Jellemzője
A currypor fő alkotóelemét a kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban köztudottá vált antioxidáns és gyulladásgátló hatása.
Indonéziában, Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény aromás gyökérszerű szárát porrá zúzzák össze. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin. A kurkumin egy narancssárga színű olaj, melyről bebizonyították, hogy számos betegségre jó hatású.
A kurkumát a konyhán kívül gyakran alkalmazzák tarttósítószerként és színezőanyagként: vajhoz, sajthoz és más tejetermékhez szokták hozzáadni.
Hatásai
A kurkuma antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma és különösen a benne levő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt.
Laboratóriumi vizsgálat alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint az állatkísérletek eredményei szeint csökkentik a koleszterinszintet.
Gyulladásgátló és antioxidáns hatása valamint epekiválasztást serkentő és májenzimtermelést fokozó tulajdonságai miatt pedig a máj védelmére is alkalmas szer.
Általános javaslat
Különösen a váll, térd és a könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.
Rákos megbetegedések, főleg a vastagbél- és szájrák megelőzésére.
Koleszterinszint és trombózisra való hajlam csökkentése
Kiszerelés
- kapszula
- por
- tabletta
Főbb előnyei
A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását az által fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Azt is gondolják, hogy fokozza a mellékvesében a kortizon termelését, amely közvetetten segíti a gyógyulás folyamatát.
A kurkumáról állatkísérletekben igazolták továbbá, hogy heveny gyulladásos esetekben gyógyhatása egyenértékű a kortizonéval és a fenilbutazonéval. Sőt veleük szembeni előnye, hogy nincs mellékhatása. ( igaz, idült esetekben, csak feleannyira hatásos). A kurkuma a bőrön alkalmazva, – ahogy indiában szokásos – fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és az ízületekre.
A kutatók szerint a kurkuma nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is. Koleszterint-csökkentő és a vérlemezkék összetapadását és így a vér alvadását gátló tulajdonságának köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.
A kurkuma antioxidáns és gyulladásgátló , valamint epesav-termelődést serkentő hatásai révén létfontosságú szerepe is lehet máj védelmében.
A szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, vagy a ha mégis kialakul, enyhítésében játszott szerepéért jó hatású az emésztési rendszerre, és meggátolja a bélgörcs kialakulását.
További előnyei
Egy klinikai vizsgálat reumatoid arthritises betegnek naponta 1 200 mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, amelyek tagjai hagyományosan 300 mg fenilbutazont kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata. Ám a fenilbutazonnal ellentétben a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.
Alkalmazás
Adagolás: ajánlott napi adag 200 -1 000 mg szárított kurkumagyökérkivonat, amely 95% kurkuminoidot tartalmaz.
Gyulladásgátlóként 300 mg étkezés közben akár naponta 3x is.
Használati útmutató: ha a kurkumát a felszívódás érdekében bromalin enzimmel keveri, inkább két étkezés között vegye be a készítményt.
Esetleges mellékhatások: a kurkuma nagyon biztonságos, ha betartja az ajánlott adagokat, de nagy adagokban károsíthatja az emésztrőrendszert, adott esetben még fekélyt is okozhat.
Figyelmeztetés : ne lépje túl az ajánlott adagokat, bármilyen egészségügyi probléma esetén kérdezze meg kezelőorvosát.
Vásárlási tanácsok: ellenőrizze, hogy olyan gyökérkivonatot vásárol, amely 9o% kurkuminoidot tartalmaz.
Egy vizsgálatbn 62 olyan beteget kezeltek kifekélyesedett száj- vagy bőrdaganatok miatt, akiknél előzőleg nem segített a hagyományos kemoterápia sugárkezelés vagy műtét. A betegeknél 18 hónapon keresztül kurkumakivonatot vagy kurkumint alkalmaztak külsőleg.
A vizsgálat befejeztével megállapították, hogy a kurkuma a viszketést 70%-al és a seb méretét 10%-al csökkentette.
Érdekességek
A kurkuma Dél-Amerikában pézsmaillatáért és vonzó aranyszíneért népszerű. Kínában Marco Polo feljegyezte, hogy a krukuma a sáfrányra emlékeztető növény. Bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra éppúgy megfelel
a kurkuma fogyasztott mennyisgének növelése némely esetben előnyös lehet, de bizonyos esetekben szükséges lehet nagyobb adagok alkalmazására.
Nem bizonyított, hogy a kurkuma az ajánlott adagokban izgatná a bőrt. Sőt valóban védhet a fekélyek kialakulása ellen.
Forrás: Readers Digest – vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok
Figyelmedbe ajánlom
Molekuláris hidrogén Kurkumával
Növényi alapú készítmények
Ginko Biloba
Ginko Biloba forrása: A Ginko biloba vagy páfrányfenyő a legidősebb fa a föld történetében, már...
Zöldárpa
Zöldárpa: Zöldárpa az árpa friss tavaszi hajtásaiból készül. Zöldárpa hatásai: Számos vitamint,...
Szőlőmagkivonat
Szőlőmagkivonat: Szőlőmagkivonat általában vörös szőlő apró magjából készül. Szőlőmagkivonat...
Papain
Papain forrása: A papayafa valamennyi része- a virágtól a gyümölcs húsáig-egyaránt gyógyító...
Olajfalevél
Olajfalevél forrása: Az olajfa (Olea europea) termését és levelét ősidők óta használják...
Nagybogyós áfonya
Forrása: A nagybogyós áfonya ( Vaccinium macrocarpon) a kökény rokona, élelmiszerként és...
Macskakarom
Forrása: A macskakarom (Uncaria tomentossa vagy spanyol nevén Una de gato) az Amazonas őserdejében...
Maca
Forrása: A maca ( Maca andina) az Andokban a tengerszint feletti 3 400 méteres magasságban terem....
Lucerna
Forrása: A lucernát (Medicago sativa ) hazánkban inkább takarmánynövényként ismerik, a népi...
Ligetszépeolaj
Forrása: A ligetszépeolaj (Oenothera biennis) őshazája valószínűleg Dél-Amerika, feltehetőleg...
Lenmagolaj
Lenmagolaj forrása: A lenmagolaj a len magjából hidegen sajtolva jön létre. Ez az olaj egyaránt...
Lecitin
Lecitin forrása: A lecitint legtöbbször szójából nyerik ki. A készítményekben szójaolaj vagy...
Kombucha
Kombucha forrása: A kombucha gombából készített teáról már i. e. 221-ben készült feljegyzés...
Klorofill
Klorofill forrás: A növények „vérének” is nevezik, mert molekulaszerkezetét és kémiai...
Kendermag
Kendermag eredete: A kendermag ősi táplálék, feljegyzések szerint már Buddha is fogyasztotta,...
Jukka
Jukka eredete: Mexikó a Karib-Szigeteken, és az Egyesült Államokban honos örökzöld növény,...
Guarana
Guarana forrásai: Igen népszerű növény Latin-Amerikában, főleg Brazíliában. Piros toktermékben...
Ginszeng
Ginszeng forrásai: Ginszeng táplálék-kiegészítőként elsősorban a kínai és a kóreai ginszenget...
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia forrásai: Dél-Indiában és Thaiföldön honos a Garcinia cambogia nevű növény,...
Gabonakorpa
Gabonakorpa forrásai: Gabonakorpa igazából bármilyen gabonaféleség korpája leht és fogyasztható,...