193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Glutaminsav minden teljes fehérjében előforduló aminosav. A táplálék-kiegészítők rendszerint növényi fehérjékből állítják elő.

Glutaminsav hatásai:

A glutamin ( a glutaminsav amidja) egy enzim hatására könnyen átalakul glutaminsavvá. Képes nagy mennyiséfű ammónia megkötésére, az ammóniáról viszont tudjuk, hogy gátolja az agy-működését. Ezért a glutaminsavat elsősorban azért szokták szedni, hogy javítsák a szellemi teljesítményt, csökkentsék a kimerültséget.

Mire jó a glutaminsav?

Csökkenti a szellemi fáradságot, javítja az agy teljesítményét. Különösen akkor érdemes hozzá folyamodni, ha valaki szellemileg már kimerültnek érzi magát, munkájához viszont szüksége van az agy kifogástalan teljesítményére.

Hasznos lehet egyetemi vagy főiskolai hallgatóknak vizsgaidőszakban. Egyes források szerint javítja az intelligenciát, akár szellemileg fogyatékos gyermekeknek is érdemes adni. Mivel enyhíti az alkoholmegvonás okozta tüneteket, szenvedélybetegeknek segíthet a leszokásban. Mérsékli a depressziót. Gyorsítja a fekélyek gyógyulását. Egyese források szerint potenciazavarokban is jó.

Amit még érdemes tudni

Túlérzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki. Adagolás napi 5-15 gramm között mozog. Egyesek szerint ez a mennyiség túl sok, a kutatók viszont optimális mennyiségnek tartják.

Ismert mellékhatásai nincsenek a glutaminnak, de a terhes és szoptató anyák, máj, vesebetegségben szenvedők, és a nátrium-glutamátra érzékenyek inkább keressenek alternatívát.

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Glutaminsav

Nem tartozik az esszenciális aminosavak közé, azaz az emberi szervezet is elő tudja állítani. Az emberi szervezet szabad aminosav tartalmának legnagyobb részét teszi ki. A GAA és a GAG tripletek kódolják.

Ahogy neve is jelzi, oldalláncához karboxilcsoport kapcsolódik. Semleges (7-es) pH értéknél az amino-csoporthoz egy proton kapcsolódik, valamint az egyik, vagy mindkét karboxilcsoport ionizálódik. Az így keletkezett vegyület egyszeres negatív töltéssel rendelkezik, és glutamát a neve. A glutaminsav pKa értéke 4,1, azaz ennél kisebb pH érték mellett a karboxilcsoportoknak kevesebb mint fele ionizálódik.

A glutamin alapvető szerepet játszik a stresszre adott szervezeti válaszreakciókban, ennél fogva hiánya következtében sérül a szervezet védekezőkészsége. A glutamin ugyanis kulcsszerepet játszik számos metabolikus és immunológiai folyamatban, ezenkívül a legfontosabb energiaforrás a gyorsan osztódó sejtek, mint enterociták, limfociták számára, csökkenti a gyulladáskeltő és fokozza az gyulladáscsökkentő gyulladásos mediátorok termelődését, fokozza a sejt immunitást. A legfontosabb celluláris antioxidáns, a glutation prekurzora. Ezenkívül fokozza a bélnyálkahártya barrier funkcióját.

Ízfokozó

Az élelmiszerekben a hozzáadott glutaminsavat E620 jelöli. Az ízfokozóként alkalmazott glutaminsavat általában melaszból, baktériumok erjesztésével készítik legnagyobb mennyiségben, de bármilyen növényi fehérjéből előállítható, mert a glutaminsav és a glutamát szinte minden fehérjében megtalálható. Az anyatejben, a paradicsomban és a szardíniában sok szabad glutamát található

 

 

Élelmiszer Szabad glutamát (mg/100g) Fehérjében található glutamát (mg/100g)
Vegemite (ausztrál szendvicskenyér) 1400  
Szójaszósz (kínai) 1090  
Szójaszósz (japán) 782  
Roquefort-sajt 1280 9847
Parmezán sajt 1200  
Szőlőlé 258  
Paradicsom 140 238
Zöldborsó 200 5583
Kukorica 130 1765
Tehéntej 2 819
Anyatej 22 229
Tojás 23 1583
Csirke 44 3309
Kacsa 69 3636
Marhahús 33 2846
Sertéshús 23 2325
Lazac 20 2216

 

Sói

E621 nátrium-glutamát (MSG)
E622 kálium-glutamát
E623 kalcium-diglutamát
E624 ammónium-glutamát
E625 magnézium-diglutamát

A glutamátokat (a glutaminsav anionja) nátriummal, kalciumal, káliummal, magnéziummal ammóniával alkotott sóit az élelmiszeriparban széles körben alkalmazzák, mint általános ízfokozókat. Általában keményítőből, cukornádból, cukorrépából, vagy melaszból, erjesztés útján állítják elő őket. Ízük különböző intenzitású, jellegzetes umami íz. Legintenzívebb íze a nátrium-glutamátnak van. Főként alacsony sótartalmú élelmiszerek esetén fordulnak elő. Számos élelmiszerben előfordulhatnak, de leginkább a hús alapú, vagy hús ízű készítményekben alkalmazzák őket.

Számos forrás mellékhatásokról számol be (például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik), ugyanakkor tudományos vizsgálatok nem mutattak semmiféle káros mellékhatást. 12 hetesnél fiatalabb csecsemők esetében fogyasztása nem ajánlott. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.[4][5][6][7][8]

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm