193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Nukleinsavak szervezetünk alapvető építőkövei. A ribonukleinsav RNS és a dezoxiribonukleinsav DNS. A DNS az új sejtek képződésének kémiai tűzhelye : a sejtek felépítéséhez RNS molekulákat küld.

Ha a DNS már nem ad utasításokat az RND –nek, nem épülnek többé új sejtek, megszűnik az élet is.
Élő szervezetekben fordulnak elő, sejtekben és vírusokban egyaránt megtalálhatóak.

Nukleinsavakban gazdag élelmiszerek: búzacsíra, búzakorpa, zabpehely, spárga, spenót, hagyma, gomba, hal csirkemáj.

Nukleinsavak hatásai:

Feltételezések szerint az elfajuló sejtek megfiatalíthatók, ha a sejteket közvetlenül tápláló anyagokat például nukleinsavakat juttatunk a szervezetbe. Elegendő nukleinsav jelenlétében fiatalabbnak érezhetjük magunkat, és kevesebbnek látszhatunk a korunknál.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a szervezet által előállított saját nukleinsavak túl gyorsan bomlanak le, ezért az öregedés folyamatának lassításához külső forrásból kell nukleinsav – pótlást biztosítani.

 

Mire jó a nukleinsavak ?

Egy-két hónapos RNS-DNS – kúra után a bőr egészségesebbnek, rózsásabbnak, fiatalabbnak látszik. Javul az általános közérzet, az embereknek több az energiája.

Erősödik az immunrendszer, következésképpen kevesebb fertőzés betegít meg bennünket, továbbá nő az esély a krónikus betegségek megelőzésére. Sportolóknál teljesítmény javulás következik be, verseny után pedig gyorsabban kipihenik magukat.

Amit még érdemes tudni

Nukleinsavak szedésekor emelkedhet a húgysavszint, ezért a nukleinsavak pótlása nem ajánlatos köszvényes betegeknél, vagy olyanoknál, akiknek a normálisnál magasabb a húgysavszintjük.

 

Nukleinsavak

RNS örökítőnyagú vírusok

 

A vírusok önálló életre alkalmatlan, csak fehérje burokba csomagolt genetikai információt hordozó részecskék. Energiatermelı és fehérje szintetizáló rendszerük nincs, így csak élılények sejtjeiben képesek genetikai anyagjaik megsokszorozására, azaz szaporodásra. A gazdasejt reprodukciós rendszerét és enzimjeit felhasználva replikálódnak és genetikai anyagjukat fehérjeburokba csomagolva juttatják ki a sejtbıl.

A vírusok genetikai anyaga (genomja) eltér a magasabbrendő szervezetekétıl. Jelentıs részüknél ugyan DNS-t találunk, azonban az lehet egyszálú vagy kettısszálú, lineáris vagy cirkuláris szerkezető, és csak néhány száz gént tartalmaznak. Például, apolyomavírus kétszálú DNS-t tartalmaz és mindössze hat génnel rendelkezik.

A vírusok kisebb részének genetikai anyaga RNS. Leggyakoribbak az egyszálú RNS-genomú vírusok. Közéjük tartozik az influenzavírus, a járványos gyermekbénulás vírusa (poliovírus) és a száj- és körömfájás vírusa. Ezek replikációjához az RNS-függı RNS polimeráz enzim szükséges, amit a vírus genomja kódol. A replikációkor az egyszálú RNS szálról kettısszálú RNS képzıdik, majd az új szálról az eredeti szálak másolódnak és kerülnek fehérjeburokba. Az eredeti RNS szál egyúttal a m-RNS szerepét is betölti, ami a replikáz enzim szintézisét és a szükséges fehérjék felépítését is végzi. Mivel az RNS-polimeráznak nincs hibajavító enzimje, a tisztán RNS-genomú vírusoknál gyakoriak a mutációk.

A retrovírusok (RNS-tumorvírusok) olyan egyszálú RNS-vírusok, amelyek az RNS átírását DNS-re irányító RNS-függı DNS-polimeráz enzimet (reverz transzkriptáz) is kódolják, és azt a fehérjeburkon belül tartalmazzák. Közéjük tartozik a human immundeficiencia vírus (AIDS vírus) is.

A retrovírusok szaporodásánál a vírus a felületén található glikoprotein tüskéivel a sejt receptorához kötıdik, majd a vírus és a sejt membránja egyesül. A sejt belsejébe került vírus RNS-rıl a reverz transzkriptáz DNS másolatot készít. A keletkezett DNS-RNS hibrid RNS része lebontódik, és a DNS megkettızıdik. A kétszálú DNS bejut a sejt genetikai anyagába és a sejt forrásait használva a vírus RNS-ét termeli.

 

Forrás: http://www.och.bme.hu/ifj-nagy/Biomol/b-3-nuk.pdf

 

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm