193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Különböző eredetű élesztők léteznek, így a tejsavón tenyésztett élesztő, a sütőélesztő, a sörélesztő, a folyékony élesztő a torula.

Élesztő hatásai:

Az élesztő valóságos B-vitamin –bomba: a B-vitamin családba tartozó valamennyi alkotórészt nagy mennyiségben tartalmazza. Emellett kiváló fehérje forrás, gazdag szerves kötésű vasban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és aminosavakban.

A vitaminok közül szinte mindegyik megtalálható benne. Az A- az E- és a C-vitamin kivételével.

Mire jó az élesztő?

Teljes értékű élelmiszernek tekintjük, a természet csodatápanyagának is nevezik. Kiválóan alkalmazható hiányállapotok megszüntetésére, a fizikai és szellemi fáradság leküzdésére, a teljesítőképesség fokozására. Egy – két evőkanálnyi – vízben, gyümölcslében vagy más folyadékban elkevert-élesztő elfogyasztása után néhány perccel már érzi az ember, hogy visszatér az energiája és az a kellemes érzés néhány órán át tart.

Étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezért fogyasztó hatása is lehet. Szerves kötésű vastartalma miatt jól használható vashiány megszüntetésére, valamint vashiányos vérszegénységben.​

Jó tudni

Fehérjedús ételként sok foszfort tartalmaz, ezért aki rendszeresen fogyaszt élesztőt, annak érdemes növelnie kalciumbevitelét is.

A foszfor és kalcium ugyanis együtt hat a szervezetre, de ha túl sok a foszfor, akkor az kalciumrablóként viselkedik, elvonva azt a csontokból és fogakból. Ez a helyzet a foszforban dús kólaféleségek fogyasztásakor is!​

Ha nem akarjuk kidobni az élesztőt, a legegyszerűbb, betenni a mélyhűtőbe, mert az élesztő nagyon jól bírj a fagyot. Viszont ügyelni kell az újra használatkor, mert a kiolvadó élesztő folyékony lesz és ha nem helyezzük kistányérba, vagy más edénybe, akkor bizony az asztalon fogjuk találni szétfolyva.

A kiengedés után ugyanúgy használjuk, (futtatjuk) mint a nem fagyasztott élesztőt, csak számolnunk kell, hogy egy picit tovább fog tartani a amíg felfut.

Fontos, hogy az élesztőt SOHA, de SOHA ne rakjuk forró vízbe.

Ne akarjuk így meggyorsítani a kiolvasztást. Ha forró vízbe tesszük, akkor elpusztítjuk az élesztőgombákat. A kelt tésztához kézmeleg vízbe, vagy tejbe futtassuk fel .

Sokszor előfordul, hogy az élesztő megszárad a hűtőbe, de még nem penészes. Igaz, hogy sütésre már nem alkalmas, de kitűnő arcpakolásnak. Szinte csodát tesz vele. Elég egy kis meleg tejbe áztatni, majd felkenni az arcra és hagyni kell megszáradni majd lemosni.

Tehát ezentúl minden darab élesztőt fel lehet használni, soha nem kerülhet egy gramm sem a kukába.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm