193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrása:

A lucernát (Medicago sativa ) hazánkban inkább takarmánynövényként ismerik, a népi gyógyászat azonban a világ számos táján régóta alkalmazza gyógyhatása miatt. Angol neve: alfalfa, amely arab eredetű szó. Jelentése: apa, és valószínűleg azért kapta a lucerna ezt a nevet, mert kiváló erősítő, gyógyító hatású.

Lucerna hatásai:

Erőteljesen lúgosít, ezért minden olyan egészségi problémánál segít, amely a túlzott mennyiségű gyomorsóssavval vagy a gyomor és a belek sérült nyálkahártyájával kapcsolatos. A benne levő szerves kötésű kalcium kiválóan képes beépülni a szervezetbe, ezért a lucerna a csontok és a fogak erősítésére éppúgy alkalmas, mint a csontritkulás megelőzésére, illetve folyamatának lassítására.

A lucernában levő számos vitamin mellett l-borostyánkősav is megtalálható, amely egyes adatok szerint fékezi a szervezet öregedési folyamatait.  A lucerna szerves vastartalma tökéletesen felszívódik, ezért sok, vashiánnyal küzdő nő számára jó segítség.

Kitűnő rostforrás, rendszeres használatával megelőzhető vagy orvosolható a székrekedés. 

A lucerna föld feletti része, levelei sok béta-karotint, B-, C-, D-, E- és K vitamint tartalmaznak, van bennük kálium, vas, kalcium, jód réz és foszfor, valamint ásványi sók és klorofil.

A nyers káposztához és káposztaléhez hasonlóan a lucerna bőségesen tartalmaz U-vitamint, amely képes arra, hogy helyreállítsa a sérült gyomor-vagy bélnyálkahártya egészségét.

Elősegíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, továbbá számos nyomelemek felszívódását és beépülését a szervezetbe. Sokféle zsírban oldódó vitamint magas dózisban tartalmaz. Emellett nyolcféle esszenciális enzim is megtalálható benne.

 

Mire jó a lucerna?

A legtöbb akut és krónikus emésztési zavarban előnyösen alkalmazható. Ugyancsak jó hatású étvágytalanság, felfúvódás, vagy fekélyek esetén. U-vitamin tartalma révén kiválóan használható peptikus fekély kezelésére. ( a peptikus fekély a nyelőcsőben a gyomorban vagy a bélben keletkezik, miután a nyálkahártyát kikezdi a gyomornedv és a tápcsatorna említett részein sebek jönnek létre) A lucerna ilyenkor közömbösíti a gyomorsavat.

Jó hatású természetes vízhajtó és lázcsillapító. Golyva ellen is hatékony lehet. ( golyva vagy strúma a pajzsmirigy megnagyobbodást jelent. Ha sok jódot fogyaszt az ember, a pajzsmirigy mérete kisebb.

Normál esetben a nőknél 18 ml a férfiaknál 25 ml. Jódszegény táplálkozásnál a pajzsmirigy többszörösre is növekedhet, akár gátolhatja a légzést is. )

A benne levő K-vitamin védelmet ad a vérzékenység ellen, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget, segíthet orrvérzésben, mivel javítja a véralvadást.
Erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, növeli a fizikai teljesítményt és az életerőt, javítja az alvást.
Heveny és idült húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás kezelésére ugyancsak alkalmazható. Enyhe vízhajó, így az ödémára hajlamosaknak is jó segítség lehet. Jótékony hatású ízületi és reumás fájdalmakra. Serkenti a tejelválasztást.
Gombaellenes hatóanyag-tartalma miatt érdemes a „barátságos bélbaktériummal” az acidophilussal együtt adni.

Jó tudni

A lucerna magas K-vitamin tartalma miatt két-három hónapig tartó szedése után javasolt egy hónapos szünetet tartani. Aki véralvadásgátló gyógyszert szed, ne fogyasszon lucernát, vagy beszélje meg az alkalmazását, illetve a gyógyszeradagolás módosítását kezelőorvosával.

Az egyik legdúsabb klorofilban de egyéb hatóanyagai, mint a kálium, szerves kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, rész, szelén, szilícium, jód, béta-karotin , B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, is jót tesz az egészségre.

E különleges összetevők a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését. Szervezetünk az L-borostyánkősavat csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavval.

A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához. A B17 vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják számon.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm