Jellemzője
A gomba hajdanán gyógyító ételnek számított. A modern tudomány újra felfedezte a benne levő értékes vegyületeket, amelyek védenek a rák, a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a vírusfertőzés ellen. A gomba hozzájárul a magas koleszterinszint csökkentéséhez.
Mi van benne?
B-vitaminok
A bombában sok a riboflavin – B1-, naicin – B3- és a B6-vitamin. Ezek depresszió, szív-és érrendszeri betegségek valamint a migrén esetén fejtik ki előnyös hatásukat.
Egroszterol
A csontok egészségéhez nélkülözhetetlen.
Eritadenin
A shitake gombában található vegyület csökkenti a koleszterin szintet azáltal, hogy előmozdítja annak kiürülését.
Lentinan
A shitake gombában kis mennyiségben található poliszacharidnak az immunrendszerre kifejtett hatását még vizsgálják.
Lentinus edodes micélium ( LEM)
Szintén a shitake gombában található. Feltehetően segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, a szív-és érrendszeri betegségeket, a magas koleszterin szintet, a magas vérnyomást, egyes fertőzéses májbetegségeket.
Szelén
Antioxidáns ásványi anyag, amelyről azt tartják, hogy védelmet nyújthat a rák és sárgatest-elfajulása ellen.
Triptolin
Ez a shitake gombában található anyag gátolhatja a szervezetben a nitrogénvegyületek káros hatását.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Mivel hő hatására valamennyi gombaféle elveszíti víztartalmát és ezzel együtt a B-vitaminokat is, amikor szárított gombát veszünk, az áztatólevet is használjuk fel. A nyers gomba egyeseknél allergiát okozhat, azért ilyen formában jobb ha csak kis mennyiségben fogyasszuk.
⇒ a gomba és a burgonya együtt különösen jó ízű, ezért érdemes párolt gombát hozzáadni a krumplisalátához, vagy a sült krumplival együtt sütni a gombát.
⇒ a vegetariánus ragunak húsos állagot ad a gomba, különösen a shitake.
⇒ fűszeres krém: olivaolajban pírítsunk meg apróra vágott gombát, mogyoróhagymát, foghagymát, majd adjunk hozzá egy kevés ecete. Hamburger, sült hús vagy szendvicsek tetejére halmozva kínáljuk.
⇒ a fasírthoz keverjünk apróra vágott gombát. Ez különösen jó ötlet pulykafasírt esetében, mert a gomba szaftosabbá teszi a száraz húst.
⇒ szárított gombát törjünk porrá, és rántott hús, vagy hal készítésekor keverjük a zsemlemorzsához.
⇒ töltsünk meg portobello gombafejeket durvára vágott reszelt sajttal és összevagdolt paradicsommal. Előételként kínáljuk.
Egészséges falatok
Egy japán kísérletben a férfiak egy kis csoportja naponta 10 dkg friss vagy 5 dkg szárított gombát fogyasztott. Egy héten belül jelentős csökkent a koleszterin szintjük.
Ugyanilyen változást tapasztaltak egy hét után azoknál a nőknél is, akik napi 8,5 dkg friss shitake gombát ettek.
Légy VIP - hívd le az ajándékod
Add meg a keresztneved és az e-mail címed, hogy az elsők között kapj információkat és persze az ajándékom is. Nem kell aggódnok, mert, ha meggondolod magad az e-mailban van egy leiratkozó link, amit bármikor használhatsz.
Kizárólag csak az egészséggel kapcsolatos tájékoztatót fogok küldeni.