Jellemzője
A szív számára egészséges zsírsavakban gazdag tökmag, szezám és napraforgómag, hatalmas mennyiségű fitovegyületet tartalmaz, amely véd a rákos megbetegedések, a szürke hályog a sárgafolt elfajulás, valamint a krónikus fáradság ellen.
Mi van benne?
Cink
Sok a található a tökmagban, és a szezámmagban, ami erősíti az immunrendszert és fokozza a termékenységet.
Esszenciális zsírsavak
A magvakban sok a tápláló zsírsav, amely fibrocisztás emlő esetén jótékony hatású és őrködik a szív és az érrendszer, az immunrendszer valamint a bőr egészsége felett.
E-vitamin
Antioxidáns vitamin, amely véd a rákos megbetegedések, a szürke hályog a szív és érrendszer betegségek a magas koleszterinszint és a sárgafolt elfajulás ellen.
Magnézium
30 g napraforgó vagy tökmag a napi szükséglet több mint egynegyedének megfelelő mennyiségű magnéziumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag segít megelőzni a krónikus fáradság szindrómát, a szív-és érrendszeri betegségeket és a vesekövet.
Növényi szterolok
Különösen tökmagban van sok ezekből a vegyületekből, amelyek mind az össz koleszterin, mind a “rossz” LDL koleszterin szintjét képesek csökkenteni, továbbá megakadályozzák a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulását.
Szelén
Ez az antioxidáns ásványi anyag az E-vitaminnal együttműködve szembeszáll a rákot, a szív-és érrendszeri, valamint a szembetegségeket okozó szabadgyökökkel.
Szezáminol vegyületek
A szezámmag szezáminolt, szezámolinolt és pinorezinolokat tartalmaz. Valamennyi a lignán előanyaga, amely véd a rák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek ellen.
Sziringinsav
A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy szezámmagban található sav képes.e a növény magjában található más fitovegyületekkel együtt megvédeni a bőr sejtjeit az ibolyán túli sugárzás okozta ártalmaktól.
Tiamin
A napraforgómag jó forrása ennek a fontos B-vitaminnak . 30 grammban 0,7 mg van, ami a napi szükséglet 46% át teszi ki. A tiamin segíti az agyműködést.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Magvak-tartsuk őket a hűtőben, légmentesen záródó edényben, hogy megőrizzük esszenciális zsírsav tartalmukat, illetve, hogy ne avasodjanak meg.
Egy kis konyha
⇒ Pörkölt tökmagot pépesítsünk citromlével, korianderzölddel, és egy kevés tökmag olajjal. Tészta, hal vagy csirkeételek mellé kínáljuk.
⇒ Kekszekben a csokoládédarabokat helyettesítsük napraforgó- vagy tökmaggal.
⇒ Salátaöntetekhez az olivaolaj helyett felerészben tökmagolajat használjunk.
⇒Rántott csirke vagy hal panírozásához használjunk darált napraforgó- vagy tökmagot.
⇒ Gyors tésztaszósz: keverjünk össze sötét színű szezámmagolajat és natúr joghurtot, és öntsük rá a forró tésztára. A tetejére szórjuk rá összevágott mogyoróhagymát és pirított szezámmagot.
⇒ Keverjünk össze szójaszószt sötét színű szezámmagolajjal vagy tökmagolajjal , és roston sült halakat locsoljuk meg ezzel az ízletes keverékkel.