193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

A fokhagyma orvosi célú felhasználásáról az első adatok Kr.e. 1 500 -ból származnak, amikor az ősi egyiptomiak már számos betegség gyógyítására használták. Többek között:

  • szívbetegség
  • sebek
  • daganatok kezelésére
  • élősködők ellen
  • fejfájás csökkentésére

A mai modern tudomány is megerősíti a fokhagyma jótékony hatásának jelentős részét.

Mi van benne?

 

Ajoének

Valószínűleg ezeknek a vegyületeknek köszönhető a fokhagyma éren belüli vérrögképződést gátló és gombaölő hatása.

Allicin

A foghagyma átható szagát okozó vegyület baktériumellenes tulajdonságokkal bír. Amikor a fokhagymát összevágják, vagy összezúzzák, számos kénvegyület bomlik, és felszabadul.

Allil-szulfidok

Azt tartják róluk, hogy képesek a daganatok növekedését gátolni, és a rákos sejteket elpusztítani, továbbá megakadályozzák, hogy a rákkeltő anyagok kifejtsék hatásukat.

Kénvegyületek

Ide tartoznak az ajoének és az allil-szulfidok is, de még egy sor rákellenes vérrögképződést gátló gombaölő és antioxidáns vegyület is. A kénvegyületek egyúttal elősegítik az antioxidáns glutation képződését is.

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

Hogy valamennyi jótékony hatását kifejthesse, miután felvágtuk vagy összetörtük, hagyjuk a fokhagymát 10 percig állni, meilőtt a főzéshez felhasználnánk. Ez alatt az idő alatt az allicin és hatékony bomlástermékei aktiválódnak.

⇒ készítsünk mártogatós krémet összezúzott fokhagymából és alacsony zsírtartalmú tejfölből.

⇒ olivaolajban süssük meg egéysz, hámozatlan fokhagymagereszdeket. Krémes puha és kenyérre kenhatő lesz.

⇒ tésztaszósz fokhagymából és dióból: a meghámozott fokhagymaszeleteket pépesítsük ugyanannyi dióval, egy kevés olivaolajjal és citromlével. A simára kevert mártást öntsük a forró tésztára.

⇒ aperitif mellé csemege: zúzzunk össze fokhagymát, olivaolajon pírítsuk meg, majd keverjük össze apírított dióval és mandulával. Ízesítsük egy kevés sóval.

⇒ turmixoljunk össze fokhagymát, joghurtot és friss korianderzöldet. Frissítő ivólét kapunk.

⇒ keverünk a kenyér és a pogácsatésztába összevagdalt fokhagymát. Ugyanezt a kukoricalisztből sütött muffin készítésénél is kipróbálhatjuk. Levesek, pörkölt vagy raguk mellé kínálhatjuk különféle köretként.

Egészséges falatok

Amikor foghagymát eszünk, a kénvegyületek egy része bekerül a vérbe, majd a tüdőbe és kileheljük, vagy verejtékkel távozik.

Ez az ára annak a sok áldásnak, amit a fokhagymának köszönhetünk. Mivel az orrunk egymilliárd levegőrészecske közt is érzékeli e szagos kénvegyületet. Nem csoda, hogy megérezzük, ha valaki fokhagymát evett. A petrezselyem rágásával enyhíthető szag, valószínüleg a krolofillnak köszönhető.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm