Jellemzője
Ez a lédús, édes olykor kissé fanyar ízű gyümölcs többféle fitovegyületet tartalmaz, amelyek mindegyike véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a bizonyos fajta rákos megbetegedések ellen.
Mi van benne?
Antocianinok
Ezek a növényi festékanyagok segíthetnek csökkenteni a “rossz” LDL koleszterin oxidációját. Segíthet még megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
Cianidin
Egy antocianid fajta, amely gátolja a gyulladást okozó enzimeket.
Klorogénsav
Fenolvegyület, amely semlegesíti a környezetben előforduló rákkeltő méreganyagokat, például a cigaretta füstben levő nitrózamint.
Kvercetin
Ez a rákellenes antioxidáns vegyület kiterjedt kutatások tárgyát képezi. Úgy vélik, hogy a szívkoszorúér betegség és bizonyos fajta rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. A cseresznye jelentős mennyiségű kvercetint tartalmaz.
Perillil-alkohol
Kimutatták, hogy csökkenti a hasnyálmirigy-, emlő-, a máj-, és a tüdődaganatok nagyságát, és el tudja pusztítani a rákos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.
Rutin
A C-vitamin hatását fokozza, és valószínűleg hozzájárul az erek és a hajszálerek épségének megőrzéséhez.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A cseresznyében levő C-vitamin egy része főzés folyamán elbomlik. Egy kísérlet szerint, ha a hamburgerhez néhány szem összevágott cseresznyét adunk, az nagy mértékben csökkentheti a sült húsban és halban képződő veszélyes potenciálisan rákkeltő heterociklusos aromás aminok (HAA) szintjét.
⇒ összevagdolt cseresznyét keverjünk össze mogyoróhagymával, zöld húsú paprikával és zellerszárral. Fűszeres mártásban keverve roston sült hús vagy szárnyas mellé kínáljuk.
⇒ kevert sütemények tésztájába is tehetünk apróra vágott cseresznyét.
⇒ pikáns ízű ételeket kapunk, ha félbevágott cseresznyét adunk levesekhez, ragukhoz vagy keverve sütött ételekhez.
⇒ jégkockatartóban fagyasszunk meg cseresznye-, vagy meggylevet, majd a jégkockákat turmixoljuk össze joghurttal esetleg tehetünk még bele cseresznye-, vagy meggylevet.
⇒ márátsok készítéséhez vörösbor helyett használjunk cseresznye-, vagy meggylevet.
⇒ mazsola helyett is használhatunk aszalt cseresznyét
Egészséges falatok
Bár tudományos vizsgálatok nem igen támasztják alá a népi hiedelmet, miszerint a cseresznye segít a köszvény okozta fájdalmakat enyhíteni, a cianidin gyulladáscsökkentő hatását már igazolták, így ez a vegyület enyhíti a duzzadást és a fájdalmat is.