Jellemzője
Az ősidők óta ismert lenmag és lenolaj számos jó tulajdonsága miatt a modern élelmezés egyik sztárja lett. A kutatók többféle betegség ellen kifejtett hatását vizsgálják
Mi van benne?
Alfa-linolénsav (ALS)
Mivel a szervezet nem képes előállítani ezt az esszenciális zsírsavat, a táplálékokból kell beszereznünk. Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, és a sejthártya épségének megóvásában, de számos betegség esetén is jótékony hatású, például az által, hogy egyes vérrögképződést okozó vegyületek termelését gátolja és megóv a szívinfarktustól. Alfa-linolénsav a lenmagolajban is megtalálható, míg a lignánok és a rostok a feldolgozás során elvesznek.
Lignánok
Fitoösztrogénnek is nevezett vegyületek enyhe ösztrogénszerű hatással rendelkeznek. Ezenkívül védenek az autoimmun betegségekkel szemben pl. szisztémás lupus erythematosusszal és reumás ízületi gyulladással szemben. Csökkentik a fibrocisztás emlő és egyes hormonfüggő rákos megbetegedések (emlő-, méh- és prosztatarák ) kockázatát.
Nem oldható rostok
Az emésztőrendszer működését segítő élelmi rostok, megelőzik a székrekedést.
Oldható rostok
Gélt alkotnak a bélben, ami segít csapdába ejteni és kitessékelni az epével ürülő koleszterint.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A legtöbb tápanyag akkor szabadul ki a magból, ha megdaráljuk. Ha egészben vagy csak éppen szétharapva nyeljük le a magokat, azok áthaladnak az emésztő renszeren anélkül, hogy a bennük levő tápanyagok hasznosulnának. A lenmagolajat ne hevítsük, mert ALS-tartalma elbomlik és kellemetlen ízű lesz.
⇒ őröljük meg a lenmagot kávédarálóban vagy robotgépben, és az így kapott liszttel negyed részben helyettesítsük a palacsintához használt búzalisztet.
⇒adjunk őrölt lenmagot a sütemények vagy kalácsok tésztájához.
⇒ készítsünk pestót ( inkább bazsalikom krém ) friss bazsalikomból őrölt lenmagból a mogyorófélék helyett, lenmagolajból és reszelt parmezánsajtból. Keverjük össze forró főtt tésztával.
⇒ keverjünk őrölt lenmagot a gabonapelyhekhez vagy a zabkásához
⇒ őrölt lenmaggal a húsgombócokat és fasírtot ízletesebbé tehetjük.
⇒ őröljük meg a lenmagot és pörkölt mogyorót vagy mandulát, majd keverjük össze lágy krémsajttal, kenyérre kenve fogyasszuk.
Egészséges falatok
a lenmag segít megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket. Egy kísérlet során férfiaknak és nőknek akiknek magas volt a vérkoleszterinszintjük három héten keresztül lenmagos, illetve búzakorpás muffint adtak. A lenmagot fogyasztóknak csökkent az LDL koleszterinszintjük, míg a másik csoportnál szinte semmilyen változást nem tapasztaltak.