193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

A currypor fő alkotóelemét a kurkumát több ezer éve alkalmazzák az indiai és kínai gyógyászatban a szélszorulástól a menstruációs zavarokig sokféle panaszt kezelnek vele. Napjainkban köztudottá vált antioxidáns és gyulladásgátló hatása.

Indonéziában, Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény aromás gyökérszerű szárát porrá zúzzák össze. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin. A kurkumin egy narancssárga színű olaj, melyről bebizonyították, hogy számos betegségre jó hatású.

A kurkumát a konyhán kívül gyakran alkalmazzák tarttósítószerként és színezőanyagként: vajhoz, sajthoz és más tejetermékhez szokták hozzáadni.

 

Kurkuma

Hatásai

A kurkuma antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Ez azt jelenti, hogy véd a szabadgyök-molekulák ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak. A kurkuma és különösen a benne levő kurkumin, gyulladásgátló hatású, külsőleg és belsőleg használva egyaránt.

Laboratóriumi vizsgálat alapján jelentős a rákellenes hatása is, valamint az állatkísérletek eredményei szeint csökkentik a koleszterinszintet. 

Gyulladásgátló és antioxidáns hatása valamint epekiválasztást serkentő és májenzimtermelést fokozó tulajdonságai miatt pedig a máj védelmére is alkalmas szer.

Általános javaslat

Különösen a váll, térd és a könyök ízületeinek gyulladáscsökkentésére.

 

Rákos megbetegedések, főleg a vastagbél- és szájrák megelőzésére.

 

Koleszterinszint és trombózisra való hajlam csökkentése

Kiszerelés

  • kapszula
  • por
  • tabletta

Főbb előnyei

A kurkuma szájon át szedve elsődleges hatását az által fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását. Azt is gondolják, hogy fokozza a mellékvesében a kortizon termelését, amely közvetetten segíti a gyógyulás folyamatát.

A kurkumáról állatkísérletekben igazolták továbbá, hogy heveny gyulladásos esetekben gyógyhatása egyenértékű a kortizonéval és a fenilbutazonéval. Sőt veleük szembeni előnye, hogy nincs mellékhatása. ( igaz, idült esetekben, csak feleannyira hatásos). A kurkuma a bőrön alkalmazva, – ahogy indiában szokásos – fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként hat az izmokra és az ízületekre.

A kutatók szerint a kurkuma nemcsak gátolja a rákos sejtek kialakulását, de akár meg is állíthatja a kór előrehaladását, illetve fokozza a szervezet saját antioxidáns védelmét is. Koleszterint-csökkentő és a vérlemezkék összetapadását és így a vér alvadását gátló tulajdonságának köszönhetően az érelmeszesedés kezelésére is alkalmas, még kisebb adagokban is.

A kurkuma antioxidáns és gyulladásgátló , valamint epesav-termelődést serkentő hatásai révén létfontosságú szerepe is lehet máj védelmében. 

A szélszorulás kialakulásának megakadályozásában, vagy a ha mégis kialakul, enyhítésében játszott szerepéért jó hatású az emésztési rendszerre, és meggátolja a bélgörcs kialakulását.

További előnyei

Egy klinikai vizsgálat reumatoid arthritises betegnek naponta 1 200 mg kurkumint adtak. Az eredményeket összevetették egy másik csoportéval, amelyek tagjai hagyományosan 300 mg fenilbutazont kaptak. Mindkét csoportnál hasonló mértékben javult a járás, enyhült az ízületek merevsége és a duzzanata. Ám a fenilbutazonnal ellentétben a kurkumin esetében a helyes adagok semmiféle mellékhatást nem okoztak.

Alkalmazás

Adagolás: ajánlott napi adag 200 -1 000 mg szárított kurkumagyökérkivonat, amely 95% kurkuminoidot tartalmaz.

Gyulladásgátlóként 300 mg étkezés közben akár naponta 3x is.

Használati útmutató: ha a kurkumát a felszívódás érdekében bromalin enzimmel keveri, inkább két étkezés között vegye be a készítményt.

Esetleges mellékhatások: a kurkuma nagyon biztonságos, ha betartja az ajánlott adagokat, de nagy adagokban károsíthatja az emésztrőrendszert, adott esetben még fekélyt is okozhat.

Figyelmeztetés : ne lépje túl az ajánlott adagokat, bármilyen egészségügyi probléma esetén kérdezze meg kezelőorvosát.

Vásárlási tanácsok: ellenőrizze, hogy olyan gyökérkivonatot vásárol, amely 9o% kurkuminoidot tartalmaz.

Egy vizsgálatbn 62 olyan beteget kezeltek kifekélyesedett száj- vagy bőrdaganatok miatt, akiknél előzőleg nem segített a hagyományos kemoterápia sugárkezelés vagy műtét. A betegeknél 18 hónapon keresztül kurkumakivonatot vagy kurkumint alkalmaztak külsőleg.

A vizsgálat befejeztével megállapították, hogy a kurkuma a viszketést 70%-al és a seb méretét 10%-al csökkentette.

 

Érdekességek

A kurkuma Dél-Amerikában pézsmaillatáért és vonzó aranyszíneért népszerű. Kínában Marco Polo feljegyezte, hogy a krukuma a sáfrányra emlékeztető növény. Bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra éppúgy megfelel

 

a kurkuma fogyasztott mennyisgének növelése némely esetben előnyös lehet, de bizonyos esetekben szükséges lehet nagyobb adagok alkalmazására.

Nem bizonyított, hogy a kurkuma az ajánlott adagokban izgatná a bőrt. Sőt valóban védhet a fekélyek kialakulása ellen.

 

Forrás: Readers Digest – vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok

Figyelmedbe ajánlom

Molekuláris hidrogén Kurkumával

H2 FORTE

Péter István

Növényi alapú készítmények

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm