193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrása:

A nagybogyós áfonya ( Vaccinium macrocarpon) a kökény rokona, élelmiszerként és gyógyászatben egyaránt évszázadok óta ismerik.

Nagybogyós áfonya  hatásai:

Az összezúzott áfonyabogyót hagyományosan sebek, duzzanatok kezelésére, C-vitamin hiány miatt fellépő ínyvérzésre, skorbutra alkalmazták. Jelenkori felhasználása elsősorban a húgyúti rendszerben jelentkező baktérium fertőzések megelőzésére és kiegészítő kezelésére összpontosul.

Fogyasztása nyomán hippursav keletkezik a szervezetben, amely savanyítja a vizeletet, erős baktériumellenes hatást fejt ki a húgyúti rendszerben. Emellett megakadályozza a baktériumok letapadását a húgyutakban, kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozóknak, így csökkenti a fertőzés veszélyét. Valószínű, hogy azért a hatásért a proanticianidinek felelnek, amelyek megtalálhatók a nagybogyós áfonya levélben, míg hiányoznak több más gyümölcs-például grépfrút, narancs, ananász, mangó levéből.

Mire jó a nagybogyós áfonya ?

Mivel nőknél tízszer akkora a húgyúti fertőzés (húgyhólyag vagy/és húgycsőgyulladás ) veszélye, mint a férfiaknál, elsősorban nőknek ajánlott húgyúti fertőzések megelőzésére és gyógyítására. Napi fogyasztása csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulásának kockázatát, meglévő fertőzés esetén pedig csillapítja a betegséggel együtt járó égető érzést, viszketést, fájdalmakat.

Fertőtlenítő hatása abban is megnyilvánul, hogy szagtalanítja a vizeletet, ezért azoknak is hasznos, akik vizelettartási gonddal ( inkontinencia) küzdenek.

Jó tudni

Ha valakinek a húgyúti rendszer makacs fertőzései miatt orvosa antibiotikumot rendel a gyógyszer szedése mellett is nyugodtan fogyaszthatja a nagybogyós áfonya levelét vagy a belőle készült táplálék-kiegészítőt, mert ezzel felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Urológiai problémákban gyakran ajánlják a medveszőlő levélből készült teát, vagy kivonatát. Ez azonban más mechanizmus szerint hat, – nagybogyós áfonyával együtt nem alkalmazható, mert közömbösítik egymás hatását.
Húgyúti fertőzésekben hasznos, ha bőségesen fogyasztunk folyadékot.

Ha otthon szeretnéd termeszteni, akkor érdemes tudni, hogy ez a növény erősen savas kémhatású talajt igényel. Nem tolerálja a meszes talajt, nyirkos jó vízáteresztő talajt szereti, ahol tavasz végétől koranyárig virágzik. Majd bő ehető savanykás bogyós termékei lesznek. Magassága 20-30 cm körüli, így könnyen szedhető.
Nem bírja az átültetést, ezért jól meg kell gondolni, hova ültetjük, hogy ott legyen a végleges helye.

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm