193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Nagyon sok embert foglalkoztatja a kérdés vajon miért van szükség vitaminok és más táplálék-kiegészítők fogyasztására?

Miért szedjük?

Felmerül a kérdés, egyáltalán miért van szükség vitaminok és más táplálék-kiegészítők fogyasztására? Sajnos még ma is sokszor halljuk képzett, szakmájuk fejlődésével lépést tartó orvosoktól is, hogy általában felesleges táplálék-kiegészítőket szedni, hiszen ha valaki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozik, akkor valamennyi szükséges vitamin, ásványi anyag és nyomelem a megfelelő mennyiségben bekerül a szervezetébe.

Sajnos ez az álláspont téves.

Először is: táplálékaink ma már nem olyan minőségűek, mint amilyenek egy-két évszázaddal vagy akár néhány évtizeddel voltak. Maga a termőföld is sokféle hiányban szenved. Ilyen termőtalajból pedig nem nőhetnek ki teljes értékű növények.

Nem szabad megfeledkezni a korszerű mezőgazdaságban alkalmazott különféle vegyszerek ( növényvédő, gyomirtó készítmény) károsító hatásáról sem. Mindehhez járul annak a levegőnek és víznek a minősége, amely napjainkban már sok mindennek nevezhető, csak éppen tisztának, az egészségre teljesen ártalmatlannak nem.

Vajon a zöldség és gyümölcs, amely szennyezett talajon terem, szennyezett vízzel öntözik ( bele értve az esővizet is ) és szennyezett levegő veszi körül, szolgálhat-e a tápanyagok megfelelő forrásául?

A válasz nyilvánvaló.

De ez még mind kevés. A mai kor embere másképp él, mint ősei. Soha nem ér teendői végére, rohan, tele van stresszel a munkahelyi és az otthoni problémái miatt. Ráadásul ugyanaz a levegő és víz szolgál számára is mindennapi betevő falatként, amely a növényeknek.

A modern ember ennek tetejében, még helytelenül lélegzik, felületesen kapkodva és hibásan táplálkozik,gyakran tér be a gyorsétterembe, ahol egészségesnek aligha nevezhető ételeket vesz magához. Alig – alig mozog, gyakran nyúl az alkohol, cigaretta, esetleg valamilyen tudatmódosító szer után. Ha pedig megfájdul valamije, azonnal bekap egy szem gyógyszert és ha nem tud elaludni, természetesen altatót vesz be.

Nem is gondol arra, hogy a gyógyszerrel többnyire csak a tüneteit nyomja el, viszont a baj okát nem szünteti meg, miközben gyakran szintetikus testidegen anyagot juttat a szervezetébe. És akkor még nem is beszélünk a gyógyszerek mellékhatásáról és azok következményeiről.

Íme egy riasztó adat Nagy – Britániából
Nemrég végzett tudományos kutatás eredménye szerint 18 820 kórházi felvétel közül 1 225 volt bizonyíthatóan kapcsolatba hozható valamilyen gyógyszer mellékhatással, vagyis a kórházba került betegek 6,5% -a gyógyszer mellékhatás miatt került oda. (cikk. British Medical Journal )

Környezetünk telis-tele van az egészségre ártalmas elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközökkel, mint pl. a tv, számítógép monitorja, mikrohullámsütő, mobiltelefon. Amikor valaki azt mondja, hogy élni sem tud nélkülük, ösztönösen de kétségtelenül az igazat fogalmazza meg. …

A fenti tények és folyamatok külön –külön és együttesen is a sejtkárosító szabad gyökök fokozott képződéséhez, az egészség korai megrendüléséhez vezetnek.

A legtöbb ember hallott már arról, hogy a szabadgyökök a szabadgyökök károsak az egészségünkre, de vajon mik ezek?

A szabadgyökök pillanatnyi részecskék, amelyek a bennünk zajló milliárdnyi folyamat részeként jönnek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy éljünk.

