Gránátalma - piros magjai apró drágakövek, késlelteti az öregedést qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

 

A gránátalmában levő rengeteg mag teszi a gyümölcsöt egyedivé. A piros magok mint apró drágakövek ülnek csoportosan a belsejében. A gránátalmáról azt tartják, hogy késlelteti az öregedést, megakadályozza az érelmeszesedést.

Mi van benne?

 

Antocianinok

Mivel megakadályozzák a szabad gyökök káros hatását, ezek a festékanyagok védenek a rákos megbetegedések, valamint a szív-és érrendszeri betegségek ellen. Kimutatták, hogy erősítik a hajszálereket, és így hatásosak az aranyér és tágult visszerek ellen is. A gránátalma kétszer olyan hatékony antioxidáns mint a vörösbor vagy a zöld tea, ami főként a benne levő antocianinoknak köszönhető.

Élelmi rostok

A gránátalma oldható és nem oldható rostjai enyhíti a székrekedést, csillapítja az éhséget, és csökkenti a koleszterinszintet.

Ellágsav

A gránátalmában levő nagy mennyiségű ellágsav más antioxidánsokkal együtt védi a szervezetet a környezetben található méreganyagok ellen.

Kálium

Mivel csökkenti a vérnyomást, a káliumban gazdag élelmiszerek hozzájárulnak az szív-és érrendszeri betegségek, valamint a stroke alacsonyabb kockázatához. A vesekő ellen is védenek.

Katechinek

Antibakteriális anyag. Sejteket védik a szabad gyökök ellen, így csökkentik a rákos megbetegedések és a szív-és érrendszeri, valamint a gyulladásos betegségek kockázatát.

Mangán

Ebből az egészséges fogakhoz és csontokhoz nélkülözhetetlen ásványi anyagból bőven találhatunk a gránátalmában.

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

A gránátalma héja ehetetlen, a magokat viszont egészben fogyaszthatjuk. A gyümölcs húsát szitán áttörve különválaszthatjuk a magokat és a levet.

⇒ tartsunk otthon gránátalma szirupot, mert sokféle célra lehet felhasználni. Ez a sűrű édes püré rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaz.

⇒ salátaöntethez ecet helyett használhatunk gránátalmalevet, vagy szirupot.

⇒ lilahagymaszeleteket kenjük meg gránátalmasziruppal, és szórjuk meg barna cukorral, majd süssük meg a sütőben.

⇒ nagyon frissítő a narancslével kevert gránátalmalé.

⇒ a barbecue-szószba keverjünk gránátalma levet, vagy szirupot.

⇒ gránátalmasziruphoz adjunk olivaolajat, összevágott gránátalma darabokat, citrusféléket. Roston sült csirkéhez vagy halhoz kitünő.

Egészséges falatok

Napi negyed csészényi gránátalmalé elfogyasztása igen jót tesz a szívnek és az ereknek, mivel jelentősen csökkenti a “rossz” LDL koleszterint oxidációját.

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm