Hozzávalók
- 60 dg sima liszt
- 40 dg rétes liszt
- vagy 1 kg félgrízes szlovák liszt
- 2 dl langyos tej
- langyos víz
- 1 tojás
- só
- csipetnyi cukor
Mihez ajánlom
- pörkölt
- sült hús párolt káposztával
- marha vadas
- paradicsomos gombóc
- paradicsomos párolt hús
- kaporszószos párol hús
- székelykáposzta
- édességként lekváros, kakaós vajas

Elkészítés

1.lépés: élesztő, tej
2 dl langyos tejbe bele aprítom a Budafoki élesztőt. Kizárólag Budafokit használok. Csipetnyi sót és cukrot teszek bele, majd hagyom 20 percig konyhai hőmérsékleten felfutni.

2.lépés: liszt, tojás
Legjobb átszitálni a lisztet és úgy hozzá adni a tojást és a felfuttasztott élesztőt. Könnyed állagot szeretnék elérni, ezért, ha kell, langyos vizet adok hozzá. Addig keverem, amíg nem ragad a kezemhez. Egy pár perc elteltével hozzáadom a sót.

3.lépés: kelesztés
Ha már nem ragad a kezemhez a tészta,akkor bebugyolálom a tálat és 1 órára meleg helyre teszem keleszteni. Berakom az ágyneműhöz, biztos ami biztos. A végén gyönyörű látvány várt rám.

4.lépés: knédli formázása
Egy óra elteltével a szép megkelt tésztából kb. 4 db knédli veknit formázok. Egy pici lisztet hintek a tetejére, majd letakarom és hagyom még 20 percig pihenni, mielőtt elkezdem párán főzni. Ezalatt felteszem a páránfőzőbe a vizet forralni.

5.lépés: párolás
20 perc pihentetés után a párologtatótba helyezem a knédli veknit, úgy, hogy egy pici olajjal bekenem a párologtatót, hogy ne ragadjon oda a tészta. Utána pár helyen vékony fogpiszkálóval megszurkálom a tésztát, lefedem és hagyom 20 percig párolni. Figyelek a min. 20 percre, hogy biztosan “megfőljön”

6.lépés: szeletelés
Eltelt a 20 perc, kiteszem a knédlit egy vágólapra és várok egy picit, amíg elszáll a forrósága. Addig belehelyezem a párologtatóba a másik veknit. A knédlit fehér cérnával fogom szeletelni, mert a cérna technikával szép szeleteket lehet készíteni.

7.lépés: tálalás
Eddigre már folyni szokott a nyálam és alig várom, hogy a knédli szeleteket tányérra tegyem, mellé az elkészített húst, káposztát, vagy amit pont aznapra kitaláltam.