Jód forrásai:
A jód megtalálható tengeri algában, hínárban, tengeri halakban, rákokban, hagymában, jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélékben, tojássárgájában, sárgabarackban, datolyában, szilvában, petrezselyemben, nyers tejben, sajtban, csirkében.
Hatásai:
A szervezetben jód kétharmad része a pajzsmirigyben összpontosul. A jód a pajzsmirigyhormonok ( tiroxin – T4 és trijódtironin – T3 ) alapanyaga. A pajzsmirigyhormonok, az anyagcsere legfőbb szabályzói, ezért akár a jódhiány, akár a jódfelesleg erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, az egész hormonrendszer működését.
Hiánya következtében kialakulhat
Hiányában lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energia szegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul.
Mire jó a jód?
Hiányában a pajzsmirigy alulműködik. Ilyenkor a jódbevitel elősegíti a fogyást, elégeti a felesleges zsírt a szervezetben. Az elegendő mennyiség több energiát ad, javítja az agy tevékenységét, hozzájárul a bőr, a haj a köröm és a fog egészségéhez. Megfelelő növekedés sem lehetséges Iodum a nélkül.
Jó tudni
Magyarország talaja jódban igen szegény, ezért a legtöbb embernek szüksége van jód pótlásra. Természetesen ez nem így van, sőt kerülendő a jód azoknál, akiknek a pajzsmirigye túlműködik. A jódpótlásra a világ számos országában így Magyarországon is jódozzák a sót, sőt sok más élelmiszerben (tej, tejtermékeke, mustár, torma stb.) származási forrástól függően esetenként ugyancsak megtalálható.
Gátolják a jód hasznosítását, ezért „golyvaképzőnek” is nevezik az alábbi élelmiszereket:
brokkoli | karfiol | spenót |
kelbimbó | fodroskel | káposzta |
őszibarack | körte | mustár |
szójabab | földimogyoró | fenyőmag |
köles | manióka | fehérrépa |
Alulműködő pajzsmirigynél tehát az említett ételek fogyasztását korlátozni vagy mellőzni szükséges.
Ha az ember nem biztos benne, hogy túlműködik-e a pajzsmirigye (hyperthyreosis), akkor vizsgáltassa meg magát orvossal vagy természetgyógyásszal, mielőtt a jódbevitel növeléséről döntene. Pajzsmirigy túlműködés ugyanis veszélyeztetheti egészségét a jódbeli fokozással. Jód hatására fokozódik a gyulladás
Egészségügyben
3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).
Mivel elnyeli a röntgensugarakat, kontrasztanyagként használják egyes vizsgálatoknál.
Két, gammasugarakat kibocsátó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy működésének vizsgálatára használják (szcintigráfia).
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos.