193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jód forrásai:

A jód megtalálható tengeri algában, hínárban, tengeri halakban, rákokban, hagymában, jódban gazdag talajon nőtt főzelékfélékben, tojássárgájában, sárgabarackban, datolyában, szilvában, petrezselyemben, nyers tejben, sajtban, csirkében.

Hatásai:

A szervezetben jód kétharmad része a pajzsmirigyben összpontosul. A jód a pajzsmirigyhormonok ( tiroxin – T4   és trijódtironin – T3 ) alapanyaga. A pajzsmirigyhormonok, az anyagcsere legfőbb szabályzói, ezért akár a jódhiány, akár a jódfelesleg erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, az egész hormonrendszer működését.

Hiánya következtében kialakulhat

Hiányában lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energia szegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul.

Mire jó a jód?

Hiányában a pajzsmirigy alulműködik. Ilyenkor a jódbevitel elősegíti a fogyást, elégeti a felesleges zsírt a szervezetben. Az elegendő mennyiség több energiát ad, javítja az agy tevékenységét, hozzájárul a bőr, a haj a köröm és a fog egészségéhez. Megfelelő növekedés sem lehetséges Iodum a  nélkül.

Jó tudni

Magyarország talaja jódban igen szegény, ezért a legtöbb embernek szüksége van jód pótlásra.  Természetesen ez nem így van, sőt kerülendő a jód azoknál, akiknek a pajzsmirigye túlműködik. A jódpótlásra a világ számos országában így Magyarországon is jódozzák a sót, sőt sok más élelmiszerben (tej, tejtermékeke, mustár, torma stb.) származási forrástól függően esetenként ugyancsak megtalálható.

Gátolják a jód hasznosítását, ezért „golyvaképzőnek” is nevezik az alábbi élelmiszereket:

 
brokkoli karfiol spenót
kelbimbó fodroskel káposzta
őszibarack körte mustár
szójabab földimogyoró fenyőmag
köles manióka fehérrépa

Alulműködő pajzsmirigynél tehát az említett ételek fogyasztását korlátozni vagy mellőzni szükséges.

Ha az ember nem biztos benne, hogy túlműködik-e a pajzsmirigye (hyperthyreosis), akkor vizsgáltassa meg magát orvossal vagy természetgyógyásszal, mielőtt a jódbevitel növeléséről döntene. Pajzsmirigy túlműködés ugyanis veszélyeztetheti egészségét a jódbeli fokozással. Jód hatására fokozódik a gyulladás

Egészségügyben

3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).

Mivel elnyeli a röntgensugarakat, kontrasztanyagként használják egyes vizsgálatoknál.

Két, gammasugarakat kibocsátó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy működésének vizsgálatára használják (szcintigráfia).

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos.

 

Vissza az ásványi anyagokhoz>>>

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm