Fenilalanin - Mérsékli az éhségérzetet és fokozza a nemi vágyat. qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Fenilalanin megtalálható valamennyi fehérjedús ételben. Különösen sok van belőle a gabonafélékben, a szójatermékekben, az amerikai mogyoróban, a mandulában, a tökmagban a szezámmagban és a gomolyában.

Fenilalanin hatásai:

Az idegsejtek és az agy közötti jelzések átviteléhez szükséges vegyület (neurotranszmitterek) képződésében vesz részt. Az l-fenilalanin a szervezetben átalakul norepinefrinné és dopaminná. Ezeket izgalmi idegingerület-közvetítőknek (transzmittereknek) is nevezik, hiszen fokozzák az agy többféle képességét.

A központi idegrendszerre gyakorolt hatása révén fájdalomcsillapító. Mérsékli az éhségérzetet és fokozza a nemi vágyat.

Mire jó a fenilalanin?

Növeli az életerőt, ( vitalitást) az éberséget, a szellemi frissességet. Javítja az emlékező és tanulási képességet, valamint a kedélyállapotot, ezért kiváló lehet depressziósoknak .Fájdalomcsillapító hatása elsősorban migrén , menstruációs görcsök és ízületi gyulladás ( arthritis) esetén érdemes igénybe venni. Az éhségérzet csillapítására főleg fogyókúrázóknak hasznos. Mivel fokozza a szexuális késztetést, potenciazavarban is előnyös lehet.

Amit még érdemes tudni

Ellenjavallt az alkalmazása terhesség alatt, magas vérnyomás, cukorbetegség, fenilketonuria, továbbá a bőr festékes daganata (melanoma) esetén.

Étvágycsökkentés céljából étkezés előtt egy órával vegyük be gyümölcslével vagy vízzel, de ne fehérjetartalmú itallal. A szellemi frissessgé, az életerő fokozására két étkezés között fogyasszuk. SEMMIKÉP SEM FEHÉRJE TARTALMÚ ITALLAL.

Sportolók is használják

A sportolók körében is elterjedt a fenilalanin használata. Edzés közben a lehető legjobb koncentráció elérésére, az edzés utáni fájdalmak enyhítésére és szükség esetén étvágycsökkentésre használják a fenilalanint. A memória javítására és a depresszió csökkentésére ugyancsak alkalmazzák.

Még valami érdekes

Érdekes kísérletet is folytattak, amelynek eredményeképp megállapították:

a fenilalanin egy olyan kémiai hírvivő anyag koncentrációját is képes növelni az agyban, amely növeli a libidót és kiváltja a romantikus érzéseket.

A fenil-etil-alaninról van szó. A kutatások szerint azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.

A fenilalanin az endorfin nevű hormonok képzésével és aktivizálásával erősíti és időben meghosszabbítja a szervezet saját fájdalomcsillapító reakcióját sérülés, baleset és betegség során.

Vannak olyan enzimrendszerek, amelyek a szervezetben állandóan elbontják az endorfinokat. A fenilalanin viszont gátolja ezeket az enzimeket. Ìgy lehetövé teszi, hogy az endorfinok el tudják végezni saját feladatukat.

Aki nagyobb mennyiségben fogyaszt koffeint, annak megnő a fenilalanin igénye, mert a koffein lemeríti a központi idegrendszer készleteit egyes neurotranszmitterek vonatkozásában.

Emiatt érezzük magunkat mentálisan tompultnak túlzott koffein fogyasztás után. Azoknak az embereknek a vérében és likvorában, akik krónikus fájdalomban szenvednek, alacsonyabb az endorfin aktivitás szintje. A fenilalanin segít helyreállítani a normális endorfin szinteket, így segít szervezetünknek és a fájdalmat természetes módon képes csökkenteni. Hatékonyan enyhiti a krónikus, hosszú időn át tartó panaszokat, ugyanakkor érintetlenül hagyja a szervezet természetes védekező mechanizmusait a rövid idei tartó akut fájdalmakkal szemben.

A fenilalanin abban különbözik az orvosi receptre felirt, vagy az anélkül megvásárolható gyógyszerektől, hogy nem okoz hozzászokást.
Túladagolása szédüléssel, magas vérnyomással, fejfájással és idegrendszeri zavarokka

 

Pin It on Pinterest

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm