Jellemzője
A bab tápláló és egészséges fehérjeforrás. Segíti a “rossz” LDL koleszterin szintjének csökkentését. Megakadályozza a vércukorszint ingadozását, és a testsúly szinten tartásában is szerepet játszik.
Gátolhatja bizonyos fejlődési rendellenességek és a rákos megbetegedések kialakulását.
Mi van benne?
Folsav
Az egészséges magzati fejlődéshez elengedhetetlen B-vitamin, amely a homociszteinszint csökkentésével egyúttal véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is.
Ligánok
Vizsgálatok folynak e vegyületek szívvédő és rákellenes (különösen emlőrák és prosztatarák ellenes) hatásával kapcsolatban.
Nem oldható rostok
A bab nagyon sok ilyen rostot tartalmaz ( egy csésze főtt bab kb. 8g.- ot) amely segít megelőzni a székrekedést.
Oldható rostok
Fontos szerepük van az LDL koleszterinszint csökkentésében, amivel megelőzhetők a szív-és érrendszeri betegségek. A babban található rostok segítenek csökkenteni a vércukorszintet, ezért ajánlják a cukorbetegeknek is a bab fogyasztását.
Összetett szénhidrátok
Mivel teltségérzetet ad, a bab hasznos mindazoknak, akik fogyni szeretnének. A benne levő összetett szénhidrátok lassan felszívódó energiaforrásként szolgálnak.
Proteázgátlók
Feltételezik, hogy gátolják a rák terjedését.
Szaponinok
Gátolják a rákos sejtek szaporodását és csökkenthetik az LDL koleszterin szintjét
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A felfúvódást a babban lévő szénhidrátok az oligoszacharidok okozzák. Egyesek szerint részben megszabadulhatunk tőlük, ha főzés előtt vízbe áztatjuk a babot és az áztató vizet nem használjuk fel.
⇒ Nem okvetlenül kell konzervbabot használni ( az ugyanis sokszor túl sok nátriumot alkalmaz) ha gyorsan el akarunk készülni a főzéssel. Inkább főzzünk meg egyszerre nagyobb mennyiségű babot, majd fagyasszuk le kisebb adagokra porciózva.
⇒ A pizzára paradicsomszósz helyett tehetünk babpürét is, amelyet ugyancsak zöldfűszerekkel ízesítünk.
⇒ Tésztaszósz készítése: pépesítünk főtt babot, és fokhagymát egy kevés húsleves hozzáadásával, majd különféle zöldfűszerekkel ( szurokfűvel, római köménnyel) ízesítjük.
⇒ Helyettesítsük a majonézt a jóval egészségesebb babpürével, amelyet citromlével ízesítünk és paradicsompürével keverünk össze.
⇒ Zöldfűszerekkel ízesített babpürével gombát vagy főtt tojást is megtölthetünk.
Egészséges falatok
A bab nagyon laktató étel. A sok élelmi rost megtömi a gyomrot, és gátolja a vércukorszint ingadozását. Ezáltal hosszabb időre elűzi az éhséget és egyenletesen biztosítja az energia utánpótlását.