, magymából, aszalt meggyből és pörkölt pekándióból. Rizs helyett köretként tálaljuk.
⇒ sós teasütemények tésztájába keverjünk hajdina vagy rizsparéjdarát.
Egészséges falatok
Állatkísérletek során kimutatták, hogy a hajdinában található fehérje legalább olyan mértékben csökkenti a koleszterinszintet, mint a szójafehérje, sőt az is lehet, hogy még hatékonyabban.