Élelmiszerek purintartalma
mg/100gA zsíradékok fogyasztását korlátozni kell, ezért a húsokból, a zsírszegény, sovány húsokat és készítményeket fogyasszák. Az élvezeti szerek közül az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlott, de a kávé és a tea mérsékelt élvezete megengedett. Az engedélyezett napi purin-fogyasztás köszvény esetén 100 -200 mg.
Kerülendő
250 mg felett:
belsőségek, szardínia, heck, tonhal, pisztráng.
15 – 250 mg:
csirke-, és libamáj, lóhús, bárány-, birkahús, csirke-, liba-, pulykamell, libacomb, májas felvágott, lazac, sügér, hering, rákok, kagylók, ponyt, szójabab, mák.
Mértékkel fogyasztható
100 – 150 mg:
sertéshús, borjúhús, marhahús, kacsamell, nyúlhús, sonka (nyers, főtt, füstölt), csirkecomb, pulykacomb, fácán, nyúlhús ( vad, házi), nyelvhal, tőkehal, makréla, csuka, fogas, szárazbab, lencse, csicseri borsó, lenmag, mazsola, napraforgó mag.
50 – 100 mg
mortadella, marha és sertésvelő, osztriga, lepényhal, angolna, keszeg, száraz borsó, zöldborsó, árpa zab, köles, szezámmag, gombák, brokkoli, póré és metélőhagyma, petrezselyem, paprika, paraj, sóska, aszalt szilva, szárított füge, banán, füge, földimogyoró kakaópor, kesudió.
Fogyasztható
30 – 50 mg
zöldbab, rozs, búza, barna kenyér, karfiol, fejes-, és kelkáposzta, kelbimbó, csemegekukorica, tök, patisszon, sütőtök, kínai kel, sárgadinnye, szárított datolya, mandula, mogyoró.
250
fehér liszt, fehér kenyér, kömény, karalábé, spárga, padlizsán, cukkini, sárgarépa, saláta, burgonya, retek, vöröshagyma, paradicsom, uborka, egyéb gyümölcsök, dió.
Minimális purin tartalmú
tejtermék, tojás