Foszfor - túl sok belőle tönkreteheti a csontrendszert, mert elrabolja a Ca-t qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Foszfor forrásai:

Teljes gabonaszeletek, magvak, dió, tojás, hal, szárnyasok. Magas foszfor tartalmú ételek többek között:

szárazbabrozsliszt
teljes búzalencse
borsófokhagyma
parajzöldborsó
banánnapraforgómag
bárányhústojássárgája
trapista sajtedami sajt
ementál sajtsertésmáj

Élelmiszereink elegendő foszfort tartalmaznak ahhoz, hogy normál táplálkozás esetén fedezzék a szervezet foszfátszükségletét.

A legújabb kutatások szerint azonban a magas foszforbevitel akkor is kedvezőtlenül hat az emberi szervezetre, ha egyidejűleg nem mutatható ki a vér foszforszintjének jelentős emelkedése. A szervi károsodásokért ugyanis elsősorban a magas foszforbevitel által a homeosztázis visszaállítása érdekében kiváltott hormonális reakciók felelősek.

Az emelkedett foszforbevitel sajnos az egészséges emberekben is megbontja a foszfor és kalcium szabályozását szolgáló hormonális homeosztázist (egyensúlyt), károsítja a szöveteket, hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, az érelmeszesedéshez, ér-belhártyasérülésekhez, vesekárosodáshoz, valamint a csontállomány veszteségéhez, a csontritkuláshoz és az öregedési folyamat felgyorsulásához.

A fokozott foszfor bevitel a csontok egészséges állapotára is kockázatot jelenthet: egy serdülők között végzett vizsgálat szerint például a csonttörések gyakorisága összefüggést mutatott a foszforsavtartalmú kólafélék fogyasztásával.

Foszfor hatásai:

Elemi állapotban nem fordul elő a szervezetben, vegyületként, azonban minden sejtben megtalálható, gyakorlatilag valamennyi biokémiai folyamatban szerepet játszik. A csontok és a fogak normális szerkezetéhez elengedhetetlen. Lényeges a szív- és a veseműködés szabályozásában. Emellett szükség van rá az idegingerületek továbbításában is.

Foszfor hiánya következtében kialakulhat:

Csontfejlődés zavara, angolkór (rachitis) gennyesedés ( pyorrhoea)

Mire jó?

Szükséges a növekedéshez és a gyógyuláshoz, az energiatermeléshez. Mérsékli az ízületi gyulladást kísérő fájdalmat. Szükség van rá a a fogak és a fogíny egészségéhez. Idegrendszer működéséhez, fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcsere fehérejszintézis, enzimek működése.

Jó tudni

 A vörös foszfor sem vízben, sem szén-diszulfidban nem oldódik. A fehér foszfor jól oldódik szén-diszulfidban.,  

A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben: felnőtt emberben 700-800 gramm található belőle. A kalcium és a foszfor aránya egészséges emberekben 2:1.

A foszfor legnagyobb része, 80-85%-a a csontokban beépülve szerves foszforsó formájában található, míg a fennmaradó rész a kalciumhoz hasonlóan vesz részt a szervezet működésében. Kis mennyiségben van jelen, de fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában. Kevesen ismerik azt a tényt is, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

Ha valaki túl sok foszfort juttat be a szervezetében, felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát, emitatt csökken a csontok és a fogak kalciumtartalma. Az átlagos étrenden túl sok foszfort tartalmaz. A legfőbb kalciumrablók a foszforban dús kólafélék, ezért aki rendszeresen sok kólát iszik, szinte biztosan tönkreteszi a csontrendszerét.
D-vitamin és kalcium hiányában a foszfor nem képes kifejteni kedvező hatását. Foszfor nélkül a naicin ( B3- vitamin) nem szívódik fel.

A foszfor (nyelvújításkori magyar nevén vilany) egy nemfémes, szilárd kémiai elem. A rendszáma 15, vegyjele P. Neve görög eredetű, jelentése „fényhozó”. Az ún. biogén elemek közé tartozik, részt vesz fontos szerves molekulák, például a DNS, RNS felépítésében.

Különösen a vesebetegek esetében kell fokozott figyelmet szentelni a magas foszforszint elkerüléséreA foszfor mérgező elem, túladagolásakor a standard mérgezési tünetek jelentkeznek.

A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar – elsősorban savanyító adalékanyagként – egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.

 

Mennyi a napi szükséglet

 

Életkorszükséglet / mg / Nőszükséglet/ mg / Férfi
Félévesnél fiatalabb190190
7-12 hónap280280
1-3 év620620
4-6 év620620
7-10 év620620
11-14 év775775
15-18 év775775
19-30 év620620
31-60 év620620
60 év felett775775
Várandósság930
Szoptatás930
Nehéz fizikai munka775
Stressz800800
Dohányzás620620
Alkohol fogyasztás620620
Menopauza620

 

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm