193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

Ez a lédús, édes olykor kissé fanyar ízű gyümölcs többféle fitovegyületet tartalmaz, amelyek mindegyike véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a bizonyos fajta rákos megbetegedések ellen.

 

Mi van benne?

 

Antocianinok

Ezek a növényi festékanyagok segíthetnek csökkenteni a “rossz” LDL koleszterin oxidációját. Segíthet még megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Cianidin

Egy antocianid fajta, amely gátolja a gyulladást okozó enzimeket.

Klorogénsav

Fenolvegyület, amely semlegesíti a környezetben előforduló rákkeltő méreganyagokat, például a cigaretta füstben levő nitrózamint.

Kvercetin

Ez a rákellenes antioxidáns vegyület kiterjedt kutatások tárgyát képezi. Úgy vélik, hogy a szívkoszorúér betegség és bizonyos fajta rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. A cseresznye jelentős mennyiségű kvercetint tartalmaz.

Perillil-alkohol

Kimutatták, hogy csökkenti a hasnyálmirigy-, emlő-, a máj-, és a tüdődaganatok nagyságát, és el tudja pusztítani a rákos sejteket anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.

Rutin

A C-vitamin hatását fokozza, és valószínűleg hozzájárul az erek és a hajszálerek épségének megőrzéséhez.

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

A cseresznyében levő C-vitamin egy része főzés folyamán elbomlik. Egy kísérlet szerint, ha a hamburgerhez néhány szem összevágott cseresznyét adunk, az nagy mértékben csökkentheti a sült húsban és halban képződő veszélyes potenciálisan rákkeltő heterociklusos aromás aminok (HAA) szintjét.

⇒ összevagdolt cseresznyét keverjünk össze mogyoróhagymával, zöld húsú paprikával és zellerszárral. Fűszeres mártásban keverve roston sült hús vagy szárnyas mellé kínáljuk.

⇒ kevert sütemények tésztájába is tehetünk apróra vágott cseresznyét.

⇒ pikáns ízű ételeket kapunk, ha félbevágott cseresznyét adunk levesekhez, ragukhoz vagy keverve sütött ételekhez.

⇒ jégkockatartóban fagyasszunk meg cseresznye-, vagy meggylevet, majd a jégkockákat turmixoljuk össze joghurttal esetleg tehetünk még bele cseresznye-, vagy meggylevet.

⇒ márátsok készítéséhez vörösbor helyett használjunk cseresznye-, vagy meggylevet.

⇒ mazsola helyett is használhatunk aszalt cseresznyét

Egészséges falatok

Bár tudományos vizsgálatok nem igen támasztják alá a népi hiedelmet, miszerint a cseresznye segít a köszvény okozta fájdalmakat enyhíteni, a cianidin gyulladáscsökkentő hatását már igazolták, így ez a vegyület enyhíti a duzzadást és a fájdalmat is.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm