193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Gombák az Ázsiai hagyományos gyógyászatban ősidők óta használnak bizonyos gombákat gyógyításuk miatt. Európában és Amerikában elsősorban a shiitake ( Lentinus edodes) a reishi ( Ganoderma lucidum ) és a maitake ( Grifola frondosa bokrosgomba) vált ismertté.

Élelmiszerként önmagában, valamint más ételekkel együtt köretként, vagy ízesítőként egyaránt fogyasztható, de a tényleges gyógyhatás szempontjából alkalmasabbak a táplálék-kiegészítők formájában forgalomba kerülő készítmények. A nyers gombáknak ugyanis magas a víztartalmuk, így szárított formában hatékonyabbak.

Gombák hatásai:

A gyógyhatású gombák ideális fehérjének számítanak, mert megtalálhatók bennük a legfontosabb aminosavak, továbbá vitaminok és enzimek.
Valamennyi gyógyhatású gomba közös sajátossága, hogy javítja a szervezet immunrendszerének hatékonyságát, csökkenti a koleszterinszintet és gátolja a véralvadást. Néhány vizsgálat tanúsága szerint a rákból való felgyógyulást is segíthetik ezek a gombák. Nemrégiben egy további, PSK ( Coriolus versicolor) nevű gombáról derült ki, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását.

 

Mire jó ?

A szervezet ellenálló képességének növelésével a gombák hozzájárulnak a károkozók legyőzéséhez, gyorsabb és teljesebb gyógyuláshoz. A shiitake gomba lentinán nevű szénhidrátja serkenti a szervezet immunsejtjeinek a termelődését.
Hasznos lehet a shiitake gyomorfekély, cukorbetegség, epekő vérszegénység és vitaminhiány esetén, sőt a közönséges megfázásnak is jó ellenszere. Mori Kiszako japán gombakutató bizonyította, hogy a shiitake gombában lévő poliszacharidok gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, így a gombának erőteljes baktérium-, vírus-, és daganatellenes hatása van. A tokiói rákkutatók által a múlt század 60-as éveiben folytatott állatkísérletekben egyértelműen megerősítették a shiitake gomba tumorellenes hatását.
További vizsgálatok szerint a shiitake szövetkultúrákban gátolta az AIDS-betegségekért felelős HIV –vírus szaporodását.

A reishi gombát a hagyományos kínai gyógyászatban széles körben alkalmazták: idült sárgaság, vesegyulladás, magas vérnyomás, ízületi gyulladások, álmatlanság, hörghurut, asztma, gyomorbántalmak kezelésére. Még ma is a leghatásosabb erősítőnek tartják. Japánban évszázadok óta rákellenes szernek tekintik, hivatalosan is regisztrálták, mint a rák utókezelésének kiegészítő anyagát.
A modern kutatások szerint a reishi csökkenti a „káros” koleszterin (LDL) szintjét, jó hatású koszorúér-betegségben, asztmában, krónikus höröghurutban és idült májgyulladásban. A szakirodalom hatásosnak mondja még a következő esetekben: álmatlanság, epilepszia, vércukorszint-ingadozás, ideggyógyászati kórképek.

A bokrosgombát (maitake) Japánban széles körben alkalmazzák a rák elleni kemoterápiás kezelés mellett az immunrendszer megerősítésére. Tapasztalatok szerint más jótékony hatása is van ilyenkor:kemoterápiás szereket kisebb dózisban is hatékonyabbá teszi, ugyanakkor védi az egészséges sejteket azok pusztító hatásától.
Höröghurut, orrmelléküreg-gyulladás,szívbetegség, esetén bármelyik gyógyhatású gombát jó eredménnyel fogyaszthatjuk.

 

Gombák – amit még érdemes tudni róluk

A legelterjedtebb gombafajták a csiperke, a laska és a portobello, a rókagomba és a vargánya, de egyre népszerűbb már az otthoni konyhákban is a shimejii, a shiitake vagy az enoki. A portobellót, húsra emlékeztető íze és állaga miatt használhatjuk húsmentes diétában, de a laskagomba is remek húspótló. A gombákat alaposan meg kell mosni, de javasolt hámozás nélkül felhasználni.

Gyógyító hatásukat tekintve, a laska rákmegelőzésben segít, a vargánya az infulenzavírusok ellen kiváló, a gyapjas tintagombát cukorbetegeknek ajánlják, a pecsétgomba immunerősítő, míg az ázsiai gombák csökkentik a vér koleszterin szintjét és jó értágítók.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm