Forrásai:
Zöld levelű főzelékfélék, lucerna, tengeri hinár, joghurt, tojás sárgája, halmájolajok, szójaolaj, szilva, kivi, avokádó, feketeribizli, gránátalma, aszalt vagy szárított füge, mogyoró, fenyőmag, dió. Marhamáj, sertéskaraj, csirkehús, kacsamáj, szalonna, sertésmáj, kacsamell, csirkemáj.
K2-vitamin megtalálható:
A bakteriális erjesztéssel készült ételekben találunk, pl: savanyú káposzta, érlelt kéksajtok, kefír, túró.
Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm natto-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.
Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio / házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.
Hatásai:
Háromféle K-vitamin ismeretes. A K1 és a K2 -vitamint a bélbaktériumok állítják elő , a K3–vitamin az szintetikus termék. Elősegíti a megfelelő véralvadást, mivel nélkülözhetetlen a protrombin képződéshez.
Gyakori a orrvérzés esetén is érdemes növelni a K-vitamin bevitelét, lehetőleg természetes forrásból.
Hiánya következtében kialakulhat:
Vastagbélgyulladás (colitis) . Zsíros széklet, hasmenések, anyagcserezavarral járó idült táplálkozási hiánybetegség. (coeliakia, spue) K-vitamin hiány idősebb korban akár csontritkuláshoz is vezethet.
Mire jó?
Segít megakadályozni a belső vérzéseket, mérsékli a menzesz alkalmával előforduló túlzott vérveszteséget.
Jó tudni
De nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. A K-vitamin szükséges mennyiség felét K1-vitamin formájában táplálékkal visszük be a szervezetbe. Egyoldalú táplálkozás esetén K-vitamin hiány léphet fel.
K-vitamin hiány tünetei lehet nagyfokú hasmenés. Aki vérhígító hatású gyógyszert szed, ne feledje, hogy K-vitamin gátolhatja a gyógyszer hatását, és ugyanez a hatás felléphet akkor is, ha valaki sok olyan élelmiszert fogyaszt, amely dús K-vitaminban.
Nagy mennyiségű A-vitamin gátolja a K-vitamin felszívódását.
E-vitamin szedés esetében tanácsos nem egyszerre bevenni őket, hanem néhány órát várni kell, hogy az ellentétes hatások érvényesüljenek, mivel az E-vitaminnak enyhe véralvadás gátló hatása van.
Napi szükséglet
Életkor | Szükséglet Mikrogramm /Nők | Szükséglet Mikrogrammban /Férfiak |
7-12 hónap | 5 | 5 |
1-3 év | 10 | 10 |
4-6 év | 20 | 20 |
7-10 év | 30 | 30 |
11-14 év | 45 | 45 |
15-18 év | 65 | 65 |
19-30 év | 70 | 70 |
31-60 év | 65 | 80 |
60 felett | 65 | 80 |
Szoptatás alatt | 70 | |
Várandóság alatt | 70 | |
Nehéz fizikai munka | 90 | |
Stressz | 80 | 80 |
Dohányzás | 70 | 80 |
Alkoholfogyasztás | 100 | 100 |
Menopauza | 70 |

a K-2 vitamint már 2016 tól szedem. Ügyelek arra, hogy vegyek hozzá halolajat is, mert zsírban oldódik a K-2. Amit én szedek az menaqinone -7 vagy MK7. Japánban ezt a vitamint hagyományos erjesztett étellel pótolják, de ez nekem nagyon nem jön be. Maradok a tablettánál.