Jellemzője
A káposztafélék családjába tartozó tarlórépa, karórépa és társaik meglepően sok C-vitamint és néhány fontos aminosavat tartalmaznak. Kedvező hatásukat fokozzák a bennük levő élelmi rostok és az összetett szénhidrátok.
Mi van benne?
C-vitamin
Antioxidáns, amely semlegesíti a káros szabad gyököket, erősíti az immunrendszert.
Golyvaképző szerek
A nyers gyökérzöldségben és más keresztesvirágúakhoz tartozó zöldségekben található vegyületek gátolják a pajzsmirigy működését.
Lizin
Ez a fontos aminosav, amely a gyökérzöldségek fehérjeinek alkotó része, segít megelőzni az ajakherpeszt, és enyhíti annak tüneteit.
Nem oldható rostok
Megelőzik a székrekedést, és valószínűleg jó hatással vannak a tágult visszerekre és az aranyérre is.
Oldható rostok
Mivel képesek koleszterint megkötni a vérben, hozzájárulnak az artériákat károsító “rossz” LDL koleszterin szintjének csökkentéséhez.
Összetett szénhidrátok
Energiát szolgáltatnak, amelyet a szervezet lassan és egyenletesen tud hasznosítani. Javítják az emlékezőképességet és megkötik a gyomorégést okozó gyomorsavakat.
Megjegyzés
Főzés során a golyvaképző vegyületek és a C-vitamin egy része elbomlik. Ugyanakkor a főzés megnöveli az oldhatórost tartalmat.
⇒ főzzünk meg szeletekre vágott tarlórépát, sárgarépát és burgonyát, majd pépesítjük meg, mint a krumplipürét
⇒ palacsinta tésztához adjunk durvára reszelt tarló vagy karó répát vagy esetleg burgonyát és összevágott kaprot. A szokásos módon süssük ki.
⇒ serpenyőben kockára vágott tarlórépát pírítsuk meg foghagymával és adjunk hozzá tarlórépa zöldet.
⇒ készítsün salátát durvára reszelt tarlórépából, zöld és piros almából,. Öntetnek használjunk almabort, almaecetet és dijoni mustárt.
⇒ a sült karórépának telt dióra emlékeztető íze van. Hámozzuk meg a répákat, és vágjuk nagyobb darabokra. Forgassuk olivaolajban, és csomagoljuk alufóliába. Süssük puhára sütőben 200 fokon, 20 -30 percig.
Egészséges falatok
aki sok almát eszik, fellélegezhet,ugyanis nemrég kimutatták, hogy az alma csökkenti a tüdőrák kockázatát. A kvercetin nevű flavonoidnak tulajdonítják a rákellenes hatást, bár a fenol és a C-vitamin is szerepet játszhat a tüdő védelmében.