Jellemzője
A csemegekukorica összetett szénhidrátokban, élelmi rostokban és tiaminban gazdag élelmiszer forrás. Zsírszegény és energiadús étel, segít a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések a sárgafolt-elfajulás és az elhízás elleni védekezésben
Mi van benne?
Folsav
Magzati korban megakadályozza a velőcső-záródási rendellenesség kialakulását. Amint a legújabb kutatások kimutatták, csökkenti a rák, illetve a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.
Egy csésze morzsolt kukoricában 51 µg folsav van, ami a napi szükségletünk 13%-át teszi ki.
F
Az
Lutein és zeaxantin
Karotinoidok, amelyek segítik bizonyos szembetegségek pl. az öregkori vakságért nagy részben felelős sárga-folt elfajulás megelőzését. A kukoricában különösen luteinból van nagy mennyiség. Egy csészében kb 3 mg.
Oldható rostok
Mivel megkötik a koleszterint, és gátolják annak felszívódását a rostok csökkentik a vér koleszterinszintjét. Aki fogyni szeretne, annak javasolt élelmi rostokban gazdag ételeket fogyasztani, mivel az fokozza a teltségérzetet.
Proteázenzim- gátlók
Úgy hatnak a rák ellen, hogy a sejtek mértéktelen szaporodását elindító fehérjék működését gátolják.
Tiamin
B1-vitamin ami ahhoz szükséges, hogy a szervezet a táplálékot energiává alakítsa. Hiánya fáradékonyságot okoz. Az idegrendszer zavartalan működéséhez is szükség van tiaminra.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A kukoricát vízoldékony B-vitaminjainak (folsav és tiamin) megőrzése érdekében inkább gőz fölött pároljuk, ne főzzük. Ha ez nem kivitelezhető, ügyeljünk arra, hogy a csöveket ne főzzük 10 percnél tovább.
⇒ a kenyér ízesebb és egészségesebb lesz, ha a tésztájához kukoricaszemeket adunk
⇒ a csöves főtt kukoricát ne vajjal ízesítjük, hanem citromlével
⇒ hús, vagy hal mellé felszolgált mártáshoz keverjünk morzsolt kukoricát, apróra vágott mogyoróhagymát, piros húsú paprikát, csípős paprikakrémet és citromlét.
⇒ rizs vagy tészta helyett köretként adjunk kukoricalisztből készült puliszkát
⇒ a palacsinta, gyümölcskenyér és a különféle kekszek tésztájához is keverhetünk kukoricalisztet.
⇒ a gazpacho nevű spanyol leveshez uborka helyett adjunk morzsolt csemegekukoricát és keverjünk bele jó sok összevágott koriander zöldet.
Egészséges falatok
A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a sok luteint tartalmazó ételeket fogyasztó nők esetében 22%-al a férfiaknál pedig 19%-al alacsonyabb a szürkehályog kialakulásának kockázata. .