Jellemzője
A mogyorófélék fehérjében gazdagok, csökkentik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk.
Mi van benne?
Alfa-linolénsav (ALS)
A dióban levő omega-3 zsírsav enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
Ellágsav
Különösen a dióban van sok ebből az antioxidáns vegyületből, amely adott esetben gátolhatja a rákos sejtek szaporodását.
Kálium
A vérnyomást és a stroke kockázatát csökkenti, bőven megtalálható a pisztáciában – 3 dkg ban a napai szükséglet 10%- a .
Növényi szterolok
Különösen a pisztáciában található vegyületek, amelyek segítenek bizonyos rákos megbetegedések és a szív-és érrendszeri betegségek védelmében.
Resrveratrol
A földimogyoró tartalmazza ezt a rákos megbetegedéseket és stroket megelőző fitovegyületet.
Szaponinok
Nemcsak a rák elleni küzdelemben hasznosak, de az immunrendszert is erősítik, és közreműködnek az egészséges koleszterin és vércukorszint fenntartásában.
Szelén
A paradió kivételesen gazdag ebben az antioxidánsban, amely segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, a szív és érrendszeri, valamint egyes szembetegségeket.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A mogyoróféléket a legjobb a hűtőben tartani nehogy a bennük levő olaj megavasodjon. Még ízletesebbek, ha fogyasztás előtt sütőbe 5-10 percig pirítjuk őket.
⇒ arpóra vágott mogyoróféléket és zsemlemorzsát pírítsunk meg olivaolajban, majd adjuk hozzá frissen kifőzött tésztához. Sokan barack, vagy más savanykás lekvárral is “megbolondítják” ezt a finomságot.
⇒ mogyorókrémet magunk is készíthetünk. Addig daráljuk a mogyoróféléket, amíg teljesen krémesek nem lesznek. A krémet sózva is lehet fogyasztani.
⇒ pírítsunk meg és vágjuk apróra különböző mogyoróféléket majd juharsziruppal édesítjük. Finom fagylalt öntetet kapunk.
⇒ a raguk és curryk ízét gazdagabbá tehetjük, ha földimogyoró krémet adunk hozzá.
⇒ halat vagy csirkét darált dióval vagy mandulával panírozzuk be.
Már napi 3-5 dió bele hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.
Egészséges falatok
A dió és a mogyorófélékről sokan azt tartsák, hogy zsírosak és kalóriadúsak, de valójában igen egészségesek, mert rengeteg fitovegyületeket és egyszeresen telítetlen szívbarát zsírsavakat tartalmaznak. Ha az egészségtelen telített zsírsavak helyett mogyoróféléket fogyasztunk, csökken a vérünk koleszterinszintje, és kevésbé vagyunk kitéve az érelmeszesedés veszélyének.
A dió
- vitaminbomba
- gazdag növényi rostokban
- gazdag omega-3 zsírsavban
- elősegíti a koncentrációt
- nem hizlal
- segíti az emésztést
- csökentheti az emlőrák kockázatát
- hatásos lehet a hajhullás ellen
- jótékonyan hat a prosztatára