Jellemzője
A dinnye finom illata a benne levő tápanyagok gazdagságáról árulkodik. A sárga és görög dinnye egyaránt segíthet megelőzni a szív-és érrendszeri , a légúti betegségeket, bizonyos típusú rákos megbetegedéseket és látásvesztést.
Mi van benne?
Béta-karotin
A sárgadinnye húsának színét adó narancssárga festékanyag védhet az akné, egyes rákos megbetegedések és a látásvesztés ellen. Egy csészényi dinnye a napi szükséglet felét fedezi.
C-vitamin
Immunrendszert erősítő vitamin, amely segít leküzdeni a légúti fertőzéseket. Különösen a sárga dinnye tartalmaz sok C-vitamint – egy csészényi átlagosan 50 mg-ot.
Kálium
A sárga és zöld húsú különösen sokat tartalmaznak ebből a nélkülözhetetlen ásványi anyagból, ami csökkenti a magas vérnyomást, valamint a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Egy csészényi kb 360 mg tartalmaz, ami a napi szükséglet 12%-a.
Likopin
A kutatások szerint a sok likopint tartalmazó ételeket fogyasztók kevésbé hajlamosak a szív-és érrendszeri megbetegedésekre. Illetve a rákos megbetegedésekre, főleg a prosztatarákra. A görögdinnyében különösen sok likopin található, ez az antioxidáns festék anyag adja a gyümölcs vörös színét.
Pektin
Oldható rost, Egy csészényi dinnyében 0,4 g található, amely csökkenti a koleszterint.
Zeaxantin
A szem ideghártyájának alkotó eleme, védi a szemet az ibolyasugaraktól. A legtöbb zöld húsú sárgadinnyében van.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A dinnyében található tápanyagokat akkor lehet leginkább megőrizni, ha egész és nem felvágott dinnyét vásárolunk, ugyanis bizonyos tápanyagok különösen a C-vitamin a levegőben elbomlanak.
⇒ dinnyeszeleteket feta sajttal kínáljuk
⇒ zöld húsú dinnyét turmixoljunk össze, frissen csavart zöldcitromlével, mézzel és mentával. Hűssük le és levesként tároljuk
⇒ készítsünk salátát összevágott hosszúkás paradicsomból, sárgadinnyéből és kockára vágott mozarella sajból, amit balzsamezettel vinaigrette-öntettel permetezzünk meg.
⇒ aprítsunk fel többféle dinnyét, fagyasszuk le a dinnyekockákat, majd összeturmixolva készítsünk belőle dinnyesörbettet.
⇒ készítsünk salsát sárgadinnyéből, összevagdalt friss bazsalikommal, citrom- és zöldcitromlével és savanyított jallepeno paprikával. Csirke vagy hal mellé kínáljuk szószként.
⇒ különleges paradicsommártást készíthetünk ha sárgadinnyedarabokat keverünk bele.
⇒ a forró paradicsomlevest díszítsük behűtöttt sárgadinnyeszeletekkel.
Egészséges falatok
A dinnye ideális eledel fogyókúrázóknak, mivel sok benne a tápanyag és a víz. Egy csészényi dinnye kockára vágva átlagosan 50 kcal és 0,5 g zsírt tartalmaz. Ugyanakkor bőven található benne élelmi rost és annyi cukor, hogy jól lakhassunk.
Légy VIP - hívd le az ajándékod
Add meg a keresztneved és az e-mail címed, hogy az elsők között kapj információkat és persze az ajándékom is. Nem kell aggódnok, mert, ha meggondolod magad az e-mailban van egy leiratkozó link, amit bármikor használhatsz.
Kizárólag csak az egészséggel kapcsolatos tájékoztatót fogok küldeni.