Lizin-hiány enerváltság, vérbe borult szemet, hajhullást, erőtlenséget okoz qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Lizin valamennyi fehérje dús ételben megtalálható.

Legjobb forrásai:

  • tej,
  • sajt,
  • tojás,
  • hús,
  • hal,
  • szójatermékek,
  • élesztő.

Hiányzik azonban egyesnövényi fehérjékből, mint amilyen a búzában található gliadin és a kukoricában levő zein. Ezért egyes országokban a búzából készült kenyeret és péksüteményt lizinnel egészítik ki, javítva fehérje értéküket.

Lizin hatásai:

Esszenciális aminosavként szükség van rá néhány létfontosságú fehérje szintézishez. A gyermekek növekedéséhez és csontjaik fejlődéséhez is kell a lizin, felnőtteknél pedig közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogén egyensúly fenntartásában.

Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához és gyógyulásához, valamint bizonyos ellenanyagok, hormonok és enzimek keletkezéséhez. Elősegíti az izomfehérje képződését, ezért különösen fontos lehet a gyógyuláshoz műtétek és sérülések után.

Másik fontos hatása a vérzsír (triglicerid) szintjének csökkentése.

Hiány következtében kialakulhat

  • Erőtlenség,
  • enerváltság,
  • ingerlékenység,
  • koncentrálóképesség csökkenése,
  • vérszegénység
  • hajhullás,
  • a vérbe borult szem,
  • gyermekeknél növekedésben való lemaradás is.

Mire jó a lizin ?

A normális egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, különösen hasznos műtétek és sérülések után. Visszaszorítja a herpeszvírus (Herpes simplex) illetve a náthakiütés (Herpes laialis) jelentkezését. Mivel fokozza az izomfehérje képződését, sportolóknak is hasznos lehet, mert sérülést követő műtét után gyorsabban regenerálódnak.

 

Amit még érdemes tudni

Lizint, ha argininnel együtt 1:1 arányban adagolják, elősegíti a növekedési hormon termelődését a szervezetben , ezáltal fokozódik az izomtömeg és megnő a teljesítmény.​

“A lizinnek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g Lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra napi 6-9 g Lizin bevételével megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/17147/lizinnel-a-herpesz-ellen “

 

Mit ír a wikipédia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnitin

A lizin a fehérjékben általában megtalálható 20 aminosav egyike. A 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolják, az arginin és a hisztidin mellett. A kodonjai AAA és AAG.

Esszenciális aminosav, egy ember napi szükséglete 1–1,5 g. A lizint táplálékkiegészítőként is alkalmazzák herpesz ellen. Nevét a görög „Lízisz” (kibontás) szóból kapta.

Sok fehérjében fordul elő: hemoglobinban, bázikus protaminokban stb.

 

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm