Jellemzője
Színe a karotinoidoknak köszönhető. Az édesburgonya tele van élelmi rosttal, tápanyagokban az egyik leggazdagabb zöldség. Segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket, a degeneratív szembetegségeket, és a depressziót.
Mi van benne?
Béta-karotin
Az édesburgonya kivételesen gazdag béta-karotinban (egy gumó a napi ajánlott mennyiség majdnem kétszeresét tartalmazza) . Ez a festékanyag segít megelőzni bizonyos típusú rákos megbetegedéseket. Mint pl.
- gyomor-
- hasnyálmirigy-
- szájüreg rákot
Megelőzheti még a sárgafolt-elfajulást. (sárgafolt az ideghártya központi része. A 60 éven felüli személyeknél jelentkezik ez a betegség, ami a látáscsökkenés leggyakoribb oka. )
B6-vitamin
Segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, valamint a stroke-t, a depressziót és álmatlanságot.
C-vitamin
Erősíti az immunrendszert, elősegíti a sebgyógyulást, és megakadályozza a szem degeneratív betegségeit.
Kálium
Ebből a szívbarát ásványi anyagból igen nagy mennyiség található az édesburgonyában ( egy gumóban 397 mg). Úgy évlik, hogy a kálium csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, stroke és vesekő kockázatát.
Kávésav
Fenolvegyület, amely képes csökkenteni a rák kockázatát.
Klorogénsav
Biztató adatok vannak arra nézve, hogy ez a fitovegyület képes semlegesíteni a rákkeltő anyagokat és gátolni a vírusokat.
Lutein és zeaxantin
Ez a két karotinoid festékanyag adja az édesburgonya narancssárga színét. Védenek az érelmeszesedés és bizonyos fajta rákos megbetegedések és szembetegséggel szemben.
Nem oldható rostok
Legnagyobb mennyiségben az édesburgonya héjában találhatók. Megelőzik a székrekedést, a divertikulózist, az aranyeret és az elhízást. (divertikulozis a vastagbél nyálkájának betegsége)
Növényi szterinek
Koleszterinszint csökkentő vegyületek, amelyek ráadásul rákmegelőző hatásúak, mivel az emésztőrendszerben megkötik a rákkeltő anyagokat.
Pektin
Az édesburgonyában található élelmi rostoknak mintegy fele oldható pektinrost, amely segít szabályozni a koleszterinszintet.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Ha nem akarjuk elveszteni az édesburgonya béta-karotin és rosttartalmát, fogyasszuk héjastul. Sütés hatására béta-karotin tartalma fokozódik, és a keményítő cukorrá alakulása miatt a gumók még édesebbé válnak.
⇒ édesburgonyapüré juharsziruppal egy különleges desszert lehet.
⇒ édesburgonyából is lehet hasábburgonyát készíteni, de sütőben. Vágjuk vékony szeletekre a gumókat, permetezzük meg oliva olajjal, és süssük addig, amíg meg nem puhul.
⇒ krupmlipüré készítéskor felezzük meg a burgonya és az édesburgonya arányát.
⇒ szendvicsekre is rakhatunk főtt édesburgonyaszeletet.
⇒ lasagne készítésekor a sajtot felerészben helyettesíthetjük parmezán sajtos édesburgonya pürével
⇒ sütőtökös lepény készítéskor tök helyett használhatunk édesburgonyát, vagy keverjük meg.
⇒ muffinba, tortába és süteményekbe reszelt répa helyett reszelt nyers édesburgonyát is lehet tenni.
⇒ édesburgonya saláta: főzzük meg az édesburgonyát, melegen hámozzuk meg és vágjuk darabokra. Készítsünk hozzá öntetet citromléből, olivaolajból, összezúzott mogyoróhagymából, curryporból és sóból
Egészséges falatok
Az édesburgonya igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.
Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).