Molekulából állunk, amelyek atomokból épülnek fel, és mind az atomok, mind a molekulák körül elektronok vannak általában kötésben , de néhány folyamat során ezek az elektronok leválnak. A maradék atom ( vagy molekula) instabil szabadgyökké válik egy szabadon levő elektronnal. Ahhoz, hogy újra stabillá váljon a szabadgyököknek el kell vennie egy elektront egy másik molekulától, de így az válik szabadgyökké!

A láncreakció így megy tovább, miközben folyamatosan veszik el egymástól az elektronokat, akár több ezer reakción keresztül, ezzel jelentős pusztítást okozva, amíg véget nem ér.
A szabadgyökképződést más néven oxidatív stressznek is hívjuk, mert az az oxigénmolekulák gyakran vesznek részt benne. A rozsdásodás, a zsírok avasodása vagy a szeletelt alma barnulás mind a z oxidáció a szabadgyök okozta kár példái.

Csak a túlzott mennyiségű szabadgyök az, ami károsítja az egészségünket. Bizonyos mennyiségű szabadgyök-tevékenység normális és szükséges az immunválaszhoz a patogének, úgymint a baktériumok és a vírusok ellen.
A túlzott tevékenységű szabadgyök – tevékenység ezzel szemben képes károsítani a szöveteket és a sejteket, képes krónikus gyulladást képezni. Van számos ismeret faktor, ami növeli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben:

Gyógyszerek, dohányzás, stressz, baktériumok, vírusok, elektromos szmog, háztartási vegyszerek, alkohol, túlzott testmozgás, penészek, radioaktivitás, környezetszennyezés, gyors étkezés, alvás hiány, toxinok, UV sugárzás

 

 

 

Amikor a sejtek sérülnek, a gyulladás következtében mérgező elemet állítanak elő, ami növeli a többlet szabadgyökök mennyiségét. Az így keletkező oxidatív stressz tovább károsítja a sejteket és emiatt aztán egy második hullámban még több gyulladásserkentő anyag kerül a keringésbe.
Ez a halálos kör gyorsítja a betegségek előrehaladását és az öregedési folyamatokat is- addig, amíg nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben gyulladásgátló és antioxidáns a szervezetben. Az ausztrál Környezeti és Egészségügyi Kutatóközpont kutatói nagyon egyetértenek ezzel, hiszen rámutattak arra, hogy az öregedés és az öregedéssel összefüggő betegségek egy halálos spirál eredményei, ahol a krónikus gyulladás serkenti a szabadgyök-termelődést, ami tovább növeli a gyulladás mértékét.

Érdemes elgondolkodni azon is, vajon miért olyan sok napjainkban a civilizációs betegség, az allergiás, asztmás vagy más betegségben szenvedő gyermek.

Például igyekezni, elsajátítani a gyulladáscsökkentő főzés technikát. Ugyanis sok étel megbarnul a magas hőmérsékleten, ami jele az AGE termelődésnek. Az AGE nagyon erősen gyulladásserkentő és hozzájárul az öregedés felgyorsulásához. Jól ismert AGE vegyület a az akrilamid, amely akkor jön létre, keményítőben gazdag éteket főzünk nagyon magas hőmérsékleten. Megtaláljuk többek között chipsekben, sült krumpliban, pirítósban.

AGE akkor is létrejöhet, ha tetünkben hosszabb ideig túl magas a vércukorszint. (cukorbetegségnél )

Ugyanakkor miért képes a gyógyszeripar évről évre meredeken növelni a forgalmát? A sok technikai vívmány a gazdaság a tudomány- benne az orvostudomány – szakadatlan fejlődése a sok kutatás ellenére egészében véve miért betegebb az emberiség mint alig néhány évtizeddel ezelőtt?
Mindezek után aligha szorul bizonyításra, hogy a mai kor emberének őseihez képest-jóval több vitaminra , ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége.

Ha az ember erre rádöbben, akkor számára természetessé válik, hogy az egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítőket szedjen. Ezzel még mindig nem tett meg mindent az egészségéért, hiszen a helyes életmód a rendszeres mozgásra és lazításra (relaxálásra) ugyancsak szükség van. De legalább egy fontos lépéssel előbbre jutott.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm