Foszfor forrásai:
Teljes gabonaszeletek, magvak, dió, tojás, hal, szárnyasok. Magas foszfor tartalmú ételek többek között:
szárazbab | rozsliszt |
teljes búza | lencse |
borsó | fokhagyma |
paraj | zöldborsó |
banán | napraforgómag |
bárányhús | tojássárgája |
trapista sajt | edami sajt |
ementál sajt | sertésmáj |
Élelmiszereink elegendő foszfort tartalmaznak ahhoz, hogy normál táplálkozás esetén fedezzék a szervezet foszfátszükségletét.
A legújabb kutatások szerint azonban a magas foszforbevitel akkor is kedvezőtlenül hat az emberi szervezetre, ha egyidejűleg nem mutatható ki a vér foszforszintjének jelentős emelkedése. A szervi károsodásokért ugyanis elsősorban a magas foszforbevitel által a homeosztázis visszaállítása érdekében kiváltott hormonális reakciók felelősek.
Az emelkedett foszforbevitel sajnos az egészséges emberekben is megbontja a foszfor és kalcium szabályozását szolgáló hormonális homeosztázist (egyensúlyt), károsítja a szöveteket, hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, az érelmeszesedéshez, ér-belhártyasérülésekhez, vesekárosodáshoz, valamint a csontállomány veszteségéhez, a csontritkuláshoz és az öregedési folyamat felgyorsulásához.
A fokozott foszfor bevitel a csontok egészséges állapotára is kockázatot jelenthet: egy serdülők között végzett vizsgálat szerint például a csonttörések gyakorisága összefüggést mutatott a foszforsavtartalmú kólafélék fogyasztásával.
Foszfor hatásai:
Elemi állapotban nem fordul elő a szervezetben, vegyületként, azonban minden sejtben megtalálható, gyakorlatilag valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik. A csontok és a fogak normális szerkezetéhez elengedhetetlen. Lényeges a szív- és a veseműködés szabályozásában. Emellett szükség van rá az idegingerületek továbbításában is.
Foszfor hiánya következtében kialakulhat:
Csontfejlődés zavara, angolkór (rachitis) gennyesedés ( pyorrhoea)
Mire jó?
Szükséges a növekedéshez és a gyógyuláshoz, az energiatermeléshez. Mérsékli az ízületi gyulladást kísérő fájdalmat. Szükség van rá a a fogak és a fogíny egészségéhez. Idegrendszer működéséhez, fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcsere fehérejszintézis, enzimek működése.
Jó tudni
A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 gramm található belőle. A kalcium és a foszfor aránya egészséges emberekben 2:1.
A foszfor legnagyobb része, 80-85%-a a csontokban beépülve szerves foszforsó formájában található, míg a fennmaradó rész a kalciumhoz hasonlóan vesz részt a szervezet működésében. Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában. Kevesen ismerik azt a tényt is, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.
Ha valaki túl sok foszfort juttat be a szervezetében, felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát, emitatt csökken a csontok és a fogak kalciumtartalma. Az átlagos étrenden túl sok foszfort tartalmaz. A legfőbb kalciumrablók a foszforban dús kólafélék, ezért aki rendszeresen sok kólát iszik, szinte biztosan tönkreteszi a csontrendszerét.
D-vitamin és kalcium hiányában a foszfor nem képes kifejteni kedvező hatását. Foszfor nélkül a naicin ( B3- vitamin) nem szívódik fel.
A foszfor (nyelvújításkori magyar nevén vilany) egy nemfémes, szilárd kémiai elem. A rendszáma 15, vegyjele P. Neve görög eredetű, jelentése „fényhozó”. Az ún. biogén elemek közé tartozik, részt vesz fontos szerves molekulák, például a DNS, RNS felépítésében.
Különösen a vesebetegek esetében kell fokozott figyelmet szentelni a magas foszforszint elkerüléséreA foszfor mérgező elem, túladagolásakor a standard mérgezési tünetek jelentkeznek.
A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar – elsősorban savanyító adalékanyagként – egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.
Mennyi a napi szükséglet
Életkor | szükséglet / mg / Nő | szükséglet/ mg / Férfi |
Félévesnél fiatalabb | 190 | 190 |
7-12 hónap | 280 | 280 |
1-3 év | 620 | 620 |
4-6 év | 620 | 620 |
7-10 év | 620 | 620 |
11-14 év | 775 | 775 |
15-18 év | 775 | 775 |
19-30 év | 620 | 620 |
31-60 év | 620 | 620 |
60 év felett | 775 | 775 |
Várandósság | 930 | |
Szoptatás | 930 | |
Nehéz fizikai munka | 775 | |
Stressz | 800 | 800 |
Dohányzás | 620 | 620 |
Alkohol fogyasztás | 620 | 620 |
Menopauza | 620 |