193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Papain forrása:

A papayafa valamennyi része- a virágtól a gyümölcs húsáig-egyaránt gyógyító hatású. A zöld gyümölcsben található papain, a papaya legfontosabb és legerősebb hatású enzimje.

A növényben és gyümölcsben az enzimeken kívül vitaminok, ásványi anyagok és növényi fehérék vannak. A növény legértékesebb része a levél, amely papainban igen gazdag, fehérjetartalma pedig tizenötszöröse az érett gyümölcsének.

Papin hatásai:

A papain még a gyomorban található pepszint és a hasnyálmirigy által termelt pankreatint is meghaladó mértékben segíti az emésztést. Képes lebontani az elfogyasztott hús rostjait is, megkönnyítve az emésztést.

Szakemberek szerint a papain a legerősebb fehérjeemésztő enzim, amely lehetővé teszi a saját súlyának harmincötszörösét kitevő mennyiségű hús megemésztését. További előnye, hatékonyságát nem befolyásolja a belekben fennálló kémhatás (pH-érték) Ez azért lényeges, mert a gyomorsavhiányban szenvedő vagy a fehérjebontó enzimek termelésének elégtelen voltával bajlódó emberek számára is lehetővé teszi a tökéletes emésztést.

Sokan küzdenek gyomorsósav hiányával vagy elégtelen termelésével , ami többek között azért is gond, mert így a fehérjeemésztéshez szükséges pepszin nem képes kifejteni teljes mértéken hatását.
A rossz fehérjeemésztés következtében a szervezetben felhalmozódnak a salak- és méreganyagok, megszaporodnak a nyálkás fehérjeanyagok, rárakódva a belek nyálkahártyáira. Mindez hozzájárulhat számos betegség – magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, székrekedés, stb. kialakulásához.

Az összes esszenciális aminosav ugyancsak benne van a papyában. Különösen fontos közülük az arginin, amely szükséges a nemi szervek megfelelő működéséhez és a növekedési hormon termeléséhez.

Mire jó a papain ?

Az emésztés javítása mellett a papain hozzájárul a fehérjék építőköveinek az aminosavaknak a felszabadulásához, valamint fokozza az immunrendszer hatékonyságát. A papin enzim valósággal megtisztítja az élő szöveteket az elhalt anyagoktól a túl sok nyálkától.

A papin mellett a papayában megtalálható más enzimek a szénhidrátok és a zsírok emésztéséhez járulnak hozzá. Ezen kívül javítják az elmeszesedett verőerek állapotát is.
Hasznos lehet a papaya fogyasztása a menstruáció elmaradása esetén ( természetesen, csak akkor, ha ezt nem terhesség okozza), mert megindíthatja a havi vérzést.

Jó tudni

A félig érett friss papaya túladagolása mellékhatásokhoz vezethet, ezért gyomor-és nyombélfekélyben valamint tüdőtágulásban nem javasolt a friss papaya túlzott mértékű fogyasztása.

Állapotos nőknek a papaya tilos, mert spontán vetélést idézhet elő.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm