qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Búzacsíra, búzakorpa, teljes gabonamagvak, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, tojás

Hatásai:

Részt vesz a szervezet fehérje-,szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint folyadékháztartásban. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni legyengült állapotban.

Véd a káros hatású szabadgyököktől ezért antioxidánsnak is nevezhető. Óvja az oxidációt az A-vitamint és a többszörösen telített zsírsavakat.

Egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól. E-vitamin hatására javul az A-vitamin ellátottság is.
A szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E-vitamin megóvhatja a szívizom további károsodását.

Hiánya következtében kialakulhat:

Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvérsejtek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái.

Mire jó?

Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele, az érelmeszesedés. Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.

Jó hatású tüdőbetegség esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat. Hasznos lehet a spontán vetélések megelőzésében.

Kedvező hatást gyakorol

  • az idegrendszerre,
  • a szexuális teljesítő képességre.
  • jó értágító
  • jó alvadás gátló,
  • csökkenti a vérnyomást
  • izelethajtó
  • megfiatalítja a bőrt és a hajat,
  • megakadályozza a durva hegek képződését.

Sportolóknak különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izom teljesítményét, késlelteti a kifáradást.

 

Jó tudni

Zsírban oldódik,  

A szervezetbe kerülő E-vitamin 60-70%-a a széklettel kiürül. Nem szabad folyamatosan szedni! Általában 2-3 szori alkalmazás javasolt.

Az E-vitamin hatását erősíti, ha szelénnel együtt viszik be a szervezetbe, mert a két anyag szinergikus hatású. Megnő az E-vitamin szükséglete azoknál, akik sok klóros csapvizet fogyasztanak.
Akinek magas a vérnyomása, kisebb dózissal kezdje az E-vitamin szedését, és csak fokozatosan emelje.

A szervetlen vassók közömbösíthetik az E-vitamin hatását, ezért e kétféle készményt legalább 8 óra különbséggel kell bevenni. Szerves kötésű vaskészítményt viszont lehet E-vitaminnal együtt szedni.
Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle, hipovitaminózis megelőzésére elég napi 20-30 mg is, ezt általában vitaminkombináció formájában. Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása.

Nem tartozik a nagy adagban mérgező vegyület közé, ezért túladagolással nem kell számolni.

Napi szükséglet:

 

 

Életkor Szükséges mg Nő Szükséges mg Férfi
Félévesnél fiatalabb 3 3
7 – 12 hónap 4 4
1-3 év 5 5
4-6 év 6 6
7-10 év 7 7
11-14 év 8 8
15-18 év 12 10
19-30 év 12 12
31-60 év 12 12
60 év felett 12 12
Várandóság 12
Szoptatás 14
Nehéz fizikai munka 12
Stressz 15 15
Dohányzás 18 18
Alkohol fogyasztás 18 18
Menopauza 12

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm