193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrása:

A ligetszépeolaj (Oenothera biennis) őshazája valószínűleg Dél-Amerika, feltehetőleg onnan került északabbra, Kanada keleti partvidékére. A növény a XVII. században jutott el Angliába és ott később „a király mindent gyógyító szereként” emlegetik.

Ligetszépeolaj hatásai:

A ligetszépeolajának két legfontosabb hatóanyaga a linolsav és a gamma linolénsav. Az előbbi esszenciális zsírsavnak számít, vagyis a szervezet nem képes az előállítására, az utóbbit viszont már képes a táplálékból szintetizálni. A gamma-linolénsavat a szervezet főleg linolsavból állítja elő. Az előbbi szolgál a szervezetben fontos szerepet játszó prosztaglandinok forrásaként.

Csak igen kevés ételben található meg nagyobb mennyiségben a gamma-linolénsav a ligetszépe-olajban ciszont az összes zsírsavtartalom 7-10%-át teszi ki. Ezek az anyagok javítják a keringési rendszer működését, csökkentik a vérnyomást, hatékonyabbá teszik az immunrendszert és szabályozzák az együttműködést. A ligetszépolaj antioxidáns hatása vagyis közömbösíti a szervezet számára káros szabadgyököket, gátolja a keletkezésüket.

A belőle nyert olaj az F-vitamin legbőségesebb természetes forrásának tekinthető.

Mire jó a ligetszépeolaj ?

Már az indiánok is alkalmazták külsőleg bőrproblémára, sebgyógyításra, belsőleg pedig asztma, megfázás és influenza esetén.

Mai felhasználása is sokrétű:
 • vérnyomáscsökkentéstől és
 • reumás ízületi gyulladástól kezdve a
 • menstruációt megelőző tüneteggyüttesen (PMS) és menstruációs görcsökön keresztül egészen a
 • depresszió csökkentéséig.
 • emellett alkalmas arra, hogy segítsen az alkoholizmusról való leszokásban.
 • mérsékli a pajzsmirigy működésének zavarait (főleg túlműködő pajzsmirigynél)
 • csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulási kockázatát,
 • gátolja a szövődményként jelentkező idegkárosodást (diabeteszes neuropátia) Az ettől szenvedő betegeknél huzamosabb időn át tartó ligetszépe szedése nyomán
 • mérséklődött a végtagok zsibbadása, viszketése, és
 • javult az érzékelő képességük.
 • lassítja az öregedés folyamatát.

Hölgyek számára különösen vonzó hogy megszépíti a bőrt – ilyen célú felhasználást érdemes belsőleg és külsőleg egy időben megpróbálni.

De ennél többet is tud:

eredményesen használható ekcéma kezelésére. Kimutatták ugyanis, hogy a gamma-linolénsav hiányhajlamossá tesz erre az allergiás bőrbetegségre. Ekcémás betegeknél a ligetszépeolaj néhány hónapos használata mérsékli a viszketést, feleslegessé teheti a gyógyszerek (főként számos mellékhatással járó szteroidos krémek ) akalmazását

Jó tudni

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó ligetszépeolaj fokozottan érzékeny a szabadgyökök károsító hatásaira és e folyamat során belőle is keletkezhetnek károsító anyagok.

Ezért a ligetszépeolaj fogyasztásával egy időben ajánlatos antioxidánsokat ( C-, E, vitmain, molekuláris hidrogént szelén stb.) magunkhoz venni.
Ritkán, de előfordulhat, hogy a ligetszépeolaj haspuffadást, vagy más hasi panaszokat is okoz. A készímény étkezés közben bevéve e mellékhatás ritkábban és enyhébben jelentkezik.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm