Kalcium hiányt a mellékpajzsmirigy alulműködése is okzhat. qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Kalcium forrásai:

Kalcium –ot legtöbb esetben a tej és tejtermékekből, sajtokból, olajos magvakból (dió, amerikai mogyoró, szezámmag, napraforgómag)  mákból, száraz babból, szójababból, zöldfőzelékekből, szardíniából és lazacból nyerjük.

Kalcium hatásai:

Az ásványi anyagok közül a kalciumból található a legtöbb a szervezetben. A szervezet kalciumtartalmának a 99%-a a csontszövetekben található, mely egyben kalciumraktárként is funkcionál. A maradék kalcium a vérben és a sejtekben van.

A foszforral együtt felel az egészséges csontokért és fogakért. A magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez.

A felnőtt ember csontjaiban levő kalcium 20%-a évente kiürül és újra pótlódik. A csontlebontás és a csontépülés folyamata felnőtt korban kiegyensúlyozott, ahogy azonban öregszünk kevesebb csont képződik, miközben több bontódik le, így megkezdődik a csontritkulás.

 

Hiánya következtében kialakulhat

Angolkór (rachitis) csontlágyulás (osteolalcia) csontritkulás (osteoporosis). Több okból is csökkenhet a kalciumszint. Minden okra más-más megoldás van. Kevés kalcium orvosolható étrenddel pl. tejjel, tejtermékekkel, mandulával. Nagyobb mértékű hiány esetén étrend-kiegészítőt is alkalmazhatunk.

Kalciumhiányt okozhat még a mellékpajzsmirigy alulműködése, D-vitamin-hiány, vesebetegségek és hasnyálmirigy-gyulladás is, ezekben az esetekben a kiváltó ok megszüntetése nélkül nem jön rendbe a kalcium-háztartás.

 Várandósság és szoptatás során is megnő a kalcium-szükséglet, pótlásra pedig leggyakrabban tejfehérje-allergia esetén van szükség, amikor a legfőbb kalciumforrástól esik el a beteg, ezért szükség van külön kalcium-bevitelre.

Mire jó a kalcium ?

Erős csontok és egészséges fogak csak megfelelő mennyiségű kalcium jelenlétében alakulhatnak ki, illetve maradhatnak meg. Segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban. Támogatja az idegrendszert, különösön az idegingerület átadását. Részt vesz a vas felszívódásában. Hasznos lehet azokak is, akik túlságosan érzékenyek a stresszre, fokozott hajlamuk van a gyulladásra, egyes izomcsoportok görcsére.

Mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Hasznos lehet hát-és derékfájásban szenvedőknek, illetve azoknak a tizenéveseknek, akiknek növekedési fájdalmaik vannak.  Csökkent vércukorszint ( hipoglikémia) esetén ugyancsak érdemes fokozni a kalciumbevitelt.

Jó tudni

Az ásványi anyagok közül a kalcium és a vas hiányzik leginkább a nők étrendjéből. Ez sajnos többnyire csak utólag derül ki, főleg szülés utáni időszakban és idősebb korban, az idő előtti jelentkező csontritkulásból.

A kalcium pótlására a szerves (lehetőleg kelát-) kötésű készítmény a legalkalmasabb.  A kalcium és a foszfor aránya egészséges emberben 2:1. A kalciumot magnéziummal együtt érdemes kiegészítőként szedni. E két elem aránya 2:1 legyen.

D-vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba. A kalcium pótlása hatásosabb, ha a nap folyamán több kisebb adagra osztjuk le. Legjobb a hasznosulás akkor, ha este lefekvés előtt vesszük be a legnagyobb adagot belőle.

Mikor ne szedjen a kalciumot?

Ha kalciumtartalmú veseköve van, akkor ne szedjen kalciumot, mert lerakódással növelheti a kő méretét. Ha mégis szedne, akkor sok folyadékkal kell fogyasztani.

A kalcium sok anyaggal komplexet képez, ami nehezen szívódik fel, és így csökken mind a kalcium, mind a másik anyag hatékonysága, emiatt bevételük között legalább 3 órának el kell telnie.

Ilyen hatóanyagok a tetraciklin és kinolon antibiotikumok, a csontritkulásra szedett biszfoszfonátok, a nátrium-fluorid, a spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav. Csökkenti a szív-érrendszeri betegségekre szedett kalcium csatorna blokkolók hatását.

Mellékhatások, túladagolás

A kalcium szedése ritkán okoz mellékhatásokat, esetleg némi gyomor-bélrendszeri panaszt. Bár a kalcium adása önmagában ritkán vezet túladagoláshoz, arra kell figyelni, hogy ne szedjünk belőle túl sokat.

Főként vesebetegek vagy magas D-vitamin szinttel járó betegségek kezelése során történő nagy adagok tartós alkalmazásakor fordulhat elő túladagolás. Korai figyelmeztető jel a száj körüli zsibbadás, bizsergés és melegséghullám a testben.

A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, mentális zavarok, nagyfokú szomjúságérzés, vesekőképződés, súlyos esetben szívritmuszavarok. A magas kalciumszint tartós fennmaradását okozhatja A-, vagy D-vitamin túladagolás, a mellékpajzsmirigy túlműködése, rossz indulatú daganatok, csontokat roncsoló betegségek vagy veseelégtelenség is.

Mennyit szedjen

  Az életkor sem mindegy

Az emberi test kalciumigénye az életkortól és az ezzel összefüggésben lévő hormonális változásoktól is függ. Az újszülött testében még csak 25 g kalcium van, fiatal serdülőként már csaknem fél kiló. Nyilvánvaló, hogy a növekvő gyermek, akinek nap mint nap kell építgetnie testét, és azon belül csontjai is folyamatos intenzív növekedésben vannak, nem elégedhet meg a naponta kiválasztott kalciummennyiség pótlásával.

Neki a szervezetébe beépítendő kalciumot is fel kell vennie. Ahogy testmérete gyarapodik, a napi szükséges kalciumbevétel is a napi 40 mg körüli értékről a felnőtt értékre nő, sőt meg is haladja azt, hiszen a kamaszkorú fiatal már csaknem akkora, mint felnőtt korában, miközben csontjai még mindig növekednek.

Életkor szerint ajánlott napi kalciumbevitel

Életkor

Ajánlott napi kalcum bevitel / mg

0-6 hónapos korban400
7-12 hónapos korban400
1-3 éves korban500
4-6 éves korban600
7-9 éves korban700
10-18 éves korban1 300
Nők 19 éves kortól menopauzáig1 000
Nők menopauza után1 300
Férfiak 65 éves korig1 000
Férfiak 65 év felett1 300
Várandós nők az utolsó trimeszterben1 200
Szoptató nők1000

Vissza az ásványi anyagokhoz>>>

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm