193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

 

Ginszeng forrásai:

Ginszeng táplálék-kiegészítőként elsősorban a kínai és a kóreai ginszenget (Panax ginseng) használják, de kapható a hatásban némileg különböző szibériai ( Eleutherococcus senticosus ) és amerikai ginszeng is. Mindegyikben közös, hogy az Araliaceae családba tartoznak.

A Kelet-Ázsiában, Szibériában és Észak-Amerikában őshonos évelő növényt több mint ötezer éve használják az emberi táplálkozásban és a gyógyításban. Sokféle előnyös hatása miatt a kínaiak régóta afféle mindent gyógyító szernek (panacea) tartják. Minél öregebb a ginszeng, annál több benne a hatóanyag, annál jobb minőségűnek számít. Kínában „életgyökérnek ” is nevezik.

Ismeretes és a gyógyászatban széleskörűen alkalmazott még az indiai, illetve ájurvédikus ginszeng, más néven ashwagandha ( Withania somnifera)

Ginszeng hatásai:

Aki nem megfelelően táplálkozik vagy káros életmódot folytat, annak nem jut elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetébe. A ginszeng bevitele elsősorban abban segít, hogy ezek a nélkülözhetetlen tápanyagok a lehető legjobban felszívódjanak és hasznosuljanak.

Emellett előnyösen hat a keringési rendszerre és a tüdőre a vérnyomásra, az általános közérzetre, az agy működésére, a cukorháztartásra, az ivarrendszerre.

Mire jó a Ginszeng?

Vérnyomásproblémák (magas és alacsony vérnyomás egyaránt) elégtelen keringés, vérszegénység, emésztési zavarok, álmatlanság, fáradság, alacsony vércukorszint ( hipoglikémia) potenciazavarok. Előnyös az öregedési folyamatok fékezésében, az időskori életerő és életkedv megőrzésében, az agyat éberebb állapotban tartja, késlelteti a fáradság jelentkezését.

E hatása miatt sportolók, is előnyösen alkalmazhatják. Növeli a:

  • tüdő teljesítőképességét,
  • javítja munkájának hatékonyságát,
  • az oxigén felhasználás kapcsán csökkenti a vér fejsav szintjét.
  • Az ashwagandha általános élénkítő és regeneráló szer,
  • hasznos idegkimerültség, memóriazavar,
  • álmatlanság, fáradság és
  • potenciazavarok ellen.

Jó tudni

A kis dózisú ginszeng emelheti a vérnyomást, míg a nagy dózisú csökkenti. A megfelelő hatás eléréséhez döntő a jó adagolás. A ginszengben levő 12-13 féle hatóanyag (ginszenozidok) még a legjobb minőségű ginszenggyökér-kivonatnak is csupán az 1-2% át teszi ki.

A különféle alkoholos kivonatok ginszengtartama nem mindig megfelelő minőségű és hatásfokú. Kiegészítőként fogyasztva a ginszeng bélben oldódó bevonatú tabletta vagy kapszula formájában jó hatékonyságú.
Előnyös a ginszengnek és a méhpempőnek a kínaiak által régóta alkalmazott és bevált együttes szedése. Élénkítő hatását hatékonyabban kifejti, ha reggel éhgyomorra nagy pohár vízzel együtt visszük be. Így kiválóan helyettesíti a reggeli kávét.

Ginszenggel egy időben C-vitamint ne vigyünk be, mert az rontja a hatását. Néhány óra különbséggel már nyugodtan szedhetünk C-vitamint.

Magas vérnyomás – betegségben és szívbetegségben szenvedők szedése előtt beszéljenek kezelőorvosukkal, mert a megszokott gyógyszerek és a ginszeng együttes alkalmazása problémát okozhat.

 

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm