193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Régóta kedvelt gyümölcs a fekete áfonya, ( vaccinium myrtillus) a gyógyításban azonban csak néhány száz éve alkalmazzák. Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában egyaránt megtalálható.

Fekete áfonya hatásai:

Az érett gyümölcs fő hatóanyaga egy antocián (myrtillin) nevű flavonoid. Ez kitűnő antioxidáns, a szabad gyökök okozta sejtkárosodás hatását jól ellensúlyozza. Elsősorban a látást javítja, számos szembetegségre kitűnő.

„Az antocián pigmentek nagy segítséget jelentenek azoknak a növényeknek a számára, melyek a rovarok segítségét használják beporzáshoz, valamint az antociánt tartalmazó gyümölcsöket az állatok nagyobb valószínűséggel találják meg, ezáltal a magok jobb szétszórását biztosítva.

 

A fotoszintézist ellátó szövetek esetében az antocián pigmentek védelmet nyújtanak a napsugárzás káros hatásai ellen ezáltal védve a létfontosságú szöveteket. Ennek eredményeként a növények fiatal hajtásai pirosak, vagy rozsdaszínűek, a lombhullató növények őszi levelei sárgásbarnák lesznek, valamint a széleslevelű örökzöldeknél a téli időszak alatt a levelek pirosas árnyalatúvá válnak. Egy elmélet szerint azért kapnak piros árnyalatot a levelek, mert így elkerülik a piros fény hullámhosszában vak növényevőket.

 

Az antocián egyúttal egy erős antioxidáns is, ezzel is segítve a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.” Forrás: Wikipédia

Mire jó a fekete áfonya?

Különösen a szem ideghártyáját (retina) segíti abban, hogy alkalmazkodjon a fényhez. Ezért jó a fekete áfonya az erős fény okozta látászavar vagy a farkasvakság ellen. ( A második világháborúban éjszakai repülésre induló pilótáknak javította a tájékozódó képességét). Mivel erősíti a keringést a hajszálerekben, elősegíti a szem vérellátását. Az ideghártya betegségeinek gyógyításában is fontos lehet.

Csökkenti a szem bevérzését. elsősorban a cukorbetegség szövődményeként jelentkező ideghártya-bántalmaknál. Ugyancsak előnyös az alkalmazása az időskorban kialakuló és látáscsökkenéssel járó betegségekben. Igen sok idős embert érint az éleslátásért felelős sárga folt elfajulása ( macula degeneráció) A szemlencse elhomályosulása, vagyis a szürke hályog, ugyancsak idősebb korban jellemző. Mindkét betegség megelőzésében és kiegészítő kezelésében kitüntetett szerepe lehet a fekete áfonyának.

Feltételezik, hogy fekete áfonya szedése nyomnán a szemnymás mérséklésével megelőzhető a zöld hályog (glaukóma) kialakulásais. Hosszú távon alkalmazva a rövidlátást is javíthatja.

Keringésjavító hatása miatt érdemes kipróbálni visszeres láb esetén és aranyeres fájdalmakra is. Különösen terhesség idején igaz ez, amikor a fokozott a hajlam az említett betegségekre. Hól használhatják a hajszálértágító hatást azok is, akiknél könnyen alakul ki a véraláfutás.

Mivel ellazítja a simaizmokat, előnyös az alkalmazása menstruációs fájdalmakra.

A benne található antocián állatkísérletekben enyhítette a gyomorfekély okozta panaszokat.

Jó tudni

Káros mellékhatás nem ismert, bárki bármilyen életkorban fogyaszthatja és gyógyszerekkel együtt alkalmazva sincs káros mellékhatása.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